Ga naar de inhoud

Erkenning voor dé architecten van de wederopbouw — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na de bevrijding kon de wederopbouw van Rotterdam écht beginnen. De kwantitatieve bijdrage van bekende namen in de wederopbouwarchitectuur, zoals Van den Broek en Bakema, Maaskant, Boks en Bakker, verbleekt bij dat van de broers Kraaijvanger. Paul Groenendijk belicht hun oeuvre.

vers-beton-rotterdam-wederopbouw-bankgebouw-blaak
De Amsterdamsche Bank-Incassobank (1946-1950) aan de Blaak. beeld: Stadsarchief Rotterdam

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Rotterdam wordt nog mooier door te behouden terug te halen wat er kwam na de brand. Door nieuwe en oud samen te laten doorgroeien. Door Rotterdam vanuit geschiedenis naar de toekomst te laten worden wat Rotterdammers van binnen voelen en niet in woorden maar in beeld gestalte zal krijgen.

 • L.S.,

  Waarom wordt Bas van der Smit niet genoemd, monumentaal rotterdams kunstenaar (1915-1996), in het artikel ?
  Hij heeft ook verscheidene muurdecoraties uitgevoerd in het Stationspostkantoor, en dat op verschillende verdiepingen van dit gebouw… En nog meer opdrachten uitgevoerd in het kader van de Wederopbouw.
  Voor meer inlichtingen : Ineke van der Smit-Korbee, e-mail : [email protected], Frankrijk

 • L.S.

  Bas van der Smit, rotterdams monumenteel kunstenaar, heeft ook werk uitgevoerd in het kader van de Wederopbouw in het Spoorwegpostkantoor, o.a.
  Komt Paul Groenendijk in komende artikelen terug op de kunstenaars die met de architekten samenwerkten ?

 • Over de kunst bij de wederopbouw van Rotterdam.
  Nel Klaassen die in 1932 de [Prix de Rome] verwierf heeft voor de wederopbouw van Rotterdam veel betekend,zij kreeg van de architecten Friedhoff en Eschauzier veel opdrachten vooral voor de schepen van de HAL o.a. de Nieuw Amsterdam, de Willem Ruys en het SS de Rotterdam waar nu nog een prachtige schildering (Thuiskomst van de visvangst) te bewonderen is. In de schepen waren veel hout intarsia’s en andere monumentale technieken, zoals wandschilderingen en gobelins te vinden. Verder heeft ze aan en in gebouwen o.a. De Rotterdamsche Schouwburg en de Bijenkorf gewerkt. Andere belangrijke opdrachten waren die voor de vele nieuwe gebouwen in Rotterdam. zoals voor de Amsterdamsche Bank-Incassobank NV aan de Blaak van de architectenbroeders Kraaijvanger. Voor beide zijden van de in graniet uitgevoerde halfronde ingangspartij maakte zij een verticaal reliëf over de gehele hoogte van het gebouw, met als afsluiting aan de bovenzijde drie prachtige vredesduifjes De architecten konden er altijd van op aan dat de kunstwerken gelijk gereed waren met de bouw, af en toe bij het werken aan zo’n klus werd ze geholpen door haar levenspartner Jaap Bouhuys [Prix de Rome 1932]. In dezelfde tijd werd ze door architect Cornelis Elffers gevaagd een reliëf en voorkant te maken voor de intree van de Nederlandsche Handels=Maatschappij N.V. (1950), eveneens aan de Blaak; zij ontwierp daarvoor een groot bronzen reliëf met boven aan het portaal vier prachtige zee-nimfen. Ook als je door de koopgoot wandelt en omhoog kijkt zie je in het voormalig Peek en Kloppenburg gebouw veel vogel mozaïeken tussen de raampartijen, en even verderop een pand met prachtige keramische rand versieringen. Veel van de tekeningen en gipsontwerpen zijn nog in bezit van de erfgenamen, die zouden het geweldig vinden als de ontwerpen hun weg zouden vinden in de betreffende gebouwen. Graag verwijzen wij naar de film over de wederopbouw van Rotterdam ‘Gaten in de Muur’ van Dirk Jan Schouten. De film is gemaakt n.a.v. 70 jaar wederopbouw in Rotterdam en het werk van Nel Klaassen heeft daarin een prominente rol.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam