Rosanne Dubbeld is fotograaf én psycholoog. Of het daarmee te maken heeft weten we niet, maar voor het Erasmusjaar ging ze op zoek naar de trots van de stad op Erasmus. Hoeveel bedrijven dragen zijn naam, en pronken zij daar dan mee? Een verslag in woord en beeld.
Alweer zeven jaar geleden liep ik voor het laatst als student rond op het terrein van de Erasmus Universiteit. De campus heet Woudestein. Waarom er niet is gekozen voor het rijmende ‘Campus Erasmus’ heb ik altijd als een gemiste kans gezien. Veel meer gedachten over Erasmus had ik niet, ik wist weinig van hem. Ja, zijn zwierige handschrift zag je her en der, en er stond een standbeeld op de campus. Plus ook nog eentje in de stad. Dat was het wel.
Tijdens mijn studie bezocht ik Leuven, een klassieke universiteitsstad in Vlaams-Brabant. Daar leerde ik zowaar trots op Erasmus te zijn. Een rondleider legde het uit. Desiderius betekende heel veel voor Leuven, daar schreef hij het meeste werk, en ook nog het beste. Dat Rotterdam zijn universiteit naar hem had vernoemd, dat vond hij misplaatst. “Daar is hij alleen maar geboren.” Mijn medestudenten en ik bleven er wat stil bij: we wisten niet goed hoe te reageren. Sindsdien weet ik in elk geval wel dat Erasmus een naam is waar vaak trots achterschuilt.
Al 4 reacties — discussieer mee!
Erasmus’ ideeëngoed biedt de stad meer mogelijkheden dan nu worden benut. Zijn Opvoeding van Kinderen bijvoorbeeld biedt mooie kansen voor het Rotterdamse jeugdbeleid.
Dat is zeker waar, Ype. De filosoof Jan Bransen schrijft binnenkort een stuk hier over!
ik mis toch echt het erasmiaans gymnasium, waar duidelijk door de lesstof het gedachtegoed van erasmus wordt verweven en waar we voor latijn zijn werk hebben moeten vertalen. verschrikkelijk moeilijk maar ik kan wel zeggen dat ik de ‘laus’ in het latijn heb gelezen.
Dat is een goeie, Floortje, die staat er inderdaad niet tussen. Vind je ook niet als je op “Erasmus” zoekt natuurlijk! Dus zelfs het gymnasium verbastert zijn naam onherkenbaar 😉