Ga naar de inhoud

Dana Cannam: “Leren is niet het doel, maar spelen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In samenwerking met Rdamse Nieuwe portretteert Vers Beton jonge ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat drijft ze, wat zijn hun persoonlijkheden? Vandaag Dana Cannam, een jongeman die plezierige educatie aan duurzame elektriciteit koppelt.
Dana Cannam (35) is samen met Cedric Ceulemans de drijvende kracht achter Qmod. Wat het jonge bedrijf precies doet? Je moet het vooral zien, dan is het op een slag duidelijk. Het komt neer op een bouwpakketje waarmee je elektriciteit kunt ontlenen aan een natuurlijke bron. Je plugt twee kabeltjes, positief en negatief geladen, in bijvoorbeeld een plant of paddenstoelen op compost. De natuur herbergt elektriciteit die op te wekken is.
Waar dat allemaal goed voor is? Dana en Cedric willen de educatiemarkt bestormen. De bovenklas van de bassischool en de brugklassen van het middelbaar onderwijs – daar is het ze om te doen. Qmod vindt het van belang dat energie en techniek niet for granted genomen worden. Dana, een welbespraakte jongen uit Canada, legt het uit.

Wat is Qmod nou exact?

“Het is een kit, een bouwpakketje, dat je online koopt. My Qmod staat erop. Je plugt het centrale gedeelte in op een natuurlijke bron met elektriciteitskabeltjes – zoals via een geleidend plaatje in de voeding van een plant. Als je het goed hebt aangesloten, gaat er een lampje branden. Zo simpel is het. Ons doel is denk ik ook wel duidelijk: spelenderwijs energie en de natuur onder de aandacht brengen van jonge mensen. Na je eerste pakketje kun je meer onderdelen kopen, en zo je eigen Qmod uitbouwen. De vormgeving lijkt wel een beetje op Dr. Bibber, dat spelletje van vroeger. Maar dan zonder batterijen. Dat is de natuur, in dit geval.”

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam