Rotterdam is megabezienswaardig. Massa’s bezoekers vergapen zich aan gelikte gebouwen en drinken ingewikkelde koffies op industrieel meubilair. Ook de Rotterdamse ruimte transformeert en is er veel gepolijster op geworden. ‘Is dit nog Rotterdam?’, vraagt Ferrie Weeda zich af.

Al 34 reacties — discussieer mee!
Zelden zo eens geweest met een stuk op Vers Beton. De reactie van Dirk laat ook precies zin welke mensen zo enthousiast zijn en de hele dag lijstjes lijken te jagen. Rotterdam is een stad die zijn eigenheid in hoog tempo verliest en verwordt tot wat elke ander middle of the road stad is, een net aangeharkt perkje zonder eigen karakter. Maar de werkelijke problemen worden niet aangepakt, die worden inderdaad onder de mantel van opleuken weggestopt…
Hallo Ard, die straks mijn plein op-hipt met een nieuw loft- complex voor de hogere inkomens en hippe bar, je doet er (net als ik) ook aan mee he? *Grijns*
Ik ben zelf ook voor zichtbaar houden van ellende. Dus het geklutst houden van groepen, daar wil ik wel aan meewerken. We kunnen niet de rug keren tegenover de zogenaamde minder en niet zelfredzamen in deze stad, en we mogen ze ook niet wegjagen en dan doen alsof ze verdampt zijn.
Heb trouwens prima samenwerking met een roedel minder zelfredzamen binnen mijn bedrijf.
Een plek opvullen die al jaren een prachtige singel verpieterd is in mijn ogen heel wat anders. en ja het worden inderdaad woningen in de hoogste categorie. En zelfs dat is financieel een hele toer om dat voor elkaar te krijgen. Dus woningen in de sociale sector daar zin kansloos. Maar weet je het gaat niet over 1 zo’n plek. Het gaat om de wijk er achter. Zoals dat in elke wijk is.
Wat mij vooral verbaasd is dat je bij een groot deel van de mensen alleen nog maar de kansen op elkaar krijgt als je je perkje netjes aanharkt zodat je netjes met de massa meeloopt. Juist het ontbreken van die middle of the road houding maakte Rotterdam interessant(er). Rotterdam was gewoon niet als alle andere steden. Nu lijkt het enige doel nog maar zoveel mogelijk toeristen binnenhalen (door allerlei gekochte lijstjes bijvoorbeeld) om zo een concurrentie met Amsterdam aan te gaan. Is allemaal best hoor maar om dan je stad te plaveien met (niet duurzame) Chinese graniet (wat je tegenwoordig bij wijze van spreken in elk stadje dat zichzelf wat vind terug vindt is gewoon niet Rotterdam wat mij betreft. De plaatjes worden op dit moment netjes binnen de lijntjes ingekleurd. Terwijl Rotterdam de stad was aar je buiten de lijntjes kleurde…
Om te beginnen kan ik dan helaas weer niet dit gat als een rafelrandje zien. Het is 1 van de belangrijkste punten in een bescherm stadsgezicht. Daar moest wat mij betreft iets mee.
Met betrekking tot de espressobar (geen cafe) zullen we inderdaad nog moeten zien omdat lukt. Zijn er geïnteresseerden? Jazeker. Maar zou je liever een tandartspraktijk zien met gematteerde ramen?
En dan de mogelijkheid voor mensen uit het Oude Noorden om naar dergelijke woningen toe te groeien. Ik heb nieuws voor je. 16% van de kopers komt uit het Oude Noorden en zijn dolblij dat ze naar deze plek mogen en kunnen verhuizen. Geen idee of je 16% veel vind of niet. Ik vind het wel mooi.
En dan de 2-verdieners met kinderen. 50% van het project is hier gericht, stadswoningen met kwalitatieve buitenruimte (tuin dan wel dakterras en soms zelfs beide). Dus eigenlij snap ik niet zo goed wat nou precies het punt i waar je moeite mee hebt. Of is dat omdat je de verkoopprijzen te hoog vindt?
Anyway, het grootste probleem is inderdaad zoiets als ‘de Rotterdam-stijl’. Een laagje middelmatigheid dat over de stad uitgesmeerd wordt zonder dat er werkelijk iets met het karakter van Rotterdam gedaan wordt. Rotterdam verwordt tot wat de rest van NL als is…
Hong Kong in between:
http://www.moorsmagazine.com/kunst/architectuur/hong-kong-in-between/
Nog even en de Kuip heft Brel’s ‘Ne me quitte pas’ aan in plaats van het Hand in Hand. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.
Red de ruimte, hou het rauw.
VB lijkt wel een plaat die blijft hangen met weer een artikel over rauw Rotterdam…
Vroegûh…. was alles beter. Nooit zoveel onzin gebundeld gezien in slechts één VB-artikel. Ik kom steeds “grager” in Rotterdam. En ik kom echt niet voor de braakliggende terreinen, de openliggende stoep, het kale marktplein of de oude rails. Evenmin hebben zware shag rokende, rochelende havenpensionado’s en schichtige junkies mijn sympathie, maar wekken daarentegen eerder nog mijn medelijden. Rotterdam, zet door, je wordt een geweldige stad!
Inderdaad. Tekst hierboven is meer van toepassing voor Londen dan voor Rotterdam. Rotterdam is nog lang niet af!
Mag ik je een tourtje door de stad geven Ferry, dan beginnen we in noord. Ik ontkracht alles wat je zegt in een halve middag. Neem je fiets mee. Dedoei! Caat xx
mag ik dan in je bakfiets, Caat?
😉
maar serieus…
ga je me dan laten zien dat Rotterdam nog steeds rauw is, of ga je me laten zien dat de gepolijste stad een succesverhaal is?
tsja Paul, misschien dat de minder gelikte Rotterdammers niet je sympathie hebben, maar ze zijn er wél
welke plekken bezoek je Paul, als je naar Rotterdam komt? (Waar woon je trouwens nu? En waarom kom je niet in Rotterdam wonen? 😉
Wat een ongelofelijk triest stukje tekst. Besef je wel dat achter die façade die jij rauw en authentiek noemt een hoop ellende schuil ging. Zware armoede, verloederde ongezonde huizen, werkloosheid, etc. zijn nou niet bepaald zaken die we moeten koesteren. Nee, Rotterdam moet volle kracht de 21e eeuw ingeslingerd worden, waardoor ook de rauwe, typische Rotterdammer uiteindelijk beter af is.
Ik gentrificeer vrolijk mee eigenlijk, maar vind het ineens ook veel te hip en gelikt en te braaf en af.
Gelukkig nog een hoop rafel voorlopig dus hou het nog wel vol even.
De stad is nog vol leegstand (mede dankzij teveel hoogbouw) en ellende hoor, genoeg te doen nog. En al die hippe dingen verdwijnen vast weer voor 90%.
Hoeveel hippe broedplaatsen kan een zo’n kut stad eigenlijk hebben? Nee ik voorzie een hipte bubble burst. Wacht maar. Het gaat helemaal mis en dan kunnen we weer kanonnen schieten. En lekker rafelranden.
En anders verhuizen. Maar ja waarnaartoe….
Tsja Amelie, ik vermoed ook dat de ‘Rotterdamse renaissance’ een tijdelijk fenomeen is. Althans de piek die het nu beleeft, kan niet gehandhaafd blijven. Denk alleen al aan het feit dat de huidige internationale aandacht (dus populariteit) te danken is aan de gelijktijdige oplevering van de Rotterdam, CS en de Markthal (er was een gemeentelijke marketingstrategie die voorzag in het opbouwen van persaandacht met 2015 als hoogtepunt). Zulke grote projecten staan nu niet meer op stapel (zeker nu de Expo niet doorgaat), dus de stad moet het hebben van iets structurelers.
Er staat wel tegenover dat de Randstad steeds populairder wordt (tegenover krimpgebieden), en voor mensen die naar het westen trekken Rotterdam een aantrekkelijke optie is (zeker aangezien Amsterdam overloopt).
Wat ik met mijn stuk vooral ook wil aankaarten, is dat er een kloof ontstaat tussen de opgelikte binnenstad en aangrenzende wijken, versus de vervallem probleemwijken. Inderdaad: de gentrificatie. Juist de rafelranden zijn de plekken waar de wrijving tussen de ‘oude’ (armere, lager opgeleide) Rotterdammers en ‘nieuwe’ (rijkere, hoger opgeleide) Rotterdammers het meest prominent is.
Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen gaande. Maar ik wil dat mensen beseffen dat met het polijsten van de stad de maatschappelijke problemen niet worden opgelost. Allerminst zelfs.
Nou beste Dirk, wat ik juist probeer duidelijk te maken in mijn stuk, is dat met het dichtsmeren, gladstrijken en oppoetsen van de stad de problemen aan het zicht worden onttrokken, maar niet worden opgelost. Tegelijk met het oppervlakkig polijsten van de stad worden die problemen veronachtzaamd of zelfs ontkend. Dát is de facade.
De problemen die jij noemt zijn géén geschiedenis. Rotterdam kent nog steeds ontzettend veel armoede en zware werkloosheid. In plaats van dit onder ogen te zien en structureel aan te pakken, wordt ontzettend veel energie besteed aan voorzieningen voor rijkeren en hoger opgeleiden. Bovendien is met dit soort projecten vaak vooral het grote geld gediend, terwijl de middenklasse met een manipulatief verhaal (‘verandering en vernieuwing is altijd goed’) tevreden gehouden wordt.
Mensen zonder baan en zonder geld hebben helemaal niets aan prestigieuze architectuur en stoepen met natuursteen. Juist de plekken waar de rafelranden nu zijn zouden de locaties moeten zijn waar hard gewerkt moet worden om álle Rotterdammers samen te brengen en vooruit te helpen.
Alles is nog behoorlijk rafelig en arm en goor hoor, hier in noord. Vrouwen in zebraleggings scooteren in hun mobiel in kuddes over de Zwart-Jan. Het is er allemaal nog. Ik woon al 44 jaar in deze stad en ben blij met de aanpak van leegstand en verpaupering in mijn buurt. En dat is iedereen hier in de wijk. Liever een bakfiets voor de deur dan een achtertuin vol gestort met het vuilnis van m’n krakers-buren. Ein-de-lijk gebeurt er wat. Wees er trots op. Een Doelenplein, of Spangen vol junkies is hopelijk verleden tijd. Ik kan als vrouw snachts gewoon door het centrum zonder te worden beroofd of aangevallen door een gek omdat er geen kip op straat was. Hoera!
Aha, Caat, ik wist niet over welke wijk in noord je het precies had, maar het is het Oude Noorden.
Ik denk inderdaad dat het Oude Noorden momenteel één van de meest geslaagde wijken is, met veel betrokken bewoners van allerlei pluimage. Juist de kleinschalige ingrepen die daar de afgelopen decennia zijn toegepast (op gebied van architectuur, stedenbouw, economische en maatschappelijke initiatieven) vertalen zich nu in een samenhangende wijk, zonder grote verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Ik denk dat het Oude Noorden een perfect voorbeeld is van hoe een wijk geleidelijk kan veranderen, zonder de maatschappelijke én stedenbouwkundige structuur radicaal te veranderen. Kleinschalig, met respect voor mensen en ruimte, in plaats van grootschalig, gelikt en prestigieus. In overleg met, of zelfs op initiatief van bewoners, in plaats van bovenaf door technocraten en grote projectontwikkelaars.
Ik werk zelf als gids, en neem groepen graag mee naar Agniesebuurt en Oude Noorden. Ik laat ze dan de herontwikkeling van het hofpleinlijnviaduct zien, het waterplein, de brandgrens, sociale woningbouw, de gevangenis (ook benieuwd hoe dat wordt!), de Burg. Roosstraat (!), ZwartJanstraat, Pijnackerplein, Noordplein, de Rottekade…
Ik vertel mijn groepen dat dat het échte Rotterdam is, met een doorsnee van de Rotterdamse stadsbevolking.
Ik moet wel zeggen dat het gedeelte van de wijk ten noorden van de Zaagmolenstraat er minder goed voorstaat, maar hopelijk trekt de verbetering van de wijk door, mét respect voor wat dan ‘het DNA van Rotterdam’ genoemd wordt.
Beste Ferrie,
Hoe gaat jouw rauwe expeditiestraat dan helpen om die armoede op te lossen? Hoe gaan openliggende stoepen en pishoeken deze stad helpen om de gemanipuleerde middenklasse verder te helpen?
In plaats van schoppen tegen de fantastische ontwikkeling van de stad, kan je ook daar op ingaan. Blijkbaar ben ik geen échte Rotterdammer. Nou dat is dan erg jammer voor je. 🙂
Hé Tim
Ik had al gehoopt op die vraag over hoe de expeditiestraat de armoede kan helpen bestrijden, want daar heb ik namelijk heel mooie ideeën over! Ik noem het nu even: de alternatieve Primark 😉
Kom vanavond naar Tent, bij de gespreksavond over Utopia’s en Rauw Rotterdam. Dan maak ik mijn ideeën vanachter de katheder kenbaar!
Vanavond om 20u
Tot dan!!
Trouwens, of jij een echte Rotterdammer bent (of niet) vind ik totaal irrelevant
Eens met Dirk en Tim de Bruin: Alle armoedzaaiers de stad uit! Het Trumpisme moet worden binnengehaald en net als Dirk en Tim vind ik dat het in deze stad maar om vooral een ding gaat: een vrijbrief voor nette hoogbouw, financiele zakelijkheid en een PVV-nette mensen stad!
Als Dirk en Tim voor de PVV zich verkiesbaar zouden stellen voor de raad zou ik direct op ze stemmen! Goed gedaan mannen!
Gaatie wel helemaal lekker anoniempje? 🙂
@ Ferrie
Lees je bericht helaas te laat. Jammer dat je je visie niet op 21e eeuwse manier wilt delen met ons.
Tim,
Allereerst het volgende: gelukkig maak jij het niet zo bont als in sommige van bovenstaande berichten, maar de manier waarop jij reageert draagt ook niet bij aan een constructieve discussie. Sterker nog: ik betrap jou vaak op drogredenen, met name het soort drogredenen die de uitgangspunten van de discussie als voldongen feit presenteren, of andere stellingen als onderwerp van discussie voorstellen. Dit maakt het heel vermoeiend om met jou te discussiëren.
Kort gezegd doe je vaak voorkomen alsof er een andere kwestie aan de orde is, of alsof een bepaalde stelling juist níét aan aan de orde is. Enkele voorbeelden:
1) jouw uitspraak “Blijkbaar ben ik geen échte Rotterdammer.” doet niet ter zake in deze discussie. In mijn betoog komt de kwestie van wie of wat een echte Rotterdammer is niet aan de orde. Laat staan de vraag of Tim de Bruijn een echte Rotterdammer is. Wel relevant in mijn betoog is de vraag of álle Rotterdammers kunnen deelnemen aan, en zich kunnen identificeren met actuele sociaal-culturele ontwikkelingen en (steden)bouwkundige ingrepen.
2) Jouw uitspraak “In plaats van schoppen tegen de fantastische ontwikkeling van de stad, kan je ook daar op ingaan.” gaat voorbij aan de essentie, is niet onderbouwd, en is bovendien intern tegenstrijdig. a) Je presenteert de stelling dat de ontwikkeling van de stad ‘fantastisch’ is als uitgangspunt, terwijl dat nu juist hetgeen is dat ik in twijfel trek. b) Je beargumenteert de impliciete stelling ‘ontwikkeling = fantastisch’ niet – dat is een twijfelachtige retorische truc. c) Volgens mij ga ik dus juist in op de ontwikkeling, maar ik trek de waarde en wenselijkheid van die ontwikkeling dus in twijfel. (m.a.w.: jouw uitspraak ik ook nog eens intern tegenstrijdig). d) Ik schop niet tegen alle ontwikkelingen, maar op een aantal die ik expliciet noem. e) Mijn uitgangspunt is dat niet alle vernieuwing per definitie goed is.
3) Jouw uitspraak “Jammer dat je je visie niet op 21e eeuwse manier wilt delen met ons.” geeft een vals, manipulatief beeld van mijn intenties, van mijn manier van discussiëren en van communicatie in de 21e eeuw. a) We zijn hier op een online platform aan het discussiëren, wat ervan getuigt dat we behoorlijk 21e eeuws bezig zijn. b) Het was en is mijn intentie om op vers beton en op allerlei andere manieren en via allerlei kanalen mijn mening te delen, dus ook hier. Jij doet onterecht alsof het niet binnen 24 uur beantwoorden van jouw vraag betekent dat ik jouw vraag opzettelijk niet hier online wil behandelen. c) ook een gespreksavond is een 21e eeuwse manier van uitwisselen van ideeën; dat internet er is wil niet zeggen dat de offline wereld niet meer mee telt.
Zucht
En dan nu de beantwoording van jouw vraag: “Hoe gaat jouw rauwe expeditiestraat dan helpen om die armoede op te lossen?”
Ga allereerst eens naar de IABR, en bestudeer daar het deelonderwerp ‘Hong Kong In Between – Parallel Lab’. Hierin wordt betoogd dat ‘informele ruimte’ (zoals stegen of de marges van grootschalige infrastructuur) in Hong Kong een laboratorium en motor is van bottom-up maatschappelijke ontwikkeling.
Juist de onbepaalde, diffuse, ongelikte, informele ruimte is de humuslaag voor nieuwe initiatieven. Geslaagde initiatieven groeien door naar de nabijgelegen formele ruimte, gaat deel uitmaken van de formele economie, en achtergebleven ruimte wordt voor ingevuld voor nieuwe experimenten. Voordeel hierbij is bovendien dat initiatieven vanuit de lagere sociaal-culturele delen van de samenleving worden gefaciliteerd en kunnen doorgroeien.
Volgens mij zouden de expeditiestraten van de Lijnbaan zo’n functie kunnen vervullen: een laboratorium voor economische (en maatschappelijke) vernieuwing in de informele sfeer, nabij en letterlijk parallel aan de Lijnbaan.
Ik stel me voor dat mensen die ergens goed in zijn, zich vestigen in de restruimtes tussen Coolsingel en Lijnbaan. Hier ontwikkelen ze hun producten en diensten, en als ze succesvol zijn, kunnen doorschuiven naar de ‘formele straten’.
De informele restruimtes worden zo een aantrekkelijk gebied om te bezoeken, om er kennis te nemen van originele diensten en producten. Denk aan kappers, fietsenmakers, kledingateliers, filmhuisjes, kunstateliers, koffiehuizen, telefoonreparatiebedrijfjes, tweedehandsspullen verkopers, versproductenverkoop (vis, vlees, fruit, groente, aardappels), schoonheidsspecialisten, reisbureautjes, culturele/religieuze centra, mediawinkels… Omdat ze midden in de stad te vinden zijn, liggen ze in de loop, en is publiek verzekerd. De meer commerciële core-Lijnbaan kan hier ook van profiteren, het totaalaanbod wordt vele malen gedifferentieerder, en het publiek ook.
De Rotterdammers die niet tot de huidige sociaal-culturele bovenklasse behoren, kunnen hier heel goed van profiteren. Wat mis je nu bij de Lijnbaan? Volgens mij zijn dat diensten en voedsel, precies alle voorbeelden die ik hierboven noemde. Wat zie je in de winkelstraten buiten het centrum, waar ondernemers domineren die niet tot de sociaal-culturele bovenlaag behoren? Precies: kappers, fietsenmakers, kledingateliers, versproductenverkoop, schoonheidsspecialisten, etc. Ik stel me dat deze ondernemingen zich in een parallelle Lijnbaan vestigen, een informeel laboratorium met doorgroeimogelijkheden.
De parallelle Lijnbaan kan zich ook ontpoppen als proeftuin voor de (nieuwe) maakindustrie. Niet alleen de hippe 3d-printontwikkelingen, maar juist ook de ambachtelijke of zelfs licht-industriële maakindustrie. Dat is waar ik op doelde met mijn term ‘de alternatieve Primark’: de parallelle Lijnbaan kan ateliers en werkplaatsen huisvesten waar Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt de producten fabriceren die op de ‘formele Lijnbaan’ worden verkocht. Denk aan een kledingatelier op de expeditiestraat, waar de jurken worden gemaakt die er direct naast de deur, op de ‘echte’ Lijnbaan worden verkocht. Dit biedt werkgelegenheid, is duurzaam, en past bij de trend van lokaliteit en originaliteit. De middenklasse, die het kapitaalkrachtigste kooppubliek vormt, is terecht gevoelig voor producten waarbij deze factoren leidend zijn.
Het koppelen van informele ruimte aan formele ruimte, informele economie aan formele economie, maakt het winkelaanbod in de diverser, maakt de binnenstad aantrekkelijker, biedt werkgelegenheid, en stimuleert economische, culturele en maatschappelijke ontwikkeling en samenhang. De ‘Parallelle Lijnbaan’ zou hiervoor een perfecte casus zijn.
Toch is in Rotterdam veel sociale woningbouw in het centrum (of anderszins lager en middensegment). Dus gewone mensen zijn nog niet weg ‘ge-gentrificeerd’.
Denk je dat dat verdwijnt?
Woonvisie (nog niet aangenomen) zegt 20.000 betaalbare woningen weg, maar vooral op zuid.
Maar zeg, trouwens, wat gebeurt hier? Gaan de hipsters, weldenkende, bakfietsende, bloggende hoger opgeleide Rotterdammers een anti – gentrificatie beweging opzetten, terwijl we hem zelf deels veroorzaken?
(ik ga met popcorn op de eerste rij zitten).
Leuke discussie!
haha, tsja Amelie, Vers beton is inderdaad bij uitstek het medium voor de ‘nieuwe’, ‘hippe’, ‘hoogopgeleide’ Rotterdammer.
We lijken hier inderdaad bezig met een soort zelfdestructie… hipster-kannibalisme 😉
wat betreft je opmerking over sociale huurwoningen: ik maak me erg veel zorgen om die Woonvisie. Het lijkt me een typisch voorbeeld van hoe technocraten problemen kunnen ontkennen en over de schutting van de buurgemeenten pleuren: simplistisch, asociaal, populistisch én het grote geld dienend.
Leuk, ik woon precies tussen Noordsingel en sociale woningbouw Erasmusbuurt in Oude Noorden.
Met alle ergernis/ genieten van scooters op de stoep, rotzooi, hufterigheid, nuffigheid, lawaai, zatlappen of redbull zuiperts, kleinschalige gekkigheid, en gezelligheid en kinderen die vooral gevoed worden met snoep en nooit naar bed hoeven. Ik doe mee aan de bakfietstocht!
Ard, ons plein kijkt uit naar realisatie van je project, dus het is geen klacht. Wanneer kan de bouw starten?
(nou ja, ik hou dus stiekem van dat ritselend bouwplastic en al dat spontane vage groen, groeiend op ruine achtige ondergrond, dat vergane glorie gevoel, maar ik denk dat Ferrie de enige is die dat soort gevoelens met me delen kan).
Maar ik denk bijvoorbeeld ook:
Denk je dat met een tweede café (terwijl café de Ganz steeds geen overname kandidaat heeft) gaat werken? Is er een uitbater te vinden die dat aandurft? Er is vooral leegstand op horeca aan de Noordsingel, en veel ellendige horeca aan Noordplein. Zitten wij straks niet wederom met leegstand op dit plein dan?
En ook:
Sociale woningbouw heeft blijkbaar een steeds negatiever rendement waardoor corporaties amper meer kunnen en willen ontwikkelen. Waarom eigenlijk niet woningen realiseren waar juist Oude Noorden bewoners naar kunnen doorgroeien?
Wat maakt dat deze bewoners in die sippe 80 jaren blokken blijven wonen in een straat vol redbull blikjes en frietzakken?
Daarin wordt dus niet geinvesteerd, zover ik kan overzien, nergens. Die groep groeiers (in Woonvisie genoemd Sociale Stijgers) moeten zich verlaten op de particuliere verhuurders, of zie ik dat fout? En is dat wenselijk?
Met 20.000 betaalbare woningen onttrekken (en Rotterdamwet) krijg je dus dat mensen elders moeten vestigen. Deze mensen lossen niet op in een mist ergens, het zijn echte mensen. Menselijke plekken zijn nodig waar je je (als je wilt) verder kunt ontwikkelen, dat moet een stad juist wel bieden in plaats van niet.
Overigens: in Noord ontbreekt het aan passende woningen voor 2 verdieners met 2 kinderen (Zestienhoven is nu de meest gewilde volgende station), dus elk initiatief deze te realiseren in renovatie of nieuwbouw ben ik voor, en ik besef dat dat ook betekent dat ten koste gaat van sociale verhuur.
Interessant dat er een referendum komt waarschijnlijk. Ik hoop op veel interessante discussies.
Overigens Ard, Rotterdam heeft toch juist standaarden a la Rotterdamse stijl waar men niet van af mag wijken? In de deelgemeente Noord deden we dat wel, maar we gaan er niet meer over, dus lokale smaken in de buitenruimte lijkt voorbij…..het is juist een centraal geregelde stad wat dat betreft.
Ha Ferrie, Kan je me je emailadres sturen ivm een debat? TNX!
Mooie fotoserie! Laat ook meteen zien dat er nog genoeg rauwe plekken in de stad te vinden zijn 😉 Vergeleken met Amsterdam, Leiden, Groningen is Rotterdam nog verre van aangeharkt hoor….