Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als een politicus van de Coolsingel naar het Binnenhof verhuist, hoe Rotterdams is hij als Tweede Kamerlid dan nog? Peter van Heemst legt het subtiele verschil tussen ‘uit’ en ‘van’ uit. “Wie uit Rotterdam komt, moet het stap voor stap vedienen.”

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

“Een Rotterdams Tweede Kamerlid, wat is dat eigenlijk?” De vraag overviel me een beetje. De vragensteller keek me even vriendelijk als beslist aan, dus ik moest wel met een antwoord op de proppen komen.
In een van mijn vorige columns had ik die aanduiding gebruikt, en probeerde ik op een rijtje te zetten welke verrassingen een Rotterdams gemeenteraadslid te wachten staan, als hij of zij onverwachts aan de slag kan als Tweede Kamerlid.
‘Een Rotterdams Tweede Kamerlid’ betekent dat alleen maar dat je uít Rotterdam komt, zoals er Kamerleden afkomstig zijn uit alle hoeken en gaten van het land? Of zit er een diepere betekenis achter? Zegt die toevoeging iets over de band die dat ene Kamerlid met Rotterdam heeft? Over de erkenning die je vanuit de stad krijgt? Dat je wordt gezien als het Tweede Kamerlid ván Rotterdam?
“Een Rotterdams Tweede Kamerlid, dat is een museumstuk”, biechtte ik na even nadenken lachend op. “En in een volgende column leg ik uit waarom.” Bij deze dus.
Tweede Kamerleden zijn op een heleboel manier in te delen. De belangrijkste ligt voor de hand: bij welke politieke partij horen ze? De politieke krachtsverhoudingen zijn het meest bepalend voor de vraag welke coalitie het in ons land voor het zeggen krijgt, en voor welke de zaken die ter hand neemt. Maar er speelt veel meer bij het maken van een kandidatenlijst. Politieke partijen willen graag een fatsoenlijke man-vrouwverhouding op hun lijst. Daarbij proberen ze, als het goed is, ook een redelijke afspiegeling te zijn van de etnische samenstelling van de bevolking.
Wat zeker zwaar meetelt, is de spreiding over het land. Dat nobele streven lukt bij de ene partij beter dan bij de andere. Regio’s als Limburg, Groningen en Friesland komen er vaak bekaaider af dan de Randstad. En binnen de Randstad geeft Amsterdam de twee andere grote steden, Den Haag en Rotterdam, royaal het nakijken als het om de woonplaats van Kamerleden gaat.

Natuurlijk komen de kandidatenlijsten tot stand onder het motto: “We letten vooral en op de eerste plaats op kwaliteit”. In de praktijk wordt met die gouden regel meer dan eens de hand gelicht om, zoals dat plechtig heet, een ‘herkenbare lijst’ te kunnen presenteren.
De Tweede Kamervekiezingen van maart 2017 lijken nog ver weg. Heel ver weg. Achter de schermen draaien de voorbereidingen al op volle toeren. Ongetwijfeld maakt ook een handjevol Rotterdamse gemeenteraadsleden kans hoog op de Tweede Kamerlijst van hun partij te belanden. Ik zou het Arno Bonte (Groen Links),  Nourdin El Ouali (Nida) of Leo de Kleijn (SP) enorm gunnen als ze van de Coolsingel naar het Binnenhof verhuizen. Maar zijn ze dan alleen ‘Rotterdams’ omdat ze uít onze stad afkomstig zijn of kunnen ze zich echt ontwikkelen tot een Tweede Kamerlid ván Rotterdam?
Ik vrees dat die laatste, in mijn ogen eervolle en dus begerenswaardige status, er bijna niet meer in zit. De oorzaak is even simpel als hard: de houdbaarheidsdatum van volksvertegenwoordigers is beperkter dan ooit. Na vier, zes jaar ben je al een oudgediende. Wie het tien jaar weet vol te houden, overleven is een beter woord, is een oldtimer.
Om een echt herkenbaar Rotterdams Kamerlid te worden heb je tijd nodig, veel tijd. Wie uit Groningen komt, uit Zeeland of Limburg, is al vanaf dag één “ons Tweede Kamerlid”. Wie uit Rotterdam komt, moet die eretitel stap voor stap verdienen. Door overal zijn neus te laten zien, door nauw samen te werken met zijn partij en raadsfractie, door een netwerk te onderhouden en uit te bouwen. Door op te komen voor de grote Rotterdamse belangen. Door in de stad én in de Tweede Kamer een gezaghebbend politicus te zijn.
En dat kost tijd. Heel veel tijd. Tijd die de kiezer je niet meer geeft. Uitslagen zijn grilliger dan ooit. Tijd die Kamerleden er zelf niet meer voor over hebben. Ze houden het steeds vaker na korte tijd voor gezien. En tijd die je niet meer van je partij krijgt. Vernieuwing wint het steeds vaker van continuïteit bij het maken van een kandidatenlijst. Een Rotterdams Tweede Kamerlid? Binnenkort alleen nog te bewonderen in het Museum Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Bij het samenstellen van een lijst wordt m.I. ook gekeken naar expertise. Zo heeft iedere fractie behoefte aan een financieel deskundige.
    Tien onderwijskundigen, juristen en/of sociaal werkers is teveel van het goede.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.