Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Noeste werkers, dat zijn goede Rotterdamse wethouders doorgaans. Uit welk hout is een goede wethouder gesneden en welke zijn de beste in hun vak? Peter van Heemst maakt een top 5.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Wat maakt iemand een goede wethouder? Een goede Rotterdámse wethouder wel te verstaan. In het Rotterdams Dagblad schreef Willem Sonneveld er een pakkende column over. De kop luidde: “De hartelijke groeten van Joost Eerdmans”. Vooral de volgende passage zette me aan het denken: “Een wethouder en locoburgemeester mogen we afrekenen op visie, reflectievermogen en sensitiviteit.” Een mondvol, zou oma Van Heemst zeggen. Stuk voor stuk interessante kwaliteiten die voor het besturen van de stad mooi meegenomen zijn. Daar ben ik het mee eens. Maar of ze de essentie van het wethouderschap raken? Daar kijk ik een slag anders tegenaan.
Rotterdamse wethouders moeten in mijn ogen vooral en op de eerste plaats presteren. Daarvoor worden ze ingevlogen. Daarop worden ze hopelijk geselecteerd. Ze krijgen betrekkelijk weinig tijd, vier jaar om precies te zijn, om heel veel voor elkaar te boksen. Het is dus hard werken. Resultaten behalen ze alleen als ze weten wat ze willen. Een missie hebben, dat is de tweede belangrijke eigenschap. Groepen, partijen en belanghebbenden van uiteenlopend pluimage moeten ze bij elkaar brengen. Voor hun plannen weten ze politieke steun te verwerven. Voilà, dat is eigenschap nummer drie, overtuigingskracht. In Rotterdam word je op resultaten afgerekend. Wie vier jaar zou blijven hangen in “visie, reflectievermogen en sensitiviteit” weet één ding zeker: een volgende periode als wethouder zit er niet in.

Van wethouderskwaliteiten is het niet zo’n hele grote stap naar de vraag: wie zijn of waren goede Rotterdamse wethouders? Ik heb de namen van de afgelopen tien jaar de revue laten passeren. Van 2006 tot nu heeft Rotterdam maar liefst 28 wethouders versleten. Vooral in de periode 2006-2010 was het aan de Coolsingel een duiventil: maar liefst twaalf personen streken in die vier jaar neer op de acht beschikbare wethouderzetels. Daar zaten veel noeste werkers tussen.
Maar een echt monumentale wethouder ben ik niet tegen gekomen. Zo iemand als Jan van der Ploeg bijvoorbeeld. Van 1967 tot 1982 wethouder en vooral geroemd als grondlegger van de stadsvernieuwing. Die kon van start na een spectaculaire actie: in één klap kocht hij 17.000 woningen aan van de beruchte krottenkoning Fennis. Van der Ploeg was een gentleman-bestuurder, altijd in driedelig pak. Maar ook een actievoerder die met de buurtbewoners van Crooswijk, Feijenoord en het Oude Westen bij de minister streed voor betaalbare nieuwbouw.
Terug naar nu. In mijn top 5 zet ik Hugo de Jonge op 1. Hij is gedreven. Werkt zich drie keer over de kop. Boekt resultaat. Heeft gezag in de regio en in Den Haag. En blijft herkenbaar als CDA-politicus. Op 2 staat Jantine Kriens. Van 2006- 2013 PvdA-wethouder van Zorg en Volksgezondheid, later ook van Financiën en Personeelszaken. Vier jaar was ze ook locoburgemeester. Een allrounder dus. Eerst vertrouwenspersoon van burgemeester Opstelten, later van Aboutaleb. En ze wist meer dan 2.500 mensen, die ontredderd door de stad zwierven, in de opvang te krijgen.

De derde plek is voor Hamit Karakus. Geflopt als PvdA-lijsttrekker in 2014, maar als wethouder voor Bouwen en Wonen door vriend en vijand geprezen. Een charmante vakman, die aan de wieg heeft gestaan van spraakmakende en beeldbepalende bouwwerken. Op 4 komt Alexandra van Huffelen, die het milieu een gezicht gaf. De eerste wethouder die groen sprak, at, ademde en dacht. 100 procent D66. Ze zat van 2010 tot 2014 in het stadsbestuur en wilde helaas niet aan een tweede periode beginnen.
Voor plaats 5 twijfel ik tussen Joost Eerdmans en Maarten Struijvenberg. Eerdmans weet op zijn vakgebied veel binnen te halen. Dat doet hij onverstoorbaar en met een goed gevoel voor publiciteit. Een wethouder Veiligheid die zich naast de burgemeester weet staande te houden. Knap is dat. Struijvenberg, ook van Leefbaar Rotterdam, is een wethouder met een duidelijke missie en een heldere boodschap. Hij boekt resultaat, heeft lef en kent zijn zaakjes. In het debat met tegenstanders blijft hij vaak met het grootste gemak overeind.
En eerlijk is eerlijk, deze wethouders hebben pas twee jaar kunnen laten zien wat ze waard zijn. Wie weet wat de volgende twee jaar nog voor schitterende of juist droefmakende inzichten gaan opleveren. In 2018 maak ik met alle liefde en plezier een volgend lijstje. Maar wat er ook wisselt: Rotterdammers houden meer van aanpakken en resultaat dan van sensitiviteit en reflectievermogen. Dat verandert niet.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ging nog even langs of er reacties waren en las toen bovenstaande.
  “De politieke schok was vergelijkbaar met de schok bij de komst van Pim Fortuyn.”
  Ik lees zoiets nog een keer en nog een keer. Dan slaat de vertwijfeling toe. Leven wij in dezelfde stad?
  De komst van een flamboyante politicus, die iedere dag het nieuws bepaalde en die met een totaal nieuwe partij 17 zetels kreeg; alhoewel de media massaal tegen hem waarschuwde is te vergelijken met een wethouderwisseling binnen de PvdA.
  Wat moet je wereld dan toch klein c.q. bekrompen zijn.

 2. Profielbeeld van Ton Huiskens
  Ton Huiskens

  Beste Peter,

  Ik deel je mening dat Jan van der Ploeg een van de beste naoorlogse wethouders was. Het is onjuist te beweren dat bij de start van de stadsvernieuwing hij 17000 woningen van Fennis kocht. (de aankoop van de Fennis woningen speelde veel later, dan de start van de stadsvernieuwing).
  Ja de start was een grote aankoopactie, van veel kleine particuliere eigenaren. Belangrijker nog was de deal met de georganiseerde bewoners, waarbij erkent werd dat bewoners mee gingen bepalen wat en hoe er in de wijken gedaan werd. Dit tesamen met het doorbreken van de almachtige centralistische gemeentelijke dienst stadsontwikkeling en Volgkhuisvesting, door het instellen van projectgroepen in de eerste ring, met gemandateerde ambtenaren daarin.(beslissingen werden in de wijken genomen,binnen een paar randvoorwaarden).
  Het was bestuurlijke vernieuwing, erkenning van de eigen agenda van bewoners en een grote aankoop actie. De Fennis panden waren vooral een kwestie die in de 2e ring speelden.

  1. Profielbeeld van Peter van Heemst
   Peter van Heemst

   Dank voor je waardevolle aanvulling en verbetering Ton. Als ik het me goed ka herinneren werd van der ploeg op stadsvernieuwing gezet omdat zijn voorganger jettinghof bij de actieve wijkbewoners geen enkel krediet meer had.
   Peter

   1. Profielbeeld van Ton Huiskens
    Ton Huiskens

    Helemaal juist. De politieke schok was vergelijkbaar met de schok bij de komst van Pim Fortuyn.
    In beste wethouders zou ik ook Wim van der Sluis willen nomineren. Een baken van rust en daadkracht.

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  In 2018 maak ik met alle liefde en plezier een volgend lijstje.

  Laat maar.

 4. Profielbeeld van Peter van Heemst
  Peter van Heemst

  Ha Rogier, dank voor je reactie. Geluk had ik in de eerste opzet van de column ook ex aequo op 5 gezet (net als VVD wethouder Jeanet Baljeu) Maar 4 wethouders ex aequo was een beetje te veel van het goede. Uiteindelijk viel Geluk af omdat er een knetterende ruzie ontstond met zijn eigen fractie wat zelfs leidde tot het publiekelijk opzeggen van het vertrouwen. Voor het CDA een rampzalige episode. En -zoals je uit de toelichting op mijn keuze kunt opmaken- ik vind het belangrijk dat een wethouder ook het vermogen moet hebben herkenbaar te zijn en blijven voor zijn eigen achterban. Een grote interne rel die in de krant en op tv wordt uitgevochten, hoort daar niet bij.
  Peter

  1. Profielbeeld van Rogier
   Rogier

   Peter, bedankt voor de reactie. Ik begrijp de redenatie. Leuk om te lezen dat Jeanette Baljeu ook goed scoorde. Die had ik ook altijd wel hoog zitten.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Oh wat leuk Rogier dat je Peter bedankt. En zo leuk dat hij je reactie ook leest en zelfs – zo leuk – ook antwoord geeft. Nee erg leuk die partijgenoten onder elkaar.

    Weet je wat ik nou zo leuk vind? De peilingen.

 5. Profielbeeld van Rogier Bos
  Rogier Bos

  Leuk stukje! Als fotograaf mag ik met grote regelmaat wethouders vastleggen op de gevoelige plaat. Ik mis Leonard Geluk in het lijstje! Ben benieuwd waarom hij er niet tussen staat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.