In de serie Rotterdams Groen schrijven Yvonne Rijpers en Joep Klabbers over precies dat. Wat is er aan groen in Rotterdam, en wat zijn de verhalen hierachter? Deel 1: stadsparken.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 7 reacties — discussieer mee!
Hai, leuk die Rotterdamse parken, maar ook wel erg druk, vooral als het een beetje lekker weer wordt. Wist je dat je op Rbuiten.NL plekken vindt die bijna niemand kent? Echt een aanrader voor als je eens niet met z’n allen tegelijk voor dat ene stukje gras wilt gaan.
Rotterdam mag groener! Een groot gedeelte van West bestaat alleen maar uit beton! Tussendijken, Schiemond, Bospolder, Spangen zijn allemaal woonwijken waar de bewoners het moeten doen met een grasmatje! Leuk dat het Dakpark is aangelegd, is een begin, maar niet genoeg. Goed dat Rotterdam wel weet dat er meer groen moet komen! Kom maar op met die plannen en uitvoering daarvan. Het idee van een verbinding tussen de verschillende groengebieden in de stad juich ik van harte toe.
Zo is het maar net, Loraine. Vooral in West! Er is daar natuurlijk al wel wat aan het gebeuren. In Mathenesse de aanleg van het Essenburgpark, Pluktuin met z’n trekpont over de singel, Spoortuin met z’n ruige oevers. Singeldingen met yoga op een grasveld en muziek langs het water, de oase speeltuin Binnenste Buiten, het Landgoed Cool , en dan de Tuin op de Pier. Het zijn allemaal drippeltjes op een grote stenen plaat waar nog geen deuk in te zien is. Weet je wie er ook goed mee bezig is? Dat zijn de dames van Krachtgroen. Die hebben zo’n plattegrond gemaakt over tuinen in west. Daar staat ook Spangen op met z’n Vreelust en Spoordijk, en natuurlijk de Voedseltuin, Pluktuin en Uit je eigen stad rondom het Dakpark.
Een leuke oproep tot het ontwikkelen van groen in Rotterdam met visie in plaats van de hapsnap werkwijze die we van Eerdmans c.s. gewend zijn, waarvoor hulde. Het zou de schrijvers echter sieren als zij hun historische feitjes beter onderzochten. De festivals Metropolis en Dunya zijn bepaald geen recente verschijnselen. De voorgangers van Metropolis, New Pop en Poppark, hadden hun eerste edities respectievelijk in 1977 en 1981. Sindsdien is er jaarlijks een popfestival op die plek. Ook het Dunya festival kende een illustere voorganger in Poetry Park, in 1977 voor het eerst in het park bij de Euromast. Overigens is Dunya sinds 2013 ter ziele. Het is samengegaan met het zomercarnaval, heet nu Rotterdam Unlimited en vindt ook niet meer plaats in het park.
Hallo Yvonne en Joep, Ik begreep dat er wat betreft het stadspodium al een besluit is genomen. In eerste instantie wilde ze inderdaad de vloer van het podium eruit breken, dat gaat niet door. Er komen nu aan beide kanten een paar treden over de breedte van het podium zodat je makkelijker het podium over kan steken naar het water.
Het plan is dat ze pas na de zomer gaan beginnen met de aanleg van het park. De aanleg was eerst gepland voor de komende maanden. Maar in overleg met de horeca rond het plein is besloten de aanleg van het park uit te stellen tot na de zomer. En voordat ze gaan beginnen komt in de zomer het flying carpet weer terug op het plein.
Wellicht zou je ook aandacht kunnen besteden in je serie over tijdelijk groen op zuid. Langs de Laan op Zuid ligt aan de westkant een onontwikkelde zone. Rotterdamse munt ligt in het zicht maar erachter gaat het terrein de diepte in met de Afrikaandertuin. Locaties die groen binnenbrengen in een versteend gebied maar moeten wijken.
Volgens de auteurs zou de gemeente vooral moeten werken aan een verbinding tussen de verschillende groengebieden in de stad. Dat ben ik van harte met ze eens! Denk bijvoorbeeld aan de Groene Marathon, finalist van Stadsinitiatief Rotterdam 2013. Een groene wandel- en fietsstrook tussen Het Park, Kralingse Bos, tuindorp Vreewijk, Zuiderpark etc… Dat zou toch prachtig zijn? Heb je meteen een nieuwe verbinding tussen Noord en Zuid.