Ga naar de inhoud

Maarten Struijvenberg: "De tegenprestatie is simpelweg rechtvaardig" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam moet je een tegenprestatie leveren, als je een bijstandsuitkering wil. Emily Harmsen, die een boek voor werkzoekenden schreef, kan zich er maar lastig in vinden. Voor Vers Beton sprak zij met verantwoordelijk wethouder Maarten Struijvenberg.


Struijvenberg_Saskia-Haex

Wethouder Maarten Struijvenberg

beeld: Saskia Haex

Al 27 reacties — discussieer mee!

 • Ik vind het behoorlijk sneu en journalisten-onwaardig dat de redactie van Vers Beton met een gekleurde bril artikelen schrijft. En dan in de comments nog niet eens z’n best doet om ook maar enigszins objectief te zijn. Dit is een interview met de wethouder jongens, geen column! Oké, ik verwacht van vrijwillige journalisten ook geen pareltjes, maar met deze subjectieve instelling kunnen ze beter zelf de politiek in gaan.

  • Ha Gerard, zijn journalisten niet bij uitstek mensen waarvan verwacht wordt dat ze een mening hebben? Dat de journalist die dit stuk heeft geschreven op een bepaalde manier naar de tegenprestatie kijkt, heeft geen invloed gehad op het stuk. De wethouder heeft ruimschoots de kans gekregen om te vertellen hoe het in elkaar steekt. Wat de comments onder het artikel betreft: die zijn op persoonlijke titel, niet namens Vers Beton.

   • Nee, goede journalisten blinken uit in het hebben van géén mening. Anders zou het NOS Journaal een slap aftreksel worden van Pownews of DWDD. Ben het met je eens dat met het interview niks mis is. Maar om dan in de comments meteen te gaan discussiëren over het onderwerp, aangeslingerd door de hoofdredacteur? Ja, dat vind ik gek, tenenkrommend zelfs. Zie je Marcel Gelauff na iedere uitzending nog even een slotwoordje doen? Gelukkig niet zeg! Ik wil van journalisten zelfs buiten hun stukken om zo min mogelijk mening horen. Vers Beton streeft toch neutraliteit na? Laat de lezer dan lekker zelf z’n mening over alles vormen. Want daar zijn die comments dan weer uitermate geschikt voor.

   • Dag Eeva,

    Goede toelichting/reactie op eveneens een scherpe comment van Gerard. Ik vind dan wel dat jullie nog transparanter mogen zijn in wie jullie auteurs zijn en wat ze allemaal doen in de stad.

    Zo staat VB auteur Jaap Rozema bij jullie aangekondigd als econoom en onderzoeker. Maar Jaap is tevens ook fractiemedewerker voor Partij vd Dieren in Rotterdam. Geeft niks natuurlijk maar dit gegeven plaatst zijn bijdragen (over economie, de stad en rol gemeente) misschien in een wat eerlijker perspectief?

    Verder thumbs up voor wekelijks stoere en gewaagde artikelen op deze blog, zoals ook dit verslag van Emily en de wethouder. En goede comments daarop

   • “Dus neutraliteit is niet zozeer het uitgangspunt, wel transparantie en fairness.”

    Ik zeg: per schrijver én reageerder vermelden waar ie op stemt, hoeveel ie verdient en in welke wijk ie woont 🙂

    Serieus: ik ben het eens met Evert. Wat een heel mooi streven is, is om per artikel een *klein* kader op te nemen waarin uitgelegd wordt waarom dit artikel geschreven is en hoe de schrijver zich hiertoe verhoudt. Kan in 4 regels, maar zorgt er wel voor dat je ook écht werk maakt van transparantie en eerlijkheid. Nu laveert Vers Beton soms nog een beetje tussen objectiviteit en activisme.

   • Dag Evert,

    dank voor je reactie. Goed om te merken dat onze lezers deze discussie die we meestal intern voeren net zo relevant vinden, dat dwingt ons nog kritischer te kijken naar onszelf. Het is inderdaad de bedoeling dat relevante werkzaamheden altijd in de bio staan vermeld, dat vragen we ook aan mensen die een gastbijdrage schrijven zoals hier. We weten dat Jaap bij de PvdD werkt, en dat had inderdaad in zijn bio moeten staan. Dank voor je opmerking dus, we zullen het aanpassen. Dit lijkt me een goede aanleiding om te kijken hoe en waar we dit consequenter kunnen doorvoeren.

 • Ik ben opgegroeit in de jaren 60 van de vorige eeuw en toen telde je nog mee zeker je talenten werden op prijs gesteld en je voelde een saamhorigheid die nu helemaal weg is en nooit meer terug keert vrees ik .
  Vooral het kortzichtige gedrag van die amateur politieke rakkers op de coolsingel die denken dat iedereen het zelfde is , alsof je het over schapen hebt of de thunderbirds met poppen die precies doen wat jij wilt.
  Individuele dienstverlening uitbannen is de talenten uit het oog verliezen zodat die niet meer worden benut.

 • “Zou jij dan onderscheid willen maken tussen uitkeringsgerechtigden die hoger en minder hoog opgeleid zijn?” vraagt de wethouder. Ondertussen maakt hij zelf wel onderscheid tussen mensen die ‘goed bemiddelbaar’ zijn en die dat niet zijn. De groep kansrijke mensen mag dus in het WerkLoont traject meedoen en daar wordt in geïnvesteerd. Dan is het toch niet verwonderlijk dat deze groep ook een grotere uitstroomkans heeft? Is hier rekening mee gehouden in het onderzoek? Ik ben daar wel benieuwd naar.

  Dit is ook een bijzonder flauw argument van de wethouder: “Bovendien is dit de landelijke wetgeving, wederkerigheid staat in de Participatiewet van staatssecretaris Klijnsma. Rotterdam gaat hierin mee.” Hij vergeet even te melden dat Rotterdam zo’n beetje de uitvinder is van dit beleid. We gaan niet mee, we lopen als haantje de voorste voorop.

 • Ter verduidelijking.

  Programma Tegenprestatie is er voor mensen die langer dan 5 jaar in de bijstand zitten. Zij doen 20u in de week klussen als boterhammen smeren op scholen en hulp met boodschappen doen. Voor hen is meedoen in de samenleving belangrijk. Dat ze mensen spreken en weer wat ritme krijgen. Uitstroom naar werk is geen doel voor dit programma want deze groep dus al zolang zonder werk dat ‘matchen’ naar werk heel moeilijk is.

  WerkLoont is het programma voor mensen die net in de bijstand zijn beland. Verwachting voor deze grote groep is dat ze sneller weer aan het werk kunnen. Hier let gemeente wel op de uitstroom

  Er wordt in beide groepen geïnvesteerd.

 • Je hebt gelijk Jelena’. Afschaffen die taakstraffen en gewoon de gevangenis in. Plaats genoeg!
  Nog iets Jelena’s en Eeva . Jullie zullen het niet willen geloven, maar er zijn mensen, die een uitkering hebben en die gewoon werken bij familie, vrienden of kennissen, die op hun beurt blij zijn met goedkope werknemers. Soms worden die gepakt en dan krijgen ze een taakstraf. Prima als ze dan gewoon naar het gevang gaan!

 • Dwangarbeid blijft dwangarbeid.
  Maatregelen in Rotterdam zijn in strijd met Europese wetgeving.
  Nederlandse rechters durven dit niet aan, de Neo Liberale ziekte Workfare woekert over Europa.
  Engelse rechters zijn heel duidelijk geweest werken zonder loon kan en mag niet.
  Ik heb zo,n idee dat uitkeringsgerechtigden in Rotterdam, Leefbaar een gigantische verkiezingsnederlaag gaan bezorgen.
  En Struijvenberg kan weer naar Robeco!

 • “Jullie zullen het niet willen geloven” Pardon? Dat ik kritisch ben over de tegenprestatie en tegen de stigmatisering van werklozen ben, wil nog niet zeggen dat ik mijn ogen sluit voor misbruik van bepaalde regelingen en voorzieningen.

  Welk punt probeert u eigenlijk te maken met dit voorbeeld? Dit artikel en mijn reactie gaan niet over bijstandgerechtigden die de wet overtreden, maar bijstandgerechtigden in het algemeen.

 • Welk punt wil je maken? Mensen maken misbruik dus we moeten iedereen hard aanpakken? Dat strookt mooi met het uitgangspunt van het gevoerde beleid inderdaad: Schuldig tot het tegendeel bewezen is. En dat lijkt mij niet de manier waarop het zou moeten gaan.

  Je zult het niet willen geloven meneer Sorensen, maar er zijn mensen, die een uitkering hadden, en die uitstromen zonder werk omdat ze de in hun nek hijgende instanties niet meer trekken! De fulltime job om te bewijzen dat je geen misbruik maakt is verschrikkelijk. Het is zo erg dat ik meerdere mensen ken die de onzekerheid van het ‘zwart’ bijeen scharrelen van een inkomen verkiezen boven bijstand.

  De overheid zal er blij mee zijn, kost het ze in ieder geval geen geld meer en het helpt de wethouder aan zijn targets. Maar ik vind het schrijnend dat we in onze samenleving zover gaan…

 • Jelena.
  Heel , heel lang geleden was er eens een wethouder, Henderson heette hij, die een onderzoek liet doen naar het merkwaardige fenomeen, dat is sommige straten iedereen een uitkering had. Wat bleek? Werkenden werden als potentiële verraders van zwartwerkenden en werkschuwen gezien en hadden daarom twee alternatieven: Meedoen of weggepest worden. Op dit moment geldt dat niet alleen voor straten, maar ook voor groepen c.q. families. Er zijn volwassenen, die eenmaal van school, geen werkritme opdoen; die b.v. ‘s- nachts leven. Dat is natuurlijk een groot beletsel om maatschappelijk te participeren. Voilà. Gedwongen ritme opdoen in een poging de vicieuze cirkel te doorbreken. Andere contacten opdoen buiten de eigen – soms erg nauwe – kring.
  Beste Tim. De zin “ik ken mensen“ is altijd het begin van een niet te verifiëren persoonlijke mening. Wel te verifiëren is de verwijzing naar een boek. In dit geval “Afri” van Jutta Chorus. Lees en leer.

 • Schrijven voor Vers Beton is voor de doorgroeiende talenten inderdaad een nuttige vrijwilligersfunctie geweest. Omdat het vrijwilligerswerk is dat past bij de opleiding, ervaring en ambities van de schrijvers en beeldmakers. Bovendien dwingt niemand ze om te schrijven, fotograferen of illustreren, daar kiezen ze zelf voor en dat maakt de makers veel gemotiveerder om goed werk te verrichten.

 • Dag Gerard,

  Dit interview is een vervolg op een opiniestuk van Emily Harmsen dat ze eerder schreef over de tegenprestatie. Omdat dit stuk veel reacties opriep, kregen we contact met de wethouder en besloten we het interview af te nemen. De opzet was dus van begin af aan een gesprek tussen een criticaster met de wethouder. We vinden het in zo’n geval vooral belangrijk dat de positie van de interviewer duidelijk wordt benoemd en de geïnterviewde tegelijk de ruimte krijgt voor zijn verhaal. Dus neutraliteit is niet zozeer het uitgangspunt, wel transparantie en fairness.

  In het algemeen geldt dit voor meer redacteuren bij Vers Beton: er bestaat geen waterscheiding tussen opiniemakers en journalisten zoals bij traditionele media. Veel redacteuren wisselen opiniestukken en columns af met journalistieke verhalen en interviews. Wij moedigen redacteuren ook aan om zelf te reageren, dat past bij onze missie om debat en discussie in de stad los te maken.

  Daarbij: omdat niemand fulltime betaald wordt om enkel voor Vers Beton te schrijven, heeft iedereen een positie of baan in de stad die invloed heeft op zijn of haar perspectief. In plaats van dat te verhullen, door te doen alsof we ‘objectief’ zijn, zijn we daar liever transparant over. Ja, we zijn mensen met een mening – dat zijn al die zogenaamd objectieve journalisten van de NOS overigens ook.

  Het is niet netjes van me dat ik nog niet op de wethouder heb gereageerd, maar ik ben wel blij met het antwoord van de wethouder op mijn vraag.

  hartelijke groet,

  Eeva

 • Beste R.Sörensen, maakte je nou niet dezelfde fout die je Tim toeschrijft?

  Tegen Tim schrijf je: De zin “ik ken mensen“ is altijd het begin van een niet te verifiëren persoonlijke mening. Wel te verifiëren is de verwijzing naar een boek. In dit geval “Afri” van Jutta Chorus. Lees en leer.”

  Zelf schrijf je:
  “…er zijn mensen, die een uitkering hebben en die gewoon werken bij familie, vrienden of kennissen, die op hun beurt blij zijn met goedkope werknemers.” (22 van maart 2016 om 08:56 gericht op Jelena)

  Dat is ook van de “Ik ken mensen” gehalte plus je vermeldt zelf geen bronnen. Foutje?

  “…..Lees en leer.”

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures