Ga naar de inhoud

Rotterdams Groen: Stadsparken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de serie Rotterdams Groen schrijven Yvonne Rijpers en Joep Klabbers over precies dat. Wat is er aan groen in Rotterdam, en wat zijn de verhalen hierachter? Deel 1: stadsparken.

RotterdamsGroen01_SaskiaHaex1
beeld: Saskia Haex

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Hai, leuk die Rotterdamse parken, maar ook wel erg druk, vooral als het een beetje lekker weer wordt. Wist je dat je op Rbuiten.NL plekken vindt die bijna niemand kent? Echt een aanrader voor als je eens niet met z’n allen tegelijk voor dat ene stukje gras wilt gaan.

 • Rotterdam mag groener! Een groot gedeelte van West bestaat alleen maar uit beton! Tussendijken, Schiemond, Bospolder, Spangen zijn allemaal woonwijken waar de bewoners het moeten doen met een grasmatje! Leuk dat het Dakpark is aangelegd, is een begin, maar niet genoeg. Goed dat Rotterdam wel weet dat er meer groen moet komen! Kom maar op met die plannen en uitvoering daarvan. Het idee van een verbinding tussen de verschillende groengebieden in de stad juich ik van harte toe.

  • Zo is het maar net, Loraine. Vooral in West! Er is daar natuurlijk al wel wat aan het gebeuren. In Mathenesse de aanleg van het Essenburgpark, Pluktuin met z’n trekpont over de singel, Spoortuin met z’n ruige oevers. Singeldingen met yoga op een grasveld en muziek langs het water, de oase speeltuin Binnenste Buiten, het Landgoed Cool , en dan de Tuin op de Pier. Het zijn allemaal drippeltjes op een grote stenen plaat waar nog geen deuk in te zien is. Weet je wie er ook goed mee bezig is? Dat zijn de dames van Krachtgroen. Die hebben zo’n plattegrond gemaakt over tuinen in west. Daar staat ook Spangen op met z’n Vreelust en Spoordijk, en natuurlijk de Voedseltuin, Pluktuin en Uit je eigen stad rondom het Dakpark.

 • Een leuke oproep tot het ontwikkelen van groen in Rotterdam met visie in plaats van de hapsnap werkwijze die we van Eerdmans c.s. gewend zijn, waarvoor hulde. Het zou de schrijvers echter sieren als zij hun historische feitjes beter onderzochten. De festivals Metropolis en Dunya zijn bepaald geen recente verschijnselen. De voorgangers van Metropolis, New Pop en Poppark, hadden hun eerste edities respectievelijk in 1977 en 1981. Sindsdien is er jaarlijks een popfestival op die plek. Ook het Dunya festival kende een illustere voorganger in Poetry Park, in 1977 voor het eerst in het park bij de Euromast. Overigens is Dunya sinds 2013 ter ziele. Het is samengegaan met het zomercarnaval, heet nu Rotterdam Unlimited en vindt ook niet meer plaats in het park.

 • Hallo Yvonne en Joep, Ik begreep dat er wat betreft het stadspodium al een besluit is genomen. In eerste instantie wilde ze inderdaad de vloer van het podium eruit breken, dat gaat niet door. Er komen nu aan beide kanten een paar treden over de breedte van het podium zodat je makkelijker het podium over kan steken naar het water.

  Het plan is dat ze pas na de zomer gaan beginnen met de aanleg van het park. De aanleg was eerst gepland voor de komende maanden. Maar in overleg met de horeca rond het plein is besloten de aanleg van het park uit te stellen tot na de zomer. En voordat ze gaan beginnen komt in de zomer het flying carpet weer terug op het plein.

 • Volgens de auteurs zou de gemeente vooral moeten werken aan een verbinding tussen de verschillende groengebieden in de stad. Dat ben ik van harte met ze eens! Denk bijvoorbeeld aan de Groene Marathon, finalist van Stadsinitiatief Rotterdam 2013. Een groene wandel- en fietsstrook tussen Het Park, Kralingse Bos, tuindorp Vreewijk, Zuiderpark etc… Dat zou toch prachtig zijn? Heb je meteen een nieuwe verbinding tussen Noord en Zuid.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam