Iedereen wilde ze: goede, kleinschalige mbo-scholen in Rotterdam. De grote mbo-instellingen in Rotterdam, Zadkine en Albeda, zouden zichzelf opheffen om meerdere zelfstandige colleges te vormen. Maar het kwam er niet van. Hoe kwam dat?
UPDATE 9/6 14:45: Reactie van wethouder Hugo de Jonge (onderin het artikel)
UPDATE 10/6/2016 16:53: Minister Bussemaker is door de Tweede Kamer gevraagd te reageren op dit artikel, zie hier (besluit 29)
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 3 reacties — discussieer mee!
In december van 2012 werd mijn organisatie gekozen tot beste MKB leer-werkbedrijf van het jaar. Wij waren heel blij met de plannen. Duidelijk gezicht naar de markt en door het specialisme ook beter wendbaar in de tijd van snelle ontwikkelingen op vakgebied. Trots op een plan met een Rotterdams hart. Simpeler, duidelijker en meer voor hetzelfde geld.
Het bovenstaande stuk van Vers Beton laat zien hoe de politiek het voor elkaar krijgt om dit te vermoorden met lagen van bestuur en rare bestuursvormen met meer overhead en complexe administraties. Soms krijg ik het idee dat de politiek het liefst meer politiek kweekt. Knap hoor en ontzettend dom.
Over een paar maanden een nieuwe techniek college die een meesterstuk moet worden van complexe administratie en bestuursstructuren. Dat gaat vast de kwaliteit ten goede komen en de wendbaarheid. De naar buiten gerichte focus op kwaliteit en nieuwe vormen van beroepsvorming in een tijd van robotisering en nieuwe beroepen gaat naar mijn idee uitblijven. Slim van een OR om te blijven hangen in het verleden en voor de politiek de “pin” uit de handgranaat te trekken.
Ik wens de OR veel succes met deze bestuursstructuur in het verdedigen van de belangen van de medewerkers. Ik ben bang dat de wijsheid achteraf hard zal binnenkomen. Het ergste is het echter voor all die jongens en meisjes die een vak moeten leren en die wij graag helpen om de MKB motor voor de toekomst te worden. De wal en het schip is ook heel Rotterdams.
Ik verheug me nu al (sarcasme) op de parlementaire enquête over een jaar of zes hoe dit nou zo mis had kunnen gaan. We kunnen de hele rit besparen. Ze heet Bussemaker en heeft gestudeerd in Amsterdam. Politieke en sociaal-culturele wetenschappen. Slimme dame maar, naar mijn mening, is een specialisme in politiek de slechtste die je kan hebben in dossiers als deze.
Dood- en doodzonde dus.
Een verzameling moeilijke kwesties en dilemma’s die door journalistiek vakwerk uitstekend worden beschreven. Chapeau! #petjeaf
Vers Beton schoffel die politieke zuilen in reactie naar dit onderwijsverhaal om! Want m.i. is dat het moment waarop dit fout gaat:als de politiek zich ermee gaat bemoeien.
Bedrijven hebben toch behoefte aan een VakOpleiding? Van van-alles-een-beetje naar Vakcolleges, waar samenwerking een goed uitgewerkt plan kent en deskundige vakmensen aflevert.
Kan “het bedrijfsleven” misschien in deze een be-sturende/steunende hand bieden? Adoptie? Bestuurlijke deelverantwoordelijkheid?
Overigens zou een dergelijke exercitie ook wel eens bij de Hogescholen mogen beginnen.