Ga naar de inhoud

Eerste onderzoek naar islamofobie in Rotterdam: "Dit is nog maar het topje van de ijsberg" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 25 mei presenteerde SPIOR het onderzoeksrapport Islamofobie in zicht, het eerste onderzoek naar islamofobie in Rotterdam. Vers Beton sprak met enkele organisaties uit de islamitische gemeenschap en vroeg in hoeverre zij zich herkennen in de resultaten van het onderzoek.

Islamofobie is de angst voor danwel een afkeer van de islam en moslims, hetgeen kan leiden tot discriminatie en uitsluiting. Het gaat dan om ongelijke behandeling, vijandige bejegening, bedreiging of fysiek geweld jegens personen en objecten.
SPIOR, de koepelorganisatie van islamitische organisaties in Rotterdam, kreeg steeds meer signalen dat mensen slachtoffer waren van discriminerende incidenten. Daarom begon de organisatie, in samenwerking met het antidiscriminatiebureau RADAR, met het verzamelen van meldingen van en informatie over islamofobie in Rotterdam gedurende heel 2015 en een kwartaal van 2016. SPIOR vervulde de portaalfunctie, als meldpunt voor slachtoffers en getuigen. De incidenten werden vervolgens door RADAR gevalideerd en opgepakt.
Het rapport dat er nu ligt is rijk aan concrete voorbeelden van moslimdiscriminatie, grote en kleine. Vooral rondom islamitische gebouwen, winkels en scholen vinden regelmatig incidenten plaats. Zo werden er onlangs ruiten ingegooid en varkenskoppen neergelegd bij een islamitische slagerij in de Lusthofstraat. Maar het kan ook ‘gewoon’ gaan om een kind dat op het schoolplein te horen krijgt: wij spelen niet met moslims. In februari van dit jaar ontving de Essalam Moskee nog een dreigbrief met daarop een hakenkruis en de tekst: “Binnenkort hoog bezoek varkens”. Jacob van der Blom, adjunct-directeur van de moskee, kijkt er al niet meer van op: “Wij krijgen zeker om de twee maanden zulke berichten toegestuurd”.

Al 37 reacties — discussieer mee!

 • Beste mensen,
  Bekijk iedere godsdienst nou eens als een vorm van normenstelsel, waarbij de ceremonie bewust in stand wordt gehouden door clericale en militaire machthebbers als een medium om hun volgelingen te beïnvloeden hun al dan niet ellendige levensomstandigheden te aanvaarden ten voordele van diezelfde machthebbers. Feodale en achterhaalde ideeën van hen die leiding geven?
  In mijn optiek, ja.
  Door hen wordt de fobie gevoed.

 • https://www.youtube.com/embed/gJKHrLEvApU

  Grijze wolven zijn de Turkse fascisten. Google het maar.
  Vraag me af of “geveinsde” C.T. aangifte gedaan heeft ?
  Als je n.l. kijkende naar deze demonstratie zou roepen : “Doe dat in Ankara of je elders in zo te zien je eigen land” word je door die geveinsde voor racist of islamofoob uitgescholden.

  Nog iets heel anders . Als RADAR een toename ziet van racisme en islamofobie, dan heeft die club haar totale nutteloosheid toch bewezen? Miljoenen aan subsidie (wat verdient of liever krijgt C.T. aan salaris van die instelling?) jaren waarschuwen, vervolgen en vooral “scholen”en wat is het resultaat. Precies het tegenovergestelde. Opgesodemieterd met die club dus ( heel af en toe word ook ik wel eens boos.)

 • Benieuwd naar het onderzoek maar dan andersom! Men moet echt helemaal niets hebben van de westerse normen en waarden. De anti-blank beweging is steeds groter aan het worden. Maar ja, als blanke mag je niets zeggen volgens velen.

  Heb je ooit weleens één niet moslim bij een een zaak gezien waar de eigenaars moslims zijn? Ooit een donker niet islamitisch meisje bij de Turkjse slager gezien? Vrouwelijke imam?

  Hoe komt het dat je van Chinezen, en die zijn slecht geintegreerd, geen ‘last’ hebt? Heel simpel, zit niet in het aard van het beestje. Er zijn tig geloven, één is zeer nadrukkelijk aanwezig en aan het opdringen. Mes snijd aan twee kanten, men zou eens vaker in de spiegel moeten kijken!

  Geloof heeft haar langste tijd gehad en er dient een verdere veel striktere scheiding van kerk en staat doorgevoerd moeten worden, voordat geloof weer een te veel macht krijgt. Geen geloofspartijen meer, geen subsidie en geloofsinstellingen, geen geloofsscholen!

 • http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/06/de_kansenparels_van_aboutaleb.html

  Fobie? je zou je beroep maar uitoefenen of over de stope lopen.
  Dit weten we toch allemaal? Dit zien we toch allemaal wel eens?
  Ik ga dit filmpje doorsturen naar RADAR en krijg dan over een paar weken bericht, dat dit niets met discriminatie te maken heeft, maar dat ik wel moet blijven melden!
  10.000 eurootjes per melding?

  Meer , meer , meer ?

 • En na het geklaag ad nauseam, zullen we toch tot een oplossing moeten komen.

  Columnist en Moslim @MaajidNawaz doet vandaag een voorzet die op een tegeltje zou moeten staan op de WC’s van SPIOR, DENK en NIDA:

  “The first step to our emancipation as Muslims, is to stop always playing the victim:
  Stop playing victim cry-bullies and try contributing positively against rising extremism, for once in your lives”

 • Anno 2016 in Rotterdam, bij een bijeenkomst van DENK en NIDA, vrouwen aparte ingang, mannen aparte ingang, vrouwen zitten gescheiden van mannen, in de schouwburg zelfs achterin. Ik maar denken dat de vrouw gelijk is. Hoor je ze niet over.

 • Ik blijf maar wachten op deel twee.
  Dat gaat waarschijnlijk over de mensen die twee paspoorten hebben.
  Een van ons land en een van een ondemocratisch land.
  Hun kritiek richt zich voor 110% op het democratische land, dat ze alle kans geeft hun irreële kritiek te spuien.

 • haha, meneer Sorensen, denk om uw hart. Op Twitter was u allang uitgemaakt voor een extreemrechtse, Islamofobische, racistische fascist, Caterine drukt zich zeer fatsoenlijk uit en ik twijfel niet aan haar goede intenties.

  Vers Beton is de huiskamer van zelfbenoemde slachtoffers (en helper whitey’s) . Die net als de ongelovigen onder ons alle vrijheden en alles wat ze hebben bereikt te danken hebben aan de samenleving waar ze op spugen. Maar toch, er wordt niet of nauwelijks gemodereerd, dat moet u VB nageven.

  • Je hebt gelijk Karin. Mijn impulsiviteit is de reden, dat ik niet Twitter etc. Ziende blinde gaat te ver en ik zal me verontschuldigen.
   Ik erger me nu eenmaal te pletter aan al die mensen, die zich erop voorstaan extreem rechts te bestrijden en die voortdurend de verkeerde kant uit kijken en zwijgen c.q. vergoeilijken als dat extreem rechts zich heel openlijk manifesteert binnen voor hen onverdachte kringen.
   Ik proef die teneur in dit stukje vandaar.

 • Waar blijft deel 2?
  Ik heb zelf een stuk geschreven over discriminatie als Maatschappijleer oud docent Bestuursacademie tegenwoordig Haagse bBestuursschool (HBO) dat kapot geredigeerd werd en daarom dor me werd teruggetrokken.
  Misschien waag ik nog een poging, want ik word geconfronteerd met ergerlijk negeren van artikel 1 van onze grondwet.

 • Mooi. Zullen we het dan ook eens gaan hebben over ‘homofobie’, ‘vrouwenfobie’, ‘christenfobie’, ‘Amerikafobie’, ‘vrijewestenfobie’, ‘vrijheidvanmeningsuitingfobie’, ‘seksfobie’ en andere zaken waar men in bepaalde kringen ‘bang’ voor is?

  ‘Fobie’ betekent ‘angst’. ‘Islamofobie’ betekent dus ‘angst voor de islam’. Een beetje getraind psycholoog zou voor alles zich afvragen: ‘waar komt die angst vandaan?’

  Dus: waar komt de angst voor de islam vandaan? Dan kan natuurlijk niets te maken hebben met:
  – de verhalen over IS,
  – bomaanslagen door islamisten,
  – burqua’s,
  – vrouwenbehandeling door de islam,
  – vrouwenbesnijdenis,
  – stenigingen in moslimlanden,
  – de islamitische regimes in het M-O,
  – de opstelling van Erdogan,
  – etc.

  Vraag: “Waarom bent u bang voor de islam?”
  Antwoord: “Nou, vanwege dat bovenstaande rijtje misstanden bijvoorbeeld…”
  Vraag: “Nee, serieus, waarom bent u bang voor de islam?”
  Antwoord: “Is dat rijtje niet overtuigend dan?”
  Vraag: “Hmm, u wilt kennelijk niet serieus antwoord geven. Met u valt niet te praten. U bent een echte islamofoob!”

  Maar goed, ga vooral zo door met het niet serieus nemen van oprechte angsten in de samenleving. De geschiedenis heeft ons immers geleerd dat het altijd een ontzettend goede methode is om angsten en gevoelens in de maatschappij te negeren. Door die zoveel mogelijk te negeren en mensen met oprechte angst voor de islam voor gek te zetten, zorgt men voor daadwerkelijke verbinding in de samenleving. En dat is een mooi ding!

 • Er is al ruim 20 jaar gedonder met de islam in NL. Geweld tegen homo’s, tegen Joodse buurtbewoners, haatpredikende imams, Theo van Gogh, straatterreur door jongeren in Amsterdam-West, codes oranje of rood voor terrorismegevaar, uren wachten voor de douane op vliegvelden…

  En nu gaan enkele moslimorganisaties onderzoeken of er sprake is van islamofobie in NL?

  Misschien kunnen ze ook eens gaan onderzoeken of er sprake is van een kattenfobie onder kanariepietjes? Of een wolvenfobie onder konijnen?

  Hebben deze mensen van NIDA e.d. nou niet door dat hun opstellening in deze – het voor gek verklaren van mensen met een gefundeerde angst – enkel wrevel en weerzin opwekt? Dat NIDA is zo’n ontzettend slechte p.r. voor de islam in NL. NIDA zorgt door haar opstelling voor een verheviging van de polemiek in NL.

  Het wordt tijd voor wat zelfreflectie bij bepaalde groepen. Vraag je serieus eens af waarom mensen bang voor de islam zijn.

 • Waarom krijgen organisaties als Denk en Nida een podium op een website als deze? Deze organisaties kennen zero tolerance tegenover anders denkenden en zijn ronduit discriminerend van aard. Het gebrek aan zelfreflectie van de mensen hierachter is ook weer goed terug te lezen in bovenstaand artikel.

  Het gebrek aan tolerantie van deze organisaties gaat niet alleen op voor mensen buiten hun gemeenschap, maar zelfs voor daarbinnen. Moslims die een eigen geluid laten horen, zoals Aboutaleb en Marcouch, worden met de nek aangekeken door deze heren. Treurige voorbeelden zijn terug te lezen in de modder-gooi-artikelen van NIDA op wijblijvenhier.nl.

 • He David, ik begrijp dat je heel boos bent. Zo boos dat je niet eens meer normaal kan typen. Ga asjeblieft eerst een kop thee of een biertje drinken, kalmeer wat.
  Ik vind het rijtje wat je opsomt, van burqua’s tot stenigingen, nogal, hoe zal ik het zeggen, essentialistisch. Mensen doodgooien met stenen is kut. Moet ik daarom bang zijn voor de overbuurman die op vrijdagmiddag naar de moskee gaat?
  Vrouwen besnijden is ook best wel kut. Moet ik daarom heel boos worden als er verderop in de wijk een moskee gebouwd wordt?
  De opstelling van Erdogan is ronduit hilarisch, ware het niet dat veel mensen zijn leiderschap volgen. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom ik bang zou moeten zijn voor een vrouw met een hoofddoek. Of een man met een hoofddoek, for that matter. Laat staan waarom ik háár (of hem) de schuld zou moeten geven van wachtrijen op het vliegveld.

  Wellicht kunnen we het met elkaar eens zijn dat er een hoop angst is voor de islam. Maar om elke moslim met een mening verantwoordelijk te houden voor die angst, gaat mij toch wat ver.

 • Islamofobie is een totaal verkeerd woord.Fobie is een irreële angst.
  De angst voor de Islam is heel logisch. Kijk naar de discrepantie tussen daad en woord. Kijk naar de leefregels in Islamitische landen. Kijk naar de percentages criminaliteit.
  Dit artikeltje is dus volslagen belachelijk.
  Kijk naar de bronnen. Ze hebben allemaal een duidelijke financiële reden om de fictie islamofobie staande te houden.
  Kom er nog op terug, want ik kan iets dat de meeste islamieten en nog erger de islamofielen niet verwachten: lezen! Ik heb hun bronnen gelezen en ik wil helemaal niets te maken hebben met mensen, die denken en handelen in de geest van de Koran. Google de naam van hun grote voorbeeld, de meest voortreffelijke mens ooit. Dan weet je toch genoeg!

  Nog iets. Mag ik een stukje over Jehovafobie schrijven? Bronnen haal ik wel bij de mensen die langs de deur komen.

 • Wat naief. Nergens in deze wereld leven islamitische minderheden in harmonie met anderen. Lees hun inspiratie Hadith en Koran, dan begrijp je het. Actief verzet tegen andersdenkenden (ongelovigen) is een heilige plicht!
  Ik ben overigens alleen verantwoordelijk voor mijn eigen handelen. Als intolerante mensen intolerantie ontmoeten is dat hun eigen fout.
  Ga van de zomer eens met een zomerjurkje door Delfshaven of Zuid lopen en turf hoevaak je gediscrimineerd wordt. Het ergste is dat je het weet en toch nog deze nonsens schrijft!

 • Volgens mij lopen hier twee dingen door elkaar. Het is natuurlijk ieders goed recht om bang te zijn voor moslims, al dan niet terecht. Ieder mens gaat over zijn eigen angsten (al dan niet bewust). In die zin is het woord fobie misschien ook wat ongelukkig.

  Maar het is niemands recht om anderen, wie dan ook en om wat voor reden dan ook, fysiek te bedreigen, geweld aan te doen, hun eigendommen te beschadigen of te discrimineren. Dààr gaat dit artikel over. Bovenstaande tirades ten aanzien van de Islam doen dus in het geheel niet terzake. Je blijft gewoon met je fikken van een ander af!

  En dan nog een korte reactie op het stukje over Jehova’s getuigen dat dhr. Sörensen graag zou schrijven: niemand houdt u tegen. Wel wil ik dan graag meegeven dat ik meer dan twintig jaar in een straat woonde met een gezin Jehova’s getuigen en dat waren misschien wel de aardigste en meest tolerante mensen uit de buurt. Iets om in overweging te nemen als u ook op dit onderwerp weer aan het generaliseren slaat over een minderheid die een haatdragende religie aanhangt met een boek vol intolerante passages.

 • Beste heer Sorensen,

  Het onderwerp ‘islam in Nederland’ kan inderdaad op verschillende manieren belicht worden. En ik begrijp dat er inderdaad een discussie is omtrent het begrip ‘islamofobie’. Daar kom ik in deel 2 op terug.

  De presentatie van het rapport is voor dit artikel nu als uitgangspunt genomen. Het gaat er dus om dat gewone burgers op een vervelende manier fysiek of verbaal bejegend worden vanwege hun geloofsovertuiging. U vind dat, dat moet kunnen?

 • Ja, we zijn het erover eens dat er een hoop angst is voor de islam. Die hebben ze ‘islamofobie’ genoemd. ‘Islam-angst’.

  Ik vind het een prachtige term. Sluit perfect aan bij wat er in NL heerst, en wat er eigenlijk in vele andere delen van de wereld heerst: angst voor de islam.

  Het schijnt dat vooral ook in islamitische landen zelf zeer veel islamofobie heerst. Vooral onder vrouwen, homo’s en anders gelovigen ter plaatse.

  Nou denken veel mensen, als ze over een fobie horen: “Hoe komt het en wat doen we er aan?” Niet NIDA c.s.. Die beperken het islamofobie-frame eerst tot die 174 incidenten (waarvan nog maar de vraag is of die allemaal samenhangen met islam) en gaan straal voorbij aan de oorzaak en aan de andere verschijningsvormen van islamofobie.

  Want er zijn vele verschijningsvormen van islamofobie. Ook veel incidentloze. Zo schijnen mensen vaak koude rillingen te krijgen van de Arabische taal (oproep tot gebed e.d.). Of mensen kijken bang om zich heen als iemand ‘Allah Akhbar!’ roept op een drukke plaats. Of mensen zitten niet zo lekker in het vliegtuig wanneer er drie moslimmannen voor hen zitten met lange baarden en navenante kleding.

  Daar moeten we het ook over eens zijn: dat dit soort angsten bij mensen bestaan. Je leest er regelmatig over. Dus die islamofobie is reeel. En die blijkt niet (enkel) uit die 174 incidenten, maar die fobie is er vaak ook in stilte, in stille angst. In een koude rilling.

  En als je nou onderzoek wilt gaan doen naar deze islomofobie, dan moet je dat soort verschijningsvormen ook in kaart brengen. Dan ga je van deur tot deur met een vragenlijst en vraag je mensen welk gevoel ze hebben bij de islam. Vragen zoals “Voelt u zich prettig als iemand ‘Allah Akhbar!’ roept op een drukke straat?” Of “Hebt u aangename associaties bij mannen in gewaden, met lange zwarte baarden die binnensmonds gebeden prevelen in het Arabisch?”

  Dat zijn vragen waarmee je een fobie in kaart brengt. Zo doen ze dat ook met spinnen, grote hoogten, en andere angsten.

  En heb je dat eenmaal in kaart gebracht, dan ga je je afvragen waar die angst toch in ’s hemelsnaam vandaan komt. En daarover heb ik wel zo mijn gedachten…

 • Je 2e alinea: Daar gaat dit artikel dus nu juist niet over. Het is immers NIDA c.s. die incidenten – waar ieder wel denkend mens van vindt dat ze niet door de beugel kunnen – in breder verband trekt: islamofobie-verband.

  Dit zijn niet zomaar incidenten, dit zijn incidenten tegen de islam! Veroorzaakt door islamofobie!

  Dus NIDA c.s. plaatsen het in een islam-frame. Wel, dan is het direct de taak van NIDA om de desbetreffende fobie te verklaren.

  Dus NIDA c.s.: Waarom denken jullie dat er bij sommige mensen angst voor de islam heerst?

  En NIDA, ervan uitgaande dat islamofobie zich niet altijd uit in incidenten zoals die genoemde 174, maar mensen juist vaak in stilte lijden aan deze fobie zonder incidenten te vroorzaken: Wat is jullie voorstel om tegen de fobie te ondernemen? Welke remedie zien jullie voor deze fobie? Hoe kunnen we mensen van deze vreselijke fobie verlossen?

 • Podium geven is prima, maar een tegengeluid is wat er bij journalistiek hoort. Wederom faalt Vers Beton hier in. Probeer toch eens uit dat politiek correcte hoekje te stappen, jullie kunnen beter dan bijvoorbeeld een Joop.nl.

  Natuurlijk hebben NIDA en DENK bestaansrecht, maar snap dat het bij het gros van de Nederlands onverkoopbaar is als een politieke partij die de Armeense genocide ontkent in gemeenteraad of Tweede Kamer komt.

 • Beste Gerardus. Bovenaan het artikel staat vermeld dat dit deel 1 is van een tweeluik. Volop mogelijkheden dus nog voor een ander geluid. Anderzijds wordt er in andere media met grote regelmaat kritisch geschreven over de islam/ islamitische gemeenschap. Dat is prima. Maar daarom wilde ik nu de nadruk leggen op wat de islamitische gemeenschap zelf vindt. Daar mag u natuurlijk van alles van vinden.

  NIDA en DENK zijn partijen die ook een geluid vertegenwoordigen van een deel van de Rotterdamse bevolking. Dus wanneer het relevant is, vragen wij naar hun mening ongeacht wat ik van hen vind. Voor dit artikel vond ik relevant om hen te quoten. Natuurlijk is dit onderwerp op verschillende manieren te belichten, dus er zijn mogelijkheden genoeg voor in de toekomst.

 • Geachte mevrouw Baeten

  Uw veronderstelling dat ik “schelden i.v.m. religieuze overtuiging goed zou vinden is een goedkope truck”
  Ik vind schelden altijd een teken van zwakte. In de praktijk heb ik dat altijd meegemaakt met islamofielen en sommige moslims.
  Ieder debat c.q. discussie, c.q. dispuut, c.q. polemiek eindigde in schelden. Ik kan u honderden voorbeelden geven. In feite is het word islamofobie ook een scheldwoord , omdat het verwijst naar irrationaliteit van betrokkenen.

  Ik ben van gematigd social democraat (lid zelfs van jeweetwel) tot zeer kritisch islamvolger geworden.
  De redenen zijn de wijze van omgang met medemenden die ik vanuit moslims hoek ervaren heb. Ik bemerkte de discriminatoire instelling bij leerlingen, ouders en imams. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de bronnen, zoals dat in onze Westerse beschaving gebruikelijk is. Voila.

  Even iets voor uw schooling (ben en blijf schoolmeester)
  Ik lees veel in het NT. Inspiratiebron en daar las ik dit. Niets nieuws onder de zon, zoals iedere historicus zal weten.

  MATTHEUS 7

  1 Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.

  2 Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met welke mate gij meet, zal u wedergemeten worden.

  3 En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?

  4 Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik den splinter uit uw oog uitdoe; en zie, er is een balk in uw oog?

  5 Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

  mail u dit door aan uw bronnen?
  Geveinsde mag u ook vertalen met huichelaar. Iets voor de directeur van een antidiscriminatie bureau, die geweldadige antifascisten steunt?

  O ja, wilt u zich ook in de belangrijkste bron van de Islam verdiepen, koop dan een exemplar met een woorden register. wel zo makkelijk. Zoek eens bij : Ongelovigen, vrouwen, Joden, veelgodenaanbidders.

 • Waar haal je dat vandaan?!? Denk jij dat een blank, blond, blauwe ogen autochtoon meisje , niet moslims, een baan zou kunnen krijgen in welke islamitische winkel cq instelling? Waarom hebben vrouwen een andere ingang in de moskee? Waarom is een vrouw een betere moslima als ze helemaal niet naar de moskee gaat maar thuis bid? In Rotterdamse Schouwburg, mannen aparte ingang en vrounwen ook. Mannen voorin in de zaal, vrouwen achterin.

  De hoofddoek is cultureel bepaald, heeft niets, maar dan ook helemaal niets met de islam/geloof te maken. Is een man minder moslim als zijn piemel niet verminkt is?

  Geloof is een ideologie net als nazisme! Vrijheid van godsdienst dient zo snel mogelijk uit de grondwet gehaalde te worden.

  Ik ben opgegroeid tussen alleen maar moslims. Van jongs af aan de k-bakkara, k-kaaskop, k-witte aangehoord. Geloof me, de haat tegen blank is enorm en dat is een discriminatie die vele malen groter is en nog steeds niet erkend.

 • En dat de niet-moslims weer de vrijheid die wij al 60 jaar hadden wat betreft het kunnen hebben van kritiek op religie, fijne omgang met de homosexuele medemens, echte scheiding tussen kerk en staat ect ook weer terug !!! krijgen. Het is raar dat de islam continu op de voorgrond treedt in het nieuws, progr. kranten etc. en dat je er vervolgens niets over mag zeggen. De dame in de tram vind ik triest, maar een partij als Nida negeert alle doodsbedreigingen van islamitische zijde, Theo vGogh vermoord, cabarettiers, cartoonisten bdreigd. Geen enkel land wil TERUG in de tijd, een geloof dat anno 2016 afvalligen doodt is geen vreedzaam geloof, dat is mentale slavernij, zo’n geloof gijzelt mensen en dat merk je.

 • lieve reageerders, ik kom niet zo vaak meer op versbeton vandaar ook mijn laten reactie…

  even zonder hoofdletters, interpuncties en vast een paar typefouten maar dat boeit mij niet zo veel.
  weet je wat mij nou altijd zo ergert van dit soort wij-van-wc-eend onderzoekjes is dat er bitter weinig naar zichzelf gekeken wordt.

  even een paar kleine ervaringen vanuit Delfsgaza waar ik mee mag doen met de over het algemeen zeer linkse feestcommissie.

  In 2010 ben ik weer in Delfsgaza komen wonen. Over het algemeen gaat het lekker. Over en weer groeten wij elkaar en maken praatjes over koetjes en kalfjes en het weer en ik het bere veel respect hoe mijn gematigd salafistische buurman twee prachtige en nette kinderen weet groot te brengen in deze nog steeds, achterstandsbuurt.

  Ik ga redelijk vriendschappelijk om met mijn Turkse buren, na de eerste kennismaking waar allereerst werd gevraagd hoe veel mijn huis had gekost en hoeveel ik per maand verdiende, waarop ik antwoordde, “vraag voor een knaak een uittreksel aan bij het kadaster en je weet het en ik werk op Zestienhoven bij de luchtverkeersleiding. ” natuurlijk allebei onwaarheden wat niet zo netjes is net als de vragen van de buren maar ik begrijp dat dit wel vaker gebeurt. Het zijn net Nederlanders die lieft alles net iets beter hebben als de ander maar mijn hart gaat echt naar hun uit. Ik durf te zeggen dat ik voorzichtig ook wel van ze houd. Het zijn goede en hardwerkende mensen. We zijn het niet altijd met elkaar eens maar dat heb ik ook met de hoogopgeleide Nederlandse inmtellectueel aan de andere kant die mij vast een onbehouwen boer vind en ik haar een ietwat over het paard getilde liberaal maar goed we leven in vrede en we accepteren elkaars verschillen en tekortkomingen ECHTER

  Ik maak ook genoeg mee in deze buurt waar je sokken van afzakken. Mijn kinderen die op de door islamitische overheerste basisschool die in het begin werden uitgemaakt voor duivels omdat ze geen moslims zijn. En kinderachtige grappen (tsja wat verwacht je van een 4de groeper) die zegt ik ben moSLIM en jij bent christenDOM… ha ha

  Was het echter maar zo onschuldig want de appel valt niet ver van de boom. Ik zit 2 van de 5 ochtenden in de aula koffie te drinken als enige man tussen ca. 60 meestal gesluierde dames. Ik heb daar helemaal geen moeite mee, de meesten van hen ook niet maar je vangt wel eens wat op.

  Zoals een keer dat een Turkse dame mij wist te vertellen dat die Joden, daar moeten we voor oppassen en dat die Zionisten hun kinderen vermalen in het brood huh hoor ik dat goed?? vermalen in het brood en dat komt uit de mond van een volwassen vrouw? Sindsdien als Israel gezinde christen loop ik soms demonstratief of zelfs provocatief met mijn Israel speldje rond, zijn ze helemaal gek geworden?.

  Maar goed goddank is het grootste deel redelijk normaal in hun denken maar een anti christelijk en anti semitisch sentiment is zeker aanwezig en al spreekt het gross zich niet uit je proef dat het in de lucht hangt. Men praat wel met je uit beleefdheid maar kijken je toch argwanend aan wanneer je de kindervermaler uit je zak zult halen?

  Ook moet gezegd worden dat het slechts enkelen zijn die zo extreem denken (geloof ik) en vooral vanaf salafistische hoek, tsja ik bewonder eerlijk waar dat deze mensen net als in Iowa redelijk terug willen naar de core want laten we wel wezen in ben ook heel principieel en condervatief, vind een hoop maar heb moeten leren mijn vijanden lief te hebben en goed te zijn voor mijn vervolgers.

  concluderend het zou Spior sieren om ook eens te onderzoeken naar fobien van moslims naar al het andere… Nochtans ik woon er naar tevredenheid, ik kom op en ben er voor mijn naaste want ik herken maar al te goed ook wel dat de moslims met argwanen worden aangekeken

  ik las van de week een stukje over een moslim vrouw die er van baalde eerst gezien te worden als moslim en daarna pas als mens…. ik zou zeggen eens en dito

 • David, als mensen echt zo bezorgd zijn over de behandeling van vrouwen in Islam, waarom uit men dit dan door het uitschelden, bespugen, met bier begooien, hoofddoek af trekken en op de grond duwen van diezelfde, volgens hen ‘onderdrukte’, Moslimas? Nogal tegenstrijdig, of niet?

  Men valt een wildvreemde Moslima op straat lastig, van wie ze niet eens weten wat haar mening over b.v. terrorisme, extremisme, verdraagzaamheid, integratie of de Nederlandse samenleving is. Ik heb persoonlijk bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan haatvolle en gewelddadige groeperingen als Daesh (IS), Al-Qaeda en Taliban, maar word wel op straat voor ’terrorist’ uitgescholden door een wildvreemde…

  Het gaat in dit soort gevallen totaal niet om kritiek op Islam of zelfs maar over angst, maar gewoon puur om haat en het afreageren van agressie en minachting op een slachtoffer waarvan ze zeker weten dat deze niet echt iets terug kan doen.

  Vandaar dat dit soort walgelijke uitingen ook vrijwel alleen plaatsvinden als wij Moslimas alleen, of met kinderen of andere vrouwen buiten zijn. Bij mij precies hetzelfde verhaal: als ik alleen op pad ga, krijg ik regelmatig verwensingen als ‘landverrader’ of ‘pinguïn’ naar mijn hoofd, maar is mijn man, vader, broer of letterlijk welke man dan ook bij me, dan blijft het stil.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures