In samenwerking met Rdamse Nieuwe portretteert Vers Beton jonge ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat drijft ze, wat zijn hun persoonlijkheden? Vandaag Dana Cannam, een jongeman die plezierige educatie aan duurzame elektriciteit koppelt.
Dana Cannam (35) is samen met Cedric Ceulemans de drijvende kracht achter Qmod. Wat het jonge bedrijf precies doet? Je moet het vooral zien, dan is het op een slag duidelijk. Het komt neer op een bouwpakketje waarmee je elektriciteit kunt ontlenen aan een natuurlijke bron. Je plugt twee kabeltjes, positief en negatief geladen, in bijvoorbeeld een plant of paddenstoelen op compost. De natuur herbergt elektriciteit die op te wekken is.
Waar dat allemaal goed voor is? Dana en Cedric willen de educatiemarkt bestormen. De bovenklas van de bassischool en de brugklassen van het middelbaar onderwijs – daar is het ze om te doen. Qmod vindt het van belang dat energie en techniek niet for granted genomen worden. Dana, een welbespraakte jongen uit Canada, legt het uit.
Wat is Qmod nou exact?
“Het is een kit, een bouwpakketje, dat je online koopt. My Qmod staat erop. Je plugt het centrale gedeelte in op een natuurlijke bron met elektriciteitskabeltjes – zoals via een geleidend plaatje in de voeding van een plant. Als je het goed hebt aangesloten, gaat er een lampje branden. Zo simpel is het. Ons doel is denk ik ook wel duidelijk: spelenderwijs energie en de natuur onder de aandacht brengen van jonge mensen. Na je eerste pakketje kun je meer onderdelen kopen, en zo je eigen Qmod uitbouwen. De vormgeving lijkt wel een beetje op Dr. Bibber, dat spelletje van vroeger. Maar dan zonder batterijen. Dat is de natuur, in dit geval.”
Al één reactie — discussieer mee!
Mooi initiatief! Misschien ook iets voor de ontdekhoek (als dat nog bestaat?).
Keep up the good work!