Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als Grote Werken zich aandienen, dient zich een probleem aan bij politici: waar zeg ik nu eigenlijk ja tegen? De haat-liefdeverhouding laait weer op nu de World Expo 2025 naar Rotterdam komt.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

De World Expo 2025 komt naar Rotterdam. Daar is geen houden meer aan, nu ook GroenLinks de kandidatuur van Rotterdam voor dit evenement steunt. Het is niet zomaar steun, GroenLinks is een “warm voorstander” van dit grote project. En groot is het. Er is een investering nodig van vijf miljard euro. Men rekent op zeer veel bezoekers: ongeveer 34 miljoen mensen zullen uit alle hoeken en gaten van de wereld afreizen richting Rotterdam om zich te vergapen aan de presentaties van zeker 145 landen.
Ik moest even grinniken. GroenLinks, de politieke beweging van initiatieven van onderop, de partij met oog voor de menselijke maat, in de ban van een door ondernemers gelanceerd mega-event? Ik kon het niet een-twee-drie plaatsen. In een tweet legde Arno Bonte gelukkig uit waarom GroenLinks er echt in gelooft: “Het thema van de WorldExpo is duurzame innovatie en toekomstbestendige economie.”
Voor politici is het lastig gefundeerd te oordelen over zulke plannen, omdat er zo ongelooflijk veel aan vast zit. De verhalen van de bedenkers zijn vaak gelikt en slim. Wie “nee” zegt, voelt zich al snel spelbreker of zwartkijker. Dus draait het voor het raadslid, dat een besluit moet nemen, vaak uit op de vraag: “Wat wil je geloven en wat niet?”
Met Grote Werken heeft de politiek alleen daarom al een haat-liefdeverhouding. De verleiding om je stad omhoog te stoten in de vaart der volkeren is altijd groot. Bij de burgemeester en wethouders leeft dat verlangen trouwens nog meer dan bij gewone gemeenteraadsleden. Zij zijn diep in hun hart altijd een beetje jaloers op de Franse presidenten, die tijdens hun leven enorme bouwwerken laten neerzetten om het nageslacht blijvend aan hun grandeur te herinneren.

Altijd is er in de ziel van de politicus ook een knagend gevoel. Is het echt goed voor de stad, zo’n nieuw tropisch zwembad of een ultramodern winkelcentrum? Is het echt onvermijdelijk een nieuwe brug aan te leggen of een verkeersweg te ondertunnelen? Moet er per se een WK voetbal komen of een editie van de Olympische Spelen? Ziet de toekomst er beter uit met dat state of the art-stadion of dat interactieve museum? Of hebben Rotterdammers meer aan slimme juffen en meesters voor de klas? Aan thuiszorg met wat meer tijd voor een praatje en wat extra persoonlijke aandacht? Aan trapveldjes voor opgroeiende jeugd en aan veiliger fietspaden? Daar gaat politiek ook over: waaraan besteden we onze schaarse tijd, ruimte en geld?
Eén ding weten we zeker. Als Grote Werken worden uitgevoerd, zijn de politici die er zes, negen, twaalf jaar eerder enthousiast ja tegen zeiden, al lang en breed vertrokken. Hun opvolgers moeten de eventuele brokstukken bij elkaar vegen en met een oplossing zien te komen. Want, als Grote Werken eenmaal in gang zijn gezet, is er geen stoppen meer aan.
Bij zijn vertrek uit de Rotterdamse politiek in december 2009 zei de wethouder van Onderwijs, Leonard Geluk, het al: “Voor onderwijs is het vaak hard vechten om er een ton bij te krijgen, voor tekorten op bouwprojecten komen er met het grootste gemak miljoenen extra op tafel.”
Grote Werken, ze zijn en blijven een kwestie van wat wil je wel en wat je niet wilt geloven. Het helpt een beetje als je drie dingen hebt gecheckt. Hoe zien de rekensommen eruit als je alle kosten met 20 procent ophoogt en de opbrengsten met een kwart verlaagt? Hoe zagen bij eerdere Expo’s de ramingen er uit en wat is daar tien jaar later van terecht gekomen? En, voor elke politicus de ultieme test, kun je het verhaal zelf zo enthousiast aan twintig Rotterdamse kiezers vertellen dat ze tegen je zeggen: “Doen!” Zelfs als de GroenLinks-kiezer weet, dat van de 35 miljoen bezoekers er 3 miljoen met het vliegtuig en 12 miljoen met de auto komen?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.