Ga naar de inhoud

Minicollege: Waarom houdt Rotterdam niet van ‘hoge cultuur’? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam hoef je niet aan te komen met Shakespeare en Callas, maar Gabber doet het hier juist prima. Omarmt Rotterdam een volkse cultuur en is dat eigenlijk erg?
Rotterdam heeft al eeuwenlang niet veel met elitecultuur, constateert
Koen van Eijck, hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit. “Rotterdam ontleent zijn identiteit niet aan hoge cultuur. De Rotterdamse identiteit heeft veel meer te maken met de haven en een maakindustrie en dat is een sector die veel minder met die hoge cultuur op heeft”, zegt hij hierover.
Maar ook het underdoggevoel van de stad ten opzichte van de hoofdstad verklaart waarom Rotterdammers niet zo van de ‘hoge cultuur’ zijn. Rotterdam verzet zich tegen Amsterdam door juist geen toeristenstad te willen worden met een straatbeeld van hipsters en yuppen. Als een recalcitrante puber is Rotterdam lekker eigenwijs en doet het net even anders. Het moet niks hebben met house of techno zoals die in de Roxy werd gedraaid. De havenstad kwam daarom met het rauwe, beukende Gabber.

Houdt Rotterdam niet van hoge cultuur? Bekijk het minicollege door Koen van Eijck beeld: player.vimeo.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures