Ga naar de inhoud

"Moslims moeten snel een nieuwe gemeenschap creëren waarbij men uitgaat van de Nederlandse identiteit" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De reacties op het artikel over islamofobie dat we vorige maand publiceerden waren niet mild. Men verweet ons eenzijdigheid en het ontbreken van een kritische blik. Uit die reacties destilleerden we enkele kernpunten, die we voorlegden aan representanten van de Rotterdamse Islamgemeenschap.

Islamofobie in Rotterdam
beeld: Xenia Gottenkieny

Al 10 reacties — discussieer mee!

 • De vragen/stellingen geven precies weer waar het schuurt en dragen derhalve bij aan een objectief debat.

  Wat betreft de antwoorden schoot er van alles door mijn hoofd. Allereerst de verzuchting van John Lennon. Dat van imagine there’s no heaven, no hell and no religion.

  Wat wij vervolgens met de superieur gewaande Islam en de alles omvattende ideologie waarschijnlijk niet meer gaan beleven, is het inzicht waardoor ‘Islamofobie’ in 1 klap van de kaart zou verdwijnen.

  Namelijk, dat godsdienst in onze samenleving achter de voordeur hoort. Zo is er immers in Nederland niemand hinderlijk fobisch voor Hindoes, Sikhs, Boeddhisten, Baha’is en noem alle andere ‘geimporteerde’ religies maar op.

  Goed beschouwd is Islam tegenwoordig wereldwijd de enige godsdienst waarvan (te veel) volgers vinden dat die ons, goedschiks of soms zelfs kwaadschiks, door de strot moet worden geduwd. Het zich niet kunnen verplaatsen in niet-Moslims, betrekkelijk goddeloze Nederlanders die niet malen om wat Moslims als het allerbelangrijkste in hun leven beschouwen, is zich gaan wreken. Maar daar is dan de term ‘Islamofobie’ voor bedacht. Handig, Dan kun je zelf lekker achterover blijven leunen.

  Het is echter hoopvol dat bovenstaanden een interpretatie van het geloof bepleiten die beter aansluit bij de moderne tijd, bij Nederlandse waarden om zodoende verbinding tot stand te brengen.

  Ook wat dat laatste betreft: het wachten is op ‘walk the talk’. Nourdin el Ouali die bijvoorbeeld zijn zusters naar AH stuurt om daar te noteren welke Israelische artikelen in de schappen liggen, heeft het nog niet helemaal begrepen. Of juist wel, gezien een vijver vol potentiele NIDA-stemmers, maar dan moet hij voor de buitenwereld toch echt betere verbindingssprookjes gaan verkopen.

 • Na een paar weken wachten, zal ik het maar schrijven, omdat niemand de olifant in de kamer wil zien.
  Zolang moslims Mohamed ( Google maar) als belangrijkste boodschapper van de Schepper zien, zal er nooit een “Europese” islam kunnen bestaan.
  Nog iets, dat weten moslims ook!

  • De Europese Islam. Wat wordt hiermee bedoeld? Gaat deze Islam de fatwa’s uit Saoedi-Arabie weigeren uit te voeren? Onderschrijft de Europese Islam dan de Europese opvatting over de scheiding tussen Kerk en Staat? Aanvaardt de Europese Islam dan wel de Trias Politica zonder goddelijke tussenkomst?
   Mij maakt het niet uit wat iemand gelooft en wat voor geloof iemand wil uitdragen, maar dient zich daarin bescheiden op te stellen door zich bescheiden te gedragen op straat in plaats van oosters gekleed te gaan in de stijl van “zie mij eens lekker islamitisch wezen”.
   Ook maakt het mij niet uit dat iemand de autonome moraal wil opofferen aan een moraal die gebaseerd is op goddelijke bevelstheorie(Cliteur), maar wel als dat leidt tot intolerantie van de anders denkende of van de afvallige. Dan zet ik intolerantie als wapen in tegen die intolerantie.
   Tot slot roep ik op om discriminatie van moslims niet als racisme te interpreteren. Ik heb vanuit de wetenschap namelijk nog niet vernomen dat er zoiets is als DNA van de moslim. Het aanhangen van een geloof is het recht van eenieder en is gebaseerd op een soevereine eigen keuze. Dit maakt dat je je automatisch onderscheid(discrimineert) van de ander die jouw gekozen geloof niet ziet zitten. Ik behoud hiermee dan ook het recht om zowel de Islam te bekritiseren als het gedrag van moslims in onze samenleving.

 • “Laat dit een les zijn over de kracht van broederschap voor de democratie,” aldus Aydin Peksert vandaag op de kade aan de Maas voor de Erasmusbrug””

  “Op Zuid de Erasmusbrug over voor Turkije, voor democratie!”

  https://nl-nl.facebook.com/nidarotterdam

  HAHAHAHAHAHA

  @NidaRotterdam
  In Rdam komen stadsgenoten samen. #NIDA staat achter de democratie en roept Nlse regering op de coupe te veroordelen

  HAHAHAHAHAHA

  @AydinPeksert zegt ,,dit land{Turkije} is met het bloed van duizenden, honderdduizenden martelaren gewonnen,,

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10308328/onze-leider-erdogan-zegt-het-rotterdamse-raadslid

  HAHAHAHAHAHAHA

 • In bijna alle Europese landen is inmiddels toegegeven dat de multiculturele politiek, zeg maar de integratiepolitiek, heeft gefaald, die de staatskas miljarden heeft gekost en wat totaal niets heeft opgeleverd.De nationaliteit van van de moslims is het geloof en zijn vaderland is het land van de islam en degene die beveelt is Allah en het wetboek van het land is de Koran.De nationaliteit waarmee men de moslim bepaald, is niet de nationaliteit van een macht/staat.De nationaliteit van de moslim is zijn geloof.De moslim kan geen vaderland hebben, behalve dat waar de religie van Allah regeert. De relaties die hem met andere inwoners verbindt, zijn gebaseerd op de relatie die hem verbindt met Allah. De moslim mag geen nationaliteit hebben, behalve dat van zijn geloof, wat hem een lid maakt van de moslimnatie in « daroel islam » (huis van de islam).De Koran-formule voor integratie in een niet-islamitische omgeving luidt als volgt : “Strijdt tegen de ongelovigen in uw omgeving, en laat hen hardheid in u vinden.”-Koran 9:123…“Wie vrienden wordt met ongelovigen/niet-moslims is Allah ongehoorzaam”-Koran- 5:81… Alle historische voorbeelden wijzen er uit dat ze met de Islamitische ideologie nooit geïntegreerd kunnen worden, sinds 1400 jaar zijn ze nergens met een andere cultuur of volk geïntegreerd…Moslims die hun “geloof” openlijk afvallen, krijgen zowat overal ter wereld te maken met intimidaties en dreigementen, of worden verstoten door hun eigen vrienden en familie. In 13 landen kan de overheid je zelfs executeren voor apostasie..

 • Dit stuk is al beter, maar de kern van de zaak is dat de mening van een politiek querulant en twee proselieten me net zo veel interesseert als de mening van de keurige dames en heren die me regelmatig aan de deur trachten te overtuigen van het feit dat ik toch maar beter Jehova’s getuige kan worden.
  Het pregnante verschil is echter dat die vriendelijk lachend weg gaan, maar dat moslims een totaal andere houding aannemen tegen “ongelovigen” zoals ik.
  Al meer dan dertig jaar word ik in het kader van mijn functies als geschiedenisdocent en politicus ongevraagd getrakteerd op een flinke portie intolerantie, waarbij ik de benamingen racist, islamofoob en xenofoob als de minst kwetsende beschouw. Dat alleen omdat ik in het kader van een typisch Nederlandse traditie kritiek op het geloof van anderen durf te hebben.
  De laatste dertig jaar is –totaal ongevraagd – een totalitaire ideologie ons privédomein binnengedrongen. Een ideologie, die alle verworvenheden van onze democratische samenleving – volkomen terecht – benut, maar die tegelijkertijd die verworvenheden niet aan andere gunt. Die de brutaliteit heeft onze samenleving voortdurende te bekritiseren ten faveure van een middeleeuwse samenleving die sinds 632 vrijwel geen enkele progressie getoond heeft.
  Wat mij verder enorme tegen de borst stuit in deze ondertussen al decennia durende confrontatie is de kritiekloze acceptatie van voormalig links, dat de uitgangspunten van haar geestelijk leider Marx totaal vergeten is. Zo sterk zelfs dat ze als de gelegenheid zich voor doet heel paternalistisch (die arme moslims kunnen dat zelf niet) menen te moeten censureren en kritiekloos Middeleeuwse riten en gebruiken accepteren: zelfs als die tegen de grondwet indruisen.

  Ik weet niet wat de vertegenwoordiger van Leefbaar gaat schrijven, maar misschien mag ik een keer mijn mening geven? Die zal als centrale thema de uitgangspunten van Feuerbach hebben!

 • Ik ben even in verwarring – vergis ik mij, of heb ik het genoegen een reactie te lezen van dhr Ronald Sörensen, ex-Leefbaar, ex-PVV?

  Zo ja: wat grappig dat de mening van een ‘politiek querulant’ u niet interesseert. Beetje een establishment-opmerking, zelfs. Zouden partijen als Leefbaar en de PVV dan toch gewoon volwaardig onderdeel zijn geworden van onze Nederlandse politieke traditie, ondanks het eigen Calimero-complex? Ik vind het een mooie gedachte, die bovendien hoop biedt voor het integratie-debat.

  Want wat Leefbaar en de PVV kunnen, kan iemand als Ouali ook. En zelfs u, meneer Sörensen, denkt nu anders over dhr. Aboutaleb dan in 2008, om over de draai van Leefbaar nog maar te zwijgen. Mijn indruk, ook van dit artikel: de soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend. Dat is weer zo’n typisch Nederlandse traditie. Mogen we trots op zijn, ook hier in ons mooie Rotterdam.

 • Wat mild nog.
  Nourdin El Ouali is bevriend met Hamas wat als voornaamste doel heeft de Joden en israel uit te roeien.

  El Ouali is een van die huichelaars.

  Nourdin El Ouali (NIDA): “Ik geef de voorkeur aan moslimhaat. We spreken ook niet van jodenfobie. Ik kan me voorstellen dat wanneer je geen moslims kent en afgaat op berichtgeving in de media, je bang wordt voor moslims. Het probleem is niet de fobie maar de haat die zich daaruit ontwikkelt. Die leidt namelijk tot discriminatie of geweld.”

 • Nog steeds van Leefbaar en nog steeds geestverwant van Wilders (chronologisch hoort dat andersom te zijn overigens)

  Heb u uiteraard gegoogled en uw stuk over uw jeugd etc. in de NRC is zeer lezenswaardig.

  Als ik iemand querulant noem, dan heb ik daar altijd redenen voor.
  Ik heb Q als collega gekend en hij is van GL naar een eigen club overgestapt. Vind ik eigenlijk not done* Ook zijn optreden als raadslid: Zucht, m.i. niet erg sterk.
  Verder heb ik mijn mening over hem diverse malen gedebiteerd, maar je moet niet steeds op hetzelfde aanbeeld blijven slaan, vandaar mijn samenvatting querulant (begint ook met een q)

  http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/politicus_van_het_jaar/

  Ik heb zo genoeg van de islam en het constante geroep om aandacht.
  Accepteer dat godsdienst in het privé domein thuis hoort of maak gebruik van de juridische ongelijkheid in ons land door je tweede paspoort te gebruiken. Ook een teken ven querulantie trouwens, voortdurend mekkeren over een democratisch land waar je kunt doen en laten wat je wilt, maar het land waar je ook een paspoort van hebt en waar een absoluut vorst heerst ongemoeid laten.

  Misschien vandaag het geestelijke dieptepunt in een column van mijn oud leerlinge Hanina in het AD (heb ik onlangs na decennia opgezegd) Zij heeft – net als ik – een mening over Jehova’s getuigen alhoewel ze zegt daar nooit door te worden benaderd.
  Lees het en misschien maak je gebruik van dat collectieve gevoel dat veel moslims hebben en krijg je plaatsvervangende schaamte .

  * Ja ik weet het Wilders en de VVD, maar dat ging over een essentieel punt . Turkije in de EU.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures