Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op deze plek krijgt Leefbaar Rotterdam veel aandacht. Dat is niet voor niets, legt Peter van Heemst uit. “Het is een gistende, bruisende bedoening.”

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

“Jij besteedt wel erg veel tijd aan Leefbaar Rotterdam.” Het oud-gemeenteraadslid dat me dit verwijt maakte, leek wat te schrikken van de felheid waarmee hij me aansprak. We konden er gelukkig alle twee direct om lachen. Hij, omdat de beschuldiging een tikkeltje overdreven is. Ik, omdat er een kern van waarheid inzit. Want eerlijk is eerlijk. In deze column krijgt Leefbaar Rotterdam wat vaker een hoofdrol dan de Partij voor de Dieren. En dat is onvermijdelijk.
Met veertien zetels is Leefbaar Rotterdam qua omvang de grootste fractie in de gemeenteraad van 45 raadsleden. Ik kan ook zeggen: ze is de énige grote fractie, want op de tweede plek staat de PvdA met acht zetels en op de derde plek D66 met zes. Wie in de gemeenteraad Leefbaar Rotterdam aan zijn kant heeft, is dus al aardig op weg een meerderheid voor zijn standpunt te krijgen. En omgekeerd, als Leefbaar Rotterdam iets wil, heeft ze nog maar negen andere raadsleden nodig om haar zin door te zetten.
Ook zit Leefbaar Rotterdam in de coalitie en dat maakt haar interessanter dan een oppositiepartij als de VVD. Wie meebestuurt, kan resultaten boeken. Wie in de oppositie zit, heeft vaak het nakijken.  Getalsmatig is Leefbaar Rotterdam met drie wethouders weliswaar onderbedeeld, maar toch, het zijn er evenveel als D66 (twee stuks) en CDA (een) samen.

De status van coalitiepartij kent nog een ander interessant aspect: er kunnen spanningen ontstaan tussen wat de wethouders doen en wat de eigen fractie wil. Meebesturen betekent per definitie compromissen sluiten. Hoe soepel of onbuigzaam ben je op dat vlak? Komen wethouders ongeschonden de vier jaar door waarvoor ze zijn aangesteld of liggen er her en der kopspijkers en banenschillen op de weg? Wordt de fractie met harde hand geregeerd of durven dissidenten hun eigen geluid te laten horen? Dat maakt het reilen en zeilen van een coalitiepartij als Leefbaar Rotterdam per definitie spannender dan de lotgevallen van een oppositiepartij als GroenLinks.
Daar komt nog iets bij. Intern is Leefbaar Rotterdam een – laat ik het nu eens vriendelijk formuleren – gistende en bruisende bedoening. Niet voor niets is ze toe aan de vierde fractievoorzitter binnen twee jaar. Zo’n snelle wisseling van de wacht is zelden een bewijs van interne stabiliteit. Met de komst van nummer vier, Ronald Buijt, lijkt aan de buitenkant de rust eindelijk hersteld. Maar er liggen nog stapels onbetaalde rekeningen, die vroeger of later vereffend gaan worden. Het is nog net niet zo onrustig als binnen Labour of de Conservatieven, maar het komt aardig in de buurt. Dat maakt dat Leefbaar Rotterdam eerder de aandacht trekt dan de drie brave en eensgezinde noeste werkers van het CDA.

Nog een reden om regelmatig in te zoomen op Leefbaar Rotterdam is de wonderbaarlijke mix van meebesturen en oppositievoeren waarin ze zich de afgelopen twee jaar heeft bekwaamd. Dat is in de Rotterdamse politiek nooit eerder vertoond. Op bijna alle kwesties die te maken hebben met arbeidsmigratie, integratie, asielzoekers en uitgeprocedeerde illegalen, weet Leefbaar Rotterdam een geheel eigen koers te varen die 99 van de 100 keer haaks staat op wat coalitiegenoten D66 en CDA voor de stad noodzakelijk vinden. Het is een bonte optocht die op de website van Leefbaar Rotterdam voorbijtrekt: “Stadsbestuur steunt convenant tegen shariahuwelijken”, “Geen les Arabisch met subsidiegeld”, “Leefbaar actie tegen daklozen Oost- Europa” en – als klap op de vuurpijl- “De Bed- Bad- Brood-Barometer”. Het moet D66 permanent buikpijn bezorgen. Ik vermoed dat op haar fractiekamer een kalender hangt waarop de dagen worden afgestreept tot aan de volgende verkiezingen: nog 611 te gaan.
Daar is Leefbaar Rotterdam ook goed in. In het lanceren van spraakmakende, provocerende en confronterende acties en campagnes. Geert Wilders weet op dat vlak van wanten. DENK kijkt de kunst goed af. Maar in de kern gaat het om een vraag waar elke politieke partij voortdurend mee bezig is: hoe krijg ik aandacht voor de dingen die ik belangrijk vind, hoe weten de kiezers wat ze aan me hebben? Het is onderdeel van een hectische, bijna permanent opgewonden politieke wereld waarin de volgende verkiezingscampagne begint op de avond van de verkiezingsuitslag. En met de dreigende deelname van de PVV aan de volgende Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen zullen de Leefbaar Rotterdam-acties alleen nog maar driester, scherper en schokkender worden.
Ik ben dus bang dat ook in het nieuwe politieke seizoen Leefbaar Rotterdam regelmatiger in deze columns zal opduiken dan de PvdA. Hoge bomen vangen nu eenmaal meer wind dan bermbeplanting. Het oud-raadslid dat me aansprak, is vast niet 100 procent tevreden met deze toelichting. Hij zat in de gemeenteraad namens de PvdA. En daarom beloof ik nu plechtig dat mijn volgende column analyseert hoe die politieke partij er na tweeënhalf jaar oppositie voeren voor staat.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Luis in de pels
  Luis in de pels

  Leefbaar weet prima bühne politiek te bedrijven.
  Vraag is wat is er de afgelopen twee jaar veranderd in de stad?

  Vertel het me maar. Geen bal.
  Grote bek hebben ze. Geregisseerd een Marokkaan van de scooters slaan en dat is het. Alles voor de buhne.
  Op deze manier blijft er niets van de stad over.
  Onleefbaar

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Ik kijk altijd uit naar de columns van Peter van Heemst en hoe hij quasi-luchtig en met PvdA-humor zijn inmiddels duurzame rancune over de destijds verpletterende nederlaag van zijn partij verpakt. Met al dan niet terechte verwijten aan het adres van Leefbaar.

  Ook de bijna pathologische arrogantie (of noem het megalomanie) van Van Heemst is hoogst vermakelijk en kenmerkend voor zijn partij die zoveel kapot heeft gemaakt in Rotterdam en andere grote steden. Sterker nog, zonder het koste-wat-het-kost opportunisme van de Peter en zijn matties zou er geen, of iig veel minder, voedingsbodem zijn geweest voor een Leefbaar en haar ‘speerpunten’.

  Özcan Akyol in AD op 30 juni haalt keihard uit met: “De schuldigen hiervan (het ontstaan van een vijfde colonne) zijn de gevestigde partijen, met de PvdA in het bijzonder, die jarenlang oogluikend toestond dat deze religieuze fanaten zich moeiteloos binnen de partij konden opwerken, vanwege de allochtone aanhang die ze meebrachten. Het resultaat van dit sociaaldemocratisch opportunisme: nog meer polarisatie”

  Tot de volgende Peter! Het lijkt me overigens heerlijk om niets meer te verliezen te hebben :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.