Ga naar de inhoud

Rotterdam moet laten zien waar het goed in is: integratie!

Rotterdam kan de komende jaren structureel hoge immigratie verwachten. De vluchtelingencrisis vraagt om een nieuw integratieoffensief, meent universitair hoofddocent Peter Scholten.
De discussie over de vluchtelingencrisis concentreert zich in Rotterdam op het asielzoekerscentrum in Beverwaard, terwijl we vooruit moeten blikken op wat komen gaat: integratie. De stad heeft internationaal bezien naam en faam veroverd als het gaat om vernieuwingen binnen het integratiebeleid. En terwijl sommige vernieuwingen positiever werden ontvangen dan de andere, zullen we deze ervaringen nodig hebben als de integratiefase in de vluchtelingencrisis binnen afzienbare tijd aanbreekt.

migranten-anouk-meer
beeld: Anouk van der Meer

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Rotterdam Zuid, heeft Pact van Zuid, reden is o.a het gefaalde integratie beleid.
  Er is op Zuid een dermate achterstand, dat het decennia gaat duren voordat het op peil is. Rotterdam doet er goed aan om migranten te weigeren, anders is het dweilen met de kraan open.

  Immigratie is niet de oplossing! De industriele revolutie, dat voor heel veel banen zorgde, is er niet meer. Banen worden door steeds minder mensen gedaan. Een ‘goed’ leven is onder een doel hebben. Als er geen werk is, maak je mensen doelloos en dat gaat voor problemen zorgen. De landen waar men vandaag komt, daar zit nog wel heel veel rek in. Het is dus logischer dat daar in geinvesteerd wordt en dat mensen in ‘eigen’ land blijven. Rotterdam kent het meest werklozen, laagopgeleiden, grootste taal achterstand, dan is het niet verstandig daar nog meer mensen die hulpbehoevend zijn in de stad te plaatsen, dat is onlogisch.

  Integratie, hele Turkse wijken, wijken waar amper NL wordt gesproken. Men na 6 generaties meer affiniteit voelt met land van voorouders dan NL. Verloedering van NL taal. Kijk eens op die pure NL evenementen, amper ‘andere mensen’ te zien. Integratie is pas 60 jaar bezig. Iedereen gaat voornamelijk met ‘eigen soort’ om. Integratie is nog lang niet geslaagd.

 • Een ambtelijk pleidooi om opnieuw miljoenen pompen in integratie. Praktische vragen als hoe zit het eigenlijk met de wil om te integreren (wel zo handig) en andere olifanten in de kamer, komen vast een andere keer. Referendumpje doen?

 • Oh, oh wat zijn wij in Rotterdam goed in het integreren. Moeten we gaan verkopen!

  Laat ik als ervaringsdeskundige: 32 jaar doceren op een school in het centrum inclusief de internationale schakelklassen. Een school met 60 nationaliteiten in haar midden, er ook mijn licht even over laten schijnen.

  Integratie van Kaapverdianen, Chinezen, Vietnamezen, Kroaten, Serven, Bosniërs etc: geen probleem.
  Afghanen, Turken, Somaliërs, Eritreeërs , Marokkanen, Irakezen en binnenkort Syriërs wel een probleem. Nu zou ik, maar ik ben geen antropoloog, gaan kijken wat de overeenkomst tussen die groepen is en kijken naar het verschil tussen die groepen en groepen die probleemloos integreren.
  Daarna zou ik kijken of er ook zoiets is als aanpassing aan de problemen die globalisering meebrengt in de landen van herkomst. Daarna zou ik gaan kijken of de manier van leven c.q. Heilige Boeken en cultuur van betrokkenen misschien een belemmering vormt.
  Dan zou ik wel eens tot de conclusie kunnen komen dat voor het gros (niet allemaal dus) van die potentiële inburgeraars het overnemen van onze waarden en normen als “haram” kan worden beschouwd en tot maatschappelijke uitstoting kan leiden. Lijkt me ook logisch. Waarom zou je iets dat je als slecht en achterlijk beschouwd overnemen?

  Mijn ervaring met Iranezen (Iraniërs) is, dat die zich heel bewust zijn van de reden waarom ze hun moederland gedwongen verlaten hebben. Logisch dat ze zich distantiëren van de oorzaak van hun vlucht in ons land!

  Knap hè. Ik heb in mijn hele reactie net als de schrijver van het artikeltje het I-woord niet gebruikt!
  Vrede zij met u !

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam