Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Gemeenteraadsleden doen in het buitenland soms waardevolle kennis op. Toch? Peter van Heemst duikt in het nut van de gemeentelijke reisjes langs de Rijn.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

De Rotterdamse gemeenteraad is ook reisbureau. Echt waar. En daar is niks mis mee. Van reizen wordt de mens wijzer. Ook raadsleden. Regelmatig pakken onze volksvertegenwoordigers de koffer of rugzak in om een dag of vijf, zes naar het buitenland te vertrekken. Meestal gaat de reis richting Engeland, Frankrijk of Denemarken. Niet echt ver weg dus. Maar heel af en toe kijken de Rotterdamse politici rond op exotischer plekken, zoals Shanghai of Toronto. Het is leerzaam, goed voor de onderlinge verstandhoudingen en het verruimt de blik. Maar – ik geef het direct toe – het is en blijft lastig het rendement van een buitenlandse reis in een rond getal of met een concreet voorbeeld te illustreren.
Alles aan de Coolsingel is politiek. Dus ook een voorgenomen reisje langs de Rijn kan een speelbal worden van hoog oplopende emoties en vervelende spelletjes. Soms gebeurt dat min of meer achter de schermen. Soms kunnen we ervan meegenieten. Neem de knallende ruzie op Twitter tussen Leo Bruijn, fractievoorzitter van de PvdA, en D66-raadslid Jos Verveen. Verveen had overduidelijk geen trek in een studiereis naar Duitsland. Daar zou een groepje raadsleden stadions gaan bekijken. Geen gek plan vond Bruijn. Want in de loop van dit jaar gaat de discussie over een nieuw Feyenoordstadion tot een ontknoping komen. Dan zijn wat frisse ideeën of rake voorbeelden van hoe het kan of juist niet moet, meer dan welkom. Maar nee. Jos wilde niet mee. Want, zei hij: “Het is bizar dat de gemeenteraad zonder de stadiondirectie op reis gaat. Zij maakt de nieuwbouwplannen. Wij niet.”
Om zijn bezwaren kracht bij te zetten, verwees hij naar een recente studiereis van raadsleden die zich met onderwijs bezighouden. Zij gingen toeren in Finland en breidde het reisgezelschap uit met vertegenwoordigers van de Rotterdamse onderwijswereld. Dat is handig. “Je kunt beter mét dan óver het onderwijsveld praten”, legde Judith Bokhove, fractievoorzitter van GroenLinks, de pers na afloop opgewekt uit. Goed punt. Maar de ervaring leert dat ook zonder meereizende gasten een werkbezoek nut kan hebben. Verveen dacht daar dus anders over: “In deze vorm is een bezoek aan Duitsland weggegooid geld.” Belastinggeld wel te verstaan. En zo zette hij zijn collega-raadsleden, die wel op reis wilden, lelijk te kijk.

De SP deed er nog een schep boven op. Haar voorman, Leo de Kleijn, vond het maar niks dat de burgemeester ook op de deelnemerslijst kwam te staan. “Die heeft daar niets te zoeken. Laat hij maar lekker doen waarvoor hij wordt betaald: Rotterdam besturen”, zo was de kritiek van de SP samen te vatten. En dus deed Aboutaleb wat de burgemeester in dit soort situaties past: met een gulle glimlach liet hij zich als reisgenoot schrappen. Domme actie van de SP, dacht ik. Want met de burgemeester als reisleider gaan er drie keer zoveel deuren voor raadsleden open. Over het rendement van studiereizen gesproken.
Ik moest denken aan een grote en zeer kostbare reis van de fractievoorzitters, acht in getal, naar Shanghai. In de periode 2006-2010 werden we uitgenodigd door de ‘gemeenteraad’ van onze zusterstad. Niet gaan zou de langlopende en vriendschappelijke relatie enigszins kunnen beschadigen. Dus op naar Shanghai. De voorbereiding was spannend. Heel spannend. Zou GroenLinks wel zo’n enorme milieuvervuilende vliegreis voor rekening willen nemen? En zou D66 vrolijk meegaan naar een land dat niet echt voorop loopt in de bescherming van mensenrechten? O ja, en de SP. Zou die afhaken als ze bij het inchecken ontdekte dat we businessclass gingen reizen? Het kwam allemaal goed. En we hadden een leerzame week. Wat precies het rendement was, is lastig aan te geven. Een verre reis maakt van politieke tegenstanders geen politieke vrienden. Maar de onderlinge verhoudingen kregen een positieve boost. We realiseerden ons hoe enorm groot en groots Shanghai is. En we beseften de immense betekenis van een goede relatie met deze zusterstad. Het verruimde onze blik. Want van reizen wordt de mens wijzer. Ook Jos Verveen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Ja Sjanghai.
    Kan me nog herinneren, dat ik midden in de nacht wakker werd van geschreeuw op de gang.
    Gelukkig hebben mijn collega’s me de volgende dag meesmuilend het verhaal gedaan!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.