Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 25 mei presenteerde SPIOR het onderzoeksrapport Islamofobie in zicht, het eerste onderzoek naar islamofobie in Rotterdam. Vers Beton sprak met enkele organisaties uit de islamitische gemeenschap en vroeg in hoeverre zij zich herkennen in de resultaten van het onderzoek.

Islamofobie is de angst voor danwel een afkeer van de islam en moslims, hetgeen kan leiden tot discriminatie en uitsluiting. Het gaat dan om ongelijke behandeling, vijandige bejegening, bedreiging of fysiek geweld jegens personen en objecten.
SPIOR, de koepelorganisatie van islamitische organisaties in Rotterdam, kreeg steeds meer signalen dat mensen slachtoffer waren van discriminerende incidenten. Daarom begon de organisatie, in samenwerking met het antidiscriminatiebureau RADAR, met het verzamelen van meldingen van en informatie over islamofobie in Rotterdam gedurende heel 2015 en een kwartaal van 2016. SPIOR vervulde de portaalfunctie, als meldpunt voor slachtoffers en getuigen. De incidenten werden vervolgens door RADAR gevalideerd en opgepakt.
Het rapport dat er nu ligt is rijk aan concrete voorbeelden van moslimdiscriminatie, grote en kleine. Vooral rondom islamitische gebouwen, winkels en scholen vinden regelmatig incidenten plaats. Zo werden er onlangs ruiten ingegooid en varkenskoppen neergelegd bij een islamitische slagerij in de Lusthofstraat. Maar het kan ook ‘gewoon’ gaan om een kind dat op het schoolplein te horen krijgt: wij spelen niet met moslims. In februari van dit jaar ontving de Essalam Moskee nog een dreigbrief met daarop een hakenkruis en de tekst: “Binnenkort hoog bezoek varkens”. Jacob van der Blom, adjunct-directeur van de moskee, kijkt er al niet meer van op: “Wij krijgen zeker om de twee maanden zulke berichten toegestuurd”.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
ProfielFoto-LouMuuse

Lou Muuse

Lou Muuse (Haarlem, 1992) heeft fotografie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeert momenteel af met de Master fotografie aan St. Joost in Breda. Ze specialiseert zich in interactieve beeldverhalen met onderwerpen als de asielprocedure, de Europese grenzen en de Islam.

Profiel-pagina