Ga naar de inhoud

Mariette Dölle: “Rotterdam is de kunstenaarskolonie van nu” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na tien jaar als artistiek leider van TENT verruilt Mariette Dölle Rotterdam voor Bergen, waar ze directeur-bestuurder van Museum Kranenburgh wordt. Lindy Kuit sprak met Dölle over internationale kansen en het second-citysyndroom.

_MG_7604_Willem de Kam
beeld: Willem de Kam

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Second-citysyndroom? Over Rotterdam? Daar heb ik persoonlijk nog nooit last van gehad en ben een geboren en getogen Rotterdam sinds 1954.

  Wat ik wel zie de laatste 10 jaar is de enorme vertrutting, café’s zó netjes geworden. Een Markthal die niet voor bewoners is, maar voor de toenemende drang om maar toeristen te lokken. Je zou eigenlijk toeristen het echte Rotterdam willen tonen, zoals de het prachtige Centraal Station en plein.

  Rotterdam moet echt blijven, dat is de kracht en de identiteit van Rotterdam. Rotterdammers vergelijken zich niet met andere steden, er is immers maar één stad die er toe doet. Hoe je er bij komt dat Rotterdam een “tweede” stad was of is, dat zal jouw blik zijn. Maar voor een geboren Rotterdammer is Rotterdam NOOIT een tweede stad geweest. Daar is geen kunstenaar aan te pas gekomen!

 • En ik in 56. Altijd in Rotterdam blijven werken maar in randgemeenten aangespoeld. Nu alweer 15 jaar bijna dagelijk van Goeree-Overflakkee naar zuid. En als ik dan de Maas oversteek voel ik me een boertje van Flakkee. Al die plekken waar ik zoveel voetstappen heb liggen; je moet het centrum uit en de zijstraten in voor Rotterdam. En ik kan het weten, poosje moest ik wekelijks in Amsterdam zijn en om niet te laat te komen was ik meestal te vroeg. Wat had ik een pleureshekel aan die stad. Totdat ik er achter kwam dat het een paar kilometer uit het centrum wel normaal was.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam