Noeste werkers, dat zijn goede Rotterdamse wethouders doorgaans. Uit welk hout is een goede wethouder gesneden en welke zijn de beste in hun vak? Peter van Heemst maakt een top 5.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 9 reacties — discussieer mee!
Ha Rogier, dank voor je reactie. Geluk had ik in de eerste opzet van de column ook ex aequo op 5 gezet (net als VVD wethouder Jeanet Baljeu) Maar 4 wethouders ex aequo was een beetje te veel van het goede. Uiteindelijk viel Geluk af omdat er een knetterende ruzie ontstond met zijn eigen fractie wat zelfs leidde tot het publiekelijk opzeggen van het vertrouwen. Voor het CDA een rampzalige episode. En -zoals je uit de toelichting op mijn keuze kunt opmaken- ik vind het belangrijk dat een wethouder ook het vermogen moet hebben herkenbaar te zijn en blijven voor zijn eigen achterban. Een grote interne rel die in de krant en op tv wordt uitgevochten, hoort daar niet bij.
Peter
Peter, bedankt voor de reactie. Ik begrijp de redenatie. Leuk om te lezen dat Jeanette Baljeu ook goed scoorde. Die had ik ook altijd wel hoog zitten.
Leuk stukje! Als fotograaf mag ik met grote regelmaat wethouders vastleggen op de gevoelige plaat. Ik mis Leonard Geluk in het lijstje! Ben benieuwd waarom hij er niet tussen staat.
In 2018 maak ik met alle liefde en plezier een volgend lijstje.
Laat maar.
Oh wat leuk Rogier dat je Peter bedankt. En zo leuk dat hij je reactie ook leest en zelfs – zo leuk – ook antwoord geeft. Nee erg leuk die partijgenoten onder elkaar.
Weet je wat ik nou zo leuk vind? De peilingen.
Beste Peter,
Ik deel je mening dat Jan van der Ploeg een van de beste naoorlogse wethouders was. Het is onjuist te beweren dat bij de start van de stadsvernieuwing hij 17000 woningen van Fennis kocht. (de aankoop van de Fennis woningen speelde veel later, dan de start van de stadsvernieuwing).
Ja de start was een grote aankoopactie, van veel kleine particuliere eigenaren. Belangrijker nog was de deal met de georganiseerde bewoners, waarbij erkent werd dat bewoners mee gingen bepalen wat en hoe er in de wijken gedaan werd. Dit tesamen met het doorbreken van de almachtige centralistische gemeentelijke dienst stadsontwikkeling en Volgkhuisvesting, door het instellen van projectgroepen in de eerste ring, met gemandateerde ambtenaren daarin.(beslissingen werden in de wijken genomen,binnen een paar randvoorwaarden).
Het was bestuurlijke vernieuwing, erkenning van de eigen agenda van bewoners en een grote aankoop actie. De Fennis panden waren vooral een kwestie die in de 2e ring speelden.
Dank voor je waardevolle aanvulling en verbetering Ton. Als ik het me goed ka herinneren werd van der ploeg op stadsvernieuwing gezet omdat zijn voorganger jettinghof bij de actieve wijkbewoners geen enkel krediet meer had.
Peter
Helemaal juist. De politieke schok was vergelijkbaar met de schok bij de komst van Pim Fortuyn.
In beste wethouders zou ik ook Wim van der Sluis willen nomineren. Een baken van rust en daadkracht.
Ging nog even langs of er reacties waren en las toen bovenstaande.
“De politieke schok was vergelijkbaar met de schok bij de komst van Pim Fortuyn.”
Ik lees zoiets nog een keer en nog een keer. Dan slaat de vertwijfeling toe. Leven wij in dezelfde stad?
De komst van een flamboyante politicus, die iedere dag het nieuws bepaalde en die met een totaal nieuwe partij 17 zetels kreeg; alhoewel de media massaal tegen hem waarschuwde is te vergelijken met een wethouderwisseling binnen de PvdA.
Wat moet je wereld dan toch klein c.q. bekrompen zijn.