Ga naar de inhoud

Rotterdam moet laten zien waar het goed in is: integratie!

Rotterdam kan de komende jaren structureel hoge immigratie verwachten. De vluchtelingencrisis vraagt om een nieuw integratieoffensief, meent universitair hoofddocent Peter Scholten.
De discussie over de vluchtelingencrisis concentreert zich in Rotterdam op het asielzoekerscentrum in Beverwaard, terwijl we vooruit moeten blikken op wat komen gaat: integratie. De stad heeft internationaal bezien naam en faam veroverd als het gaat om vernieuwingen binnen het integratiebeleid. En terwijl sommige vernieuwingen positiever werden ontvangen dan de andere, zullen we deze ervaringen nodig hebben als de integratiefase in de vluchtelingencrisis binnen afzienbare tijd aanbreekt.

migranten-anouk-meer
beeld: Anouk van der Meer

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Rotterdam Zuid, heeft Pact van Zuid, reden is o.a het gefaalde integratie beleid.
  Er is op Zuid een dermate achterstand, dat het decennia gaat duren voordat het op peil is. Rotterdam doet er goed aan om migranten te weigeren, anders is het dweilen met de kraan open.

  Immigratie is niet de oplossing! De industriele revolutie, dat voor heel veel banen zorgde, is er niet meer. Banen worden door steeds minder mensen gedaan. Een ‘goed’ leven is onder een doel hebben. Als er geen werk is, maak je mensen doelloos en dat gaat voor problemen zorgen. De landen waar men vandaag komt, daar zit nog wel heel veel rek in. Het is dus logischer dat daar in geinvesteerd wordt en dat mensen in ‘eigen’ land blijven. Rotterdam kent het meest werklozen, laagopgeleiden, grootste taal achterstand, dan is het niet verstandig daar nog meer mensen die hulpbehoevend zijn in de stad te plaatsen, dat is onlogisch.

  Integratie, hele Turkse wijken, wijken waar amper NL wordt gesproken. Men na 6 generaties meer affiniteit voelt met land van voorouders dan NL. Verloedering van NL taal. Kijk eens op die pure NL evenementen, amper ‘andere mensen’ te zien. Integratie is pas 60 jaar bezig. Iedereen gaat voornamelijk met ‘eigen soort’ om. Integratie is nog lang niet geslaagd.

 • Een ambtelijk pleidooi om opnieuw miljoenen pompen in integratie. Praktische vragen als hoe zit het eigenlijk met de wil om te integreren (wel zo handig) en andere olifanten in de kamer, komen vast een andere keer. Referendumpje doen?

 • Oh, oh wat zijn wij in Rotterdam goed in het integreren. Moeten we gaan verkopen!

  Laat ik als ervaringsdeskundige: 32 jaar doceren op een school in het centrum inclusief de internationale schakelklassen. Een school met 60 nationaliteiten in haar midden, er ook mijn licht even over laten schijnen.

  Integratie van Kaapverdianen, Chinezen, Vietnamezen, Kroaten, Serven, Bosniërs etc: geen probleem.
  Afghanen, Turken, Somaliërs, Eritreeërs , Marokkanen, Irakezen en binnenkort Syriërs wel een probleem. Nu zou ik, maar ik ben geen antropoloog, gaan kijken wat de overeenkomst tussen die groepen is en kijken naar het verschil tussen die groepen en groepen die probleemloos integreren.
  Daarna zou ik kijken of er ook zoiets is als aanpassing aan de problemen die globalisering meebrengt in de landen van herkomst. Daarna zou ik gaan kijken of de manier van leven c.q. Heilige Boeken en cultuur van betrokkenen misschien een belemmering vormt.
  Dan zou ik wel eens tot de conclusie kunnen komen dat voor het gros (niet allemaal dus) van die potentiële inburgeraars het overnemen van onze waarden en normen als “haram” kan worden beschouwd en tot maatschappelijke uitstoting kan leiden. Lijkt me ook logisch. Waarom zou je iets dat je als slecht en achterlijk beschouwd overnemen?

  Mijn ervaring met Iranezen (Iraniërs) is, dat die zich heel bewust zijn van de reden waarom ze hun moederland gedwongen verlaten hebben. Logisch dat ze zich distantiëren van de oorzaak van hun vlucht in ons land!

  Knap hè. Ik heb in mijn hele reactie net als de schrijver van het artikeltje het I-woord niet gebruikt!
  Vrede zij met u !

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam