Ga naar de inhoud

Gabber: puur cultuur van Rotterdamse bodem?

In Rotterdam hoef je niet aan te komen met Shakespeare en Callas, maar Gabber aardt hier prima. Hoe low-culture is Rotterdam en hoe is dit verweven met de identiteit van de stad

Ondanks het feit dat we landelijk het hoogste bedrag per inwoner uitgeven aan kunst en cultuur, staat Rotterdam relatief laag op de cultuurkaart: de landelijke index van podiumkunsten, beeldende kunst, letteren en erfgoed. De gemeente doet er alles aan om van het imago van laag-culturele arbeidersstad af te komen, maar Rotterdammers moeten niks hebben van Maria Callas en Shakespeare, zo lijkt het. En misschien is dat juist de reden dat zoiets als Gabber hier ontstaat en niet in Groningen of Amsterdam.
Als we aan techno, rave, aussies en Rotterdam terror denken, denken we aan Gabber: een typisch low-culture fenomeen met Rotterdamse bodem. Hoe kenmerkend is het dat Gabber in Rotterdam is geboren? Is het de typisch Rotterdamse weerzin tegen ‘elitevermaak’? We vragen het Koen van Eijck, hoogleraar Kunst- en Cultuur aan de Erasmus Universiteit.

Studio Erasmus Gabberavond, met een minicollege van Koen van Eijck

Studio Erasmus staat deze editie geheel in het teken van Gabber, in het kader van ‘Rotterdam viert de stad’. De jeugdcultuur die in de jaren negentig opkwam en die tot ver over de grenzen aan populariteit won, is sterk gelinkt aan de sociale structuur en bevolking van de stad. Een echt Rotterdams product, zou je kunnen zeggen. Maar is dat ook zo en hoe komt dat?

Dinsdag 12 april, 20:00 uur, in de Rotterdamse Schouwburg

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Castle is een Amerikaans/Canadees duo dat zich bezig houdt met een fijn klinkende combinatie van doom en heavy metal.

    Venue: V11
    Datum:
  • EXTRA SPACE

    • Evenement

    Een literaire wandeling langs bruine cafés.

    Venue: Café de Schans
    Datum:
  • Het Lloydkwartier krijgt een unieke theatervoorstelling, gemaakt en gespeeld door de mensen die er wonen.

    Venue: Lloydkwartier, kop van de Lloydpier
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam