Ga naar de inhoud

De hardwerkende Rotterdammer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam heeft het imago van een arbeidersstad. Zit er iets in het Maaswater? Trots zijn we in ieder geval op ons harde werken.
Rotterdammers staan al heel lang te boek als noeste werkers. “Te Rotterdam is alles met een geest van bezigheid en drukte bezield; de geheele stad is een nest van nijvere mieren, een korf van rustelooze werkbijen; het is of de pols van die stad eenige slagen sneller klopt dan die van alle andere hollandsche steden”, schreef dichter en predikant J.P. Hasebroek in 1840.
Tachtig jaar later zou de bekende journalist M.J. Brusse ‘t hem nazeggen. “Rotterdam is de werkman in de familie van de Nederlandsche steden”, schreef hij in zijn Rotterdamsche zedenprenten. “En gij moogt daarop neer zien, gij moogt daarop smalen, gij moogt er ons om mijden, […] – wij zijn trotsch op onze werkhanden, trotsch op onzen werkmanskiel, trotsch op onzen eenvoud, die gij dan gerust benepenheid, behoudendheid, stugheid, gebrek aan innemendheid, aan goede manieren, aan beschaving zelfs moogt noemen”.

De goede naam van Rotterdam

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik ben blij dat ik met mijn part time baan en gemeentelijke toelage net op of rond het minimum zit en niet hoef aan te kloppen bij de Sociale Dienst maar was het nodig dan was ik blij en dankbaar dat ik tenminste bezig kon blijven ipv verpieteren op de bank of op straat. Ik ken genoeg uitkeringstrekkers die nu een tegenprestatie doen, velen klaagden eerst steen en been maar langzaam aan zegt men ‘ik heb toch werk en zien hun uitkering als een salaris. Op zich geen slechte instelling want laten we wel wezen gratis geld bestaat idd niet althans zou niet horen te bestaan. Zolang iemand zonder al te veel ongemakken en/of pijn kan werken dient men te werken of te studeren.

  Wat ik dan weer niet weet maar menige Versbetonners wellicht wel hoe het zit met de groep ‘kunstenaars’ die niet of nooit rond kunnen komen mogen die nu ook papier prikken, sollicitatiecursussen doen enzo. Lijkt mij wel zo eerlijk maar ik vrees dat dit slag menschen zo weer hun uitzonderingpositie zullen hebben.

  En wat de hoogopgeleiden betrefd. Natuurlijk is het soms een beetje beschamend als je niet 6 jaar hard gestudeerd hebt, een studie schuld hebt van tig duizend euro en je met een hesje in de plantsoentjes staat te prikken maar daarentegen wordt men er wel rijker van omdat men de waarde van het geld zal gaan leren kennen. Menig grootverdiener of iig bovenmodaal verdiener, (ik niet dus maar goed wat niet is kan nog komen) leeft niet altijd even ‘in touch’ met de rauwe werkelijkheid. Al moet ik oppassen om mensen met geld niet weg te zetten als anders. Helaas merk ik (ook aan mezelf) dat ‘arme’ mensen soms geneigd zijn hun neus op te halen voor welverdienende mensen terwijl deze natuurlijk ook keihard werken en belasting betalen voor de toeslagen en bv. kindgebonden budget voor de armere..

  Het zou fijn zijn als er een brug geslagen wordt tussen deze twee klassen en niets beters dan samen in de buitenlucht niet alleen papier maar ook vooroordelen door te prikken.

  Maar ik zal u even uit de droom helpen dat gratis geld niet bestaat. Als lid van de feestcommissie van Delfsgaza heb ik meerdere vragen gesteld hoe het kan dat sommige subsidie ontvangers weg kunnen komen zonder verantwoording voor de door hen besteedde subsidies. Als reactie kreeg ik ondermeer deze: Dat in de verordening geen middelen zijn aangereikt om gelden terug te vorderen. Dus m.a.w. we kunnen alleen netjes vragen of (indien doelstellingen niet zijn uitgevoerd of verantwoord) of men het aub wil terugstorten (wat dan ook soms gebeurt) maar ik ken persoonlijk 1 stichting die in anderhalf jaar 30.000 euro heeft gekregen. Nooit wat heeft verantwoord en er twijfels zijn of er uberhaupt activiteiten hebben plaatsgevonden. Volgens ambtenarij is deze stichting al talloze keren gemaand en gevraagd maar zonder resultaat noch antwoord. Het enige wat ‘wij’ dan kunnen doen is enerzijds fluiten naar 30.000 euro en hen de volgende keer uit te sluiten van verdere subsidies. Kijk da’s nou eens lekker cashen. Verdiend beter dan een uitkering en je bent vrij om eenmalig lekker te doen wat je wilt dus BENT U NOG OP ZOEK NAAR GRATIS GELD? Stel dan een strak plan voor bij uw gebiedscommissie en hul u daarna in stilte en niemand kan u wat doen…. behalve in Delfshaven dan want wij hebben voor 2016 al geen geld meer… Maar vanaf 1-1-2017 nieuwe ronde, nieuwe kansen…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures