Ga naar de inhoud

Analyse: Waarom de kleinschalige mbo-scholen er in Rotterdam uiteindelijk toch niet kwamen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Van eind 2012 tot juni 2015 werkten Albeda en Zadkine aan de verwezenlijking van zelfstandige mbo-scholen. In de reconstructie schetsten we hoe enthousiasme in tweeëneenhalf jaar omsloeg in grote teleurstelling. Maar wat ging er nou mis?

UPDATE 9-6-16 13:10: luister hier het interview met Ronald Buitelaar bij Radio Rijnmond.
‘Een Rotterdamse oplossing voor een Rotterdams probleem’. Dat hadden de besturen van Zadkine en Albeda voor ogen toen ze begin 2013 met het voorstel kwamen om hun instellingen om te vormen naar zelfstandige mbo-scholen.
Het plan was gedoemd te mislukken, blijkt uit de reconstructie achteraf. De ondernemingsraad van het Albeda, het personeel dus, sloot onverwacht een monsterverbond met de minister van Onderwijs en “trok de pin uit de door de minister geleverde granaat”. Maar waarom werkte Den Haag zo tegen? Waarom was de ondernemingsraad zo tegen de veranderingen? En wat betekent dit nu voor het beroepsonderwijs in Rotterdam?

Al één reactie — discussieer mee!

 • Misschien is het ook nog interessant om in te gaan op de “R” in ROC’s? De “R” staat weliswaar niet voor Rotterdam maar voor Regionaal. Dat deel van de wet, waartoe ook de Memorie van Toelichting behoort, kan maar beter geschrapt worden, toch?
  Nog een vraag: Is uit de feiten en de interpretatie van de feiten ook de conclusie te trekken dat vetering van de kwaliteit en met name de aansluiting (“fit”) tussen het middelbaar beroepsonderwijs en de regionale arbeids(deel-)markten voor de onderwijsminister en het onderwijsministerie als beoordelingscriterium vrijwel geen gewicht in de schaal legt?
  En nog een: wat is er over van het voormalige Centrum Vakopleidingen met flexibele en gepersonaliseerde leerwegen en van de methode Hoofdelijk Versnelde Scholing (HVS)?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam