Ga naar de inhoud

Francine Houben: “Investeer in bibliotheken als de spil van de nieuwe stedelijke economie” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op uitnodiging van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) gaf architect Francine Houben in Rotterdam een lezing over Learning Environments. Willemijn Sneep sprak haar over de stad als plek om een leven lang te blijven leren. Of dat nu in universiteiten, kantoren of bibliotheken is.


_MG_3296FrancineHouben

beeld: Geisje van der Linden

Francine Houben, oprichter en creatief directeur van het toonaangevende Mecanoo architecten in Delft kent haar weg in de havenstad. Ze woont ruim twintig jaar in Rotterdam en was curator van de eerste IABR. Naar aanleiding van haar internationaal gelauwerde ontwerpen voor de Library of Birmingham, de bibliotheek van de TU Delft en Amsterdam University College gaf ze op 13 mei haar visie op de rol van leeromgevingen binnen de nieuwe stedelijke economie. Ofwel: in ‘The Next Economy’, zoals het thema van de IABR dit keer luidt.
“Het was gisteren zo mooi weer dat ik door de universiteitscampus in Kralingen gefietst ben”, begint Francine Houben het gesprek. “Ik realiseer me dat je als Rotterdammer weinig van de campus merkt. De universiteit is een eiland in de stad.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam