Ga naar de inhoud

Gabber: puur cultuur van Rotterdamse bodem?

In Rotterdam hoef je niet aan te komen met Shakespeare en Callas, maar Gabber aardt hier prima. Hoe low-culture is Rotterdam en hoe is dit verweven met de identiteit van de stad

Ondanks het feit dat we landelijk het hoogste bedrag per inwoner uitgeven aan kunst en cultuur, staat Rotterdam relatief laag op de cultuurkaart: de landelijke index van podiumkunsten, beeldende kunst, letteren en erfgoed. De gemeente doet er alles aan om van het imago van laag-culturele arbeidersstad af te komen, maar Rotterdammers moeten niks hebben van Maria Callas en Shakespeare, zo lijkt het. En misschien is dat juist de reden dat zoiets als Gabber hier ontstaat en niet in Groningen of Amsterdam.
Als we aan techno, rave, aussies en Rotterdam terror denken, denken we aan Gabber: een typisch low-culture fenomeen met Rotterdamse bodem. Hoe kenmerkend is het dat Gabber in Rotterdam is geboren? Is het de typisch Rotterdamse weerzin tegen ‘elitevermaak’? We vragen het Koen van Eijck, hoogleraar Kunst- en Cultuur aan de Erasmus Universiteit.

Studio Erasmus Gabberavond, met een minicollege van Koen van Eijck

Studio Erasmus staat deze editie geheel in het teken van Gabber, in het kader van ‘Rotterdam viert de stad’. De jeugdcultuur die in de jaren negentig opkwam en die tot ver over de grenzen aan populariteit won, is sterk gelinkt aan de sociale structuur en bevolking van de stad. Een echt Rotterdams product, zou je kunnen zeggen. Maar is dat ook zo en hoe komt dat?

Dinsdag 12 april, 20:00 uur, in de Rotterdamse Schouwburg

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam