Ga naar de inhoud

Reconstructie: Hoe de kleinschalige mbo-scholen er in Rotterdam uiteindelijk toch niet kwamen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Iedereen wilde ze: goede, kleinschalige mbo-scholen in Rotterdam. De grote mbo-instellingen in Rotterdam, Zadkine en Albeda, zouden zichzelf opheffen om meerdere zelfstandige colleges te vormen. Maar het kwam er niet van. Hoe kwam dat?
UPDATE 9/6 14:45: Reactie van wethouder Hugo de Jonge (onderin het artikel)
UPDATE 10/6/2016 16:53: Minister Bussemaker is door de Tweede Kamer gevraagd te reageren op dit artikel, zie hier (besluit 29)

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • In december van 2012 werd mijn organisatie gekozen tot beste MKB leer-werkbedrijf van het jaar. Wij waren heel blij met de plannen. Duidelijk gezicht naar de markt en door het specialisme ook beter wendbaar in de tijd van snelle ontwikkelingen op vakgebied. Trots op een plan met een Rotterdams hart. Simpeler, duidelijker en meer voor hetzelfde geld.

  Het bovenstaande stuk van Vers Beton laat zien hoe de politiek het voor elkaar krijgt om dit te vermoorden met lagen van bestuur en rare bestuursvormen met meer overhead en complexe administraties. Soms krijg ik het idee dat de politiek het liefst meer politiek kweekt. Knap hoor en ontzettend dom.

  Over een paar maanden een nieuwe techniek college die een meesterstuk moet worden van complexe administratie en bestuursstructuren. Dat gaat vast de kwaliteit ten goede komen en de wendbaarheid. De naar buiten gerichte focus op kwaliteit en nieuwe vormen van beroepsvorming in een tijd van robotisering en nieuwe beroepen gaat naar mijn idee uitblijven. Slim van een OR om te blijven hangen in het verleden en voor de politiek de “pin” uit de handgranaat te trekken.

  Ik wens de OR veel succes met deze bestuursstructuur in het verdedigen van de belangen van de medewerkers. Ik ben bang dat de wijsheid achteraf hard zal binnenkomen. Het ergste is het echter voor all die jongens en meisjes die een vak moeten leren en die wij graag helpen om de MKB motor voor de toekomst te worden. De wal en het schip is ook heel Rotterdams.

  Ik verheug me nu al (sarcasme) op de parlementaire enquête over een jaar of zes hoe dit nou zo mis had kunnen gaan. We kunnen de hele rit besparen. Ze heet Bussemaker en heeft gestudeerd in Amsterdam. Politieke en sociaal-culturele wetenschappen. Slimme dame maar, naar mijn mening, is een specialisme in politiek de slechtste die je kan hebben in dossiers als deze.

  Dood- en doodzonde dus.

 • Vers Beton schoffel die politieke zuilen in reactie naar dit onderwijsverhaal om! Want m.i. is dat het moment waarop dit fout gaat:als de politiek zich ermee gaat bemoeien.
  Bedrijven hebben toch behoefte aan een VakOpleiding? Van van-alles-een-beetje naar Vakcolleges, waar samenwerking een goed uitgewerkt plan kent en deskundige vakmensen aflevert.
  Kan “het bedrijfsleven” misschien in deze een be-sturende/steunende hand bieden? Adoptie? Bestuurlijke deelverantwoordelijkheid?
  Overigens zou een dergelijke exercitie ook wel eens bij de Hogescholen mogen beginnen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures