Ga naar de inhoud

Hans Sleutelaar: “Ik wilde leven voor de kunst, er niet aan kapotgaan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Artistiek multitalent Hans Sleutelaar (Rotterdam, 1935) keerde na lang in het buitenland te hebben gewoond, terug in zijn geboortestad. Onlangs werd zijn verzameld proza bezorgd. Vincent Cardinaal sprak met hem.  (Update: Hans Sleutelaar is op 25 juni 2020 overleden. Dit interview is afkomstig uit ons archief.)

Hans_Sleutelaar_DSCF5536
beeld: Frank Hanswijk

Hans Sleutelaar is een optelsom en een vat vol tegenstrijdigheden – hij is dichter, copywriter, redacteur. Sleutelaar is een vader, een grootvader en een weduwnaar. Hij is een Rotterdammer die een tijdschrift met Antwerpenaren maakte en een voormalig inwoner van Thailand en Frankrijk. Hans Sleutelaar is een man van 80 met een jeugdige uitstraling, die nog altijd het liefst wandelend door zijn stad trekt. Hij is een vriend van de kunsten die veel van zijn tijd doorbracht met werken voor de reclamewereld.

Als poëet is zijn invloed op de Nederlandse (en Rotterdamse) letteren onmiskenbaar, maar zijn oeuvre bestond jaren uit een eenregelig gedicht. In het Duits. Hij schreef een schitterend gedicht over de oorlog, maar brak (met Armando) ook een soort lans voor Nederlanders die zich vrijwillig bij de Waffen-SS aansloten. Bovenal is hij Sleutelaar. Martin Bril kalkte het op de muren van Groningen, tijdens zijn studententijd: ‘Sleutelaar worden’, dat was in zijn optiek het hoogste om naar te streven in de letteren. Het is een van de onderwerpen én de titel van een overzichtsboek van Sleutelaars proza. Het verscheen onlangs bij het Rotterdamse Studio Kers en werd bezorgd door Erik Brus.

Ik heb afgesproken met Hans Sleutelaar in Boijmans Van Beuningen, in de schitterende serre van het museum. Op een tafeltje ligt een opengeslagen krant, een kop espresso is net leeggedronken. Hans besluipt me vanachter en legt vriendelijk een hand op mijn schouder. “Zo, ben jij van Vers Beton?” Ik kan het niet ontkennen. Wat volgt is een vriendelijk gesprek, met een man die weigert het leven in te ruilen voor het kunstenaarschap.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam