Ga naar de inhoud

Maandag Quote: Geen Manhattan, maar Detroit aan de Maas

Maandag Quote: Begin je week met een Rotterdamse quote. Deze week: Zihni Özdil betoogt in de NRC dat Rotterdam al jaren probeert iets te zijn wat het niet is. Ondanks alle pogingen om de stad te ‘verhippen’, blijft Rotterdam een “broeinest van extreemrechts”, en de stad met de “hoogste werkloosheid, hoogste huishoudschulden, hoogste fijnstofgehalte in de lucht, leegstaande luxekantoren, het hardvochtigste beleid richting armen, enzovoorts”.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Twee weken geleden de hokjesman gekeken en daar kwam deze “geschiedkundige/intellectueel” langs met zijn gefrustreerde mening over zijn oude stad. Vervolgens blijft de plaat hangen en schrijft hij met hetzelfde riedeltje in z’n column. Waarom krijgt deze man nogmaals een podium met z’n herkouwde getrap tegen Rotterdam nu hij in Amsterdam woont. Ja, ik begrijp dat het een kritisch uitlating is naar z’n oude stad, maar is wel erg veel van hetzelfde bij hem, wat weinig nieuws brengt.

  • Treffend gezegd Tom. Same ol’, same ol’. Als dhr. Özdil daadwerkelijk zoveel van deze stad houdt zoals hij oa in de Hokjesman aangeeft, dan zou hij zijn handen uit de mouwen steken en verandering teweeg brengen. Heb een grote waardering voor analytici die de vinger op de zere plek weten te leggen, maar nog meer voor degenen die de problemen aanpakken. Hoewel het begint met analyseren, is het geen kunst om de benoemde problemen in Rotterdam te achterhalen. Naar mening zou hij zijn energie beter kunnen steken in het oplossen van benoemd problematiek. Maar dhr. Özdil ontvlucht de stad liever dan dat hij er ‘verpietert‘. Hij zwakt zo zijn eigen geloofwaardigheid af.

 • Wie?

  Erg lachwekkende column, maar wat ie nou probeert te vertellen weet ik niet. Is alleen maar hun/wij aan het praten en doet dat ook op stadsniveau

  Ik denk het volgende: Amsterdam heeft het, Rotterdam, heeft het niet nodig!

 • Waarom krijgt iemand die niet erg goed schrijft, die weinig creatieve onderwerpen aansnijdt, die zo mogelijk nog minder creatief daarover schrijft, die een sullig alfa-studietje ‘Geschiedenis’ heeft gedaan en die blijk geeft een vrij middelmatig intellect te hebben, een column in NRC???

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures