Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Ondanks het feit dat we landelijk het hoogste bedrag per inwoner uitgeven aan kunst en cultuur, staat Rotterdam relatief laag op de cultuurkaart: de landelijke index van podiumkunsten, beeldende kunst, letteren en erfgoed. De gemeente doet er alles aan om van het imago van laag-culturele arbeidersstad af te komen, maar Rotterdammers moeten niks hebben van Maria Callas en Shakespeare, zo lijkt het. En misschien is dat juist de reden dat zoiets als Gabber hier ontstaat en niet in Groningen of Amsterdam.
Als we aan techno, rave, aussies en Rotterdam terror denken, denken we aan Gabber: een typisch low-culture fenomeen met Rotterdamse bodem. Hoe kenmerkend is het dat Gabber in Rotterdam is geboren? Is het de typisch Rotterdamse weerzin tegen ‘elitevermaak’? We vragen het Koen van Eijck, hoogleraar Kunst- en Cultuur aan de Erasmus Universiteit.

Studio Erasmus Gabberavond, met een minicollege van Koen van Eijck

Studio Erasmus staat deze editie geheel in het teken van Gabber, in het kader van ‘Rotterdam viert de stad’. De jeugdcultuur die in de jaren negentig opkwam en die tot ver over de grenzen aan populariteit won, is sterk gelinkt aan de sociale structuur en bevolking van de stad. Een echt Rotterdams product, zou je kunnen zeggen. Maar is dat ook zo en hoe komt dat?

Dinsdag 12 april, 20:00 uur, in de Rotterdamse Schouwburg

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina