Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Kolenwarmte zet ons vast in het verleden, en het is tijd om te kiezen voor een duurzame toekomst. Dat is het pleidooi van het Rotterdams Klimaat Initiatief. Lees hier het opinieartikel van deze nieuwe Rotterdamse burgerbeweging.

IMG-20160707-WA0003.jpg
Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Met de opening van twee fonkelnieuwe kolencentrales toont Rotterdam zich de fossiele dinosauriër van Europa. Voor ons, ondergetekende Rotterdammers, wordt de trots die we voor onze stad voelen steeds meer overschaduwd door schaamte. In Parijs kwamen vorig jaar bijna tweehonderd regeringsleiders overeen de opwarming van de aarde ruim onder de gevaarlijke grens van twee graden Celsius te houden. Daarvoor is het nodig dat we het gebruik van fossiele brandstoffen snel afbouwen. We moeten af van olie en gas en zeker ook van kolen, want die zijn met afstand het meest vervuilend.
Maar Rotterdam kachelt achteruit. Met de nieuwe kolencentrales neemt het Rotterdamse kolenvermogen met 60 procent toe. Bovendien is naast de nieuwe centrales een grote kolenoverslag aangelegd, waardoor de inwoners van Hoek van Holland dagelijks worden blootgesteld aan ongezond kolenstof. En nu is het plan dat deze centrales ook nog eens onze huizen moeten gaan verwarmen door de aanleg van een gigantische pijpleiding. Wij vinden dat onbegrijpelijk.
In 2006 kondigde Rotterdam luid aan dat het wereldwijd koploper zou worden in de aanpak van klimaatverandering en werd het Rotterdam Climate Initiative opgericht. De uitstoot van CO2 moest in 2025 gehalveerd zijn. Daarbij werd vooral gerekend op opslag onder de grond. Dat werd door de eigenaren van de nieuwe kolencentrales bij de vergunningverlening ook beloofd, maar de gemeente verzuimde harde afspraken te maken. Nu staan de kolencentrales te roken, terwijl de eigenaren Uniper en Engie hun toezeggingen niet waarmaken. De belofte van CO2-opslag is een excuus gebleken om door te gaan met de meest vervuilende vorm van energieopwekking.

Valse beloftes

En ook nu is er weer een belofte van vooruitgang die echte vernieuwing alleen maar zal tegengaan: kolenwarmte. Uniper en Engie lobbyen samen met de Haven van Rotterdam om ervoor te zorgen dat Rotterdam wordt aangesloten op stadsverwarming met warmte afkomstig uit hun kolencentrales. De aangesloten bewoners krijgen zo geen andere keuze dan dat voor hun verwarming extra kolen worden verstookt. Terug naar de kolenkachel dus. Met de keuze voor kolenwarmte wordt Rotterdam extra afhankelijk van de kolencentrales, waardoor sluiting hiervan moeilijker wordt.
Wij willen niet meedoen met deze valse beloftes. Dus hebben we besloten een nieuw initiatief te beginnen: het Rotterdams Klimaat Initiatief. Een beweging van onderop, want de oplossing voor de klimaatcrisis gaat niet van de gevestigde orde komen. We zijn een Rotterdamse burgerbeweging voor echte duurzame oplossingen. We willen niet terug naar de kolenkachel, maar vooruit met oplossingen als grootschalige isolatie van onze woningen en inzet van aardwarmte. Daarom is het belangrijk dat Rotterdam zich nu duidelijk uitspreekt tegen de plannen voor kolenwarmte. En vervolgens: op naar een feestelijke sluiting van die kolencentrales!
Ondertekend door:
Adriaan Korthuis
Aetzel Griffioen
Agnes Verweij
Angélique Boel
Angelique Vandevenne
Anna Visser
Ariane Lelieveld
Arie Lengkeek
Bas de Groot
Boris Stein
Césare Peeren
Chris van der Meulen
Chris Roorda
Corine Erades
Daryl Grootfaam
Derk Loorbach
Dieter Vandoren
Donald van den Akker
Duzan Doepel
Emile van Rinsum
Eeva Liukku
Eva Rood
Henk Oosterling
Ike Teuling
Jan Rotmans
Jelte Boeijenga
Kevin Levie
Lidewij Tummers
Liesbeth Hoogenboom
Nurullah Gerdan
Maarten Hunink
Marjolein Kooistra
Maurice Specht
Mohamed Hacene
Patrick van Klink
Rien Bongers
Rien Tuk
Rineke Kraaij
Susanne Ferwerda
Tobias Kokkelmans
Vatan Hüzeir
Wouter Bauman

Meer ondertekenaars op www.rotterdamsklimaatinitiatief.nl – teken zelf ook via die site!
Volg het Rotterdams Klimaat Initiatief via Facebook of @RdamKlimaat

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

RKI-logo-RGB

Het Rotterdams Klimaatinitiatief

Een groep Rotterdammers die zich zorgen maakt over klimaatverandering. Het Rotterdams Klimaat Initiatief wil dat Rotterdam haar kendoe-mentaliteit inzet voor een fossielvrije toekomst. Een toekomst zonder steenkool, zonder olie en zonder aardgas.

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Erik Optenkamp
  Erik Optenkamp

  Lees a.u.b. dit interessante artikel over kolencentrales uit het blad ELSEVIER.
  Geschreven door de Rotterdamse journalist Simon Rozendaal.
  ——————————————————————————————

  Overheid wil ‘groene’ kolencentrales sluiten én subsidiëren

  Veel groene stroom komt vreemd genoeg uit kolencentrales. En dus wil de overheid de centrales uit de jaren negentig én sluiten én subsidiëren. ….

  ELSEVIER 17 jun 2016.
  Door: Simon Rozendaal

  [edit door redactie: we mogen geen volledige artikelen overnemen]

  1. Profielbeeld van George van Gent
   George van Gent

   De vrij brede gekte over electriciteitscentrales is inderdaad opvallend. Geld of effectiviteit speelt ook geen enkele rol

 2. Profielbeeld van George van Gent
  George van Gent

  Correcttie:
  .. uitgeven, dan beter aan de Duitse bruinkool….

 3. Profielbeeld van George van Gent
  George van Gent

  Sluiten van deze splinternieuwe en relatief nieuwe centrales is een enorme verspilling. Kosten zo’n €5 miljard. Als we dat moeten uitgen, dan beter de Duitse bruinkoolcentrales. Sowieso inzet en effect niet alleen kijken op NL postzegelformaat.
  In de milieuaanpak zijn er gek genoeg nog grenzen.

 4. Profielbeeld van Baz
  Baz

  Die warmte is restwarmte – daar wordt juist niet voor bijgestookt. Deze infra maakt het juist ook mogelijk om warmte van bijvoorbeeld industrie of geothermische warmte te gebruiken.

 5. Profielbeeld van George van Gent
  George van Gent

  Van die erts maken ze in Duitsland auto’s, een enkele kolenkachel en windmolens. Alweer een vreselijk dilemma.

  1. Profielbeeld van R.Sorensen
   R.Sorensen

   Veel van die kolen gaan naar Duitse kolencentrales. Import i.v.m. zwavelgehalte. Met die energie kunnen ze inderdaad hun industrie draaiende houden.
   Weet je nog dat onze coalitie, zonder links, het initiatief nam voor het benutten van industriële restwarmte en de warmte van vuilverbranding?
   Milieu is te belangrijk om aan links over te laten!

 6. Profielbeeld van George van Gent
  George van Gent

  fossiele dinosauriër, terug naar de kolenkachel. Er wordt wel gegrossiert in populistische woorden. Stadsverwarming heeft Rotterdam al vele tientallen miljoenen gekost. Dus die extra leiding, misschien maar beter van niet.
  De inwoners van Hoek van Holland hebben overigens geen last van deze kolenoverslag, die is aan de zuidzijde van de Maasvlakte. Wel van de stofoverlast van ertsoverslag aan de noordzijde, aan het Calandkanaal. Die erts gaat vooral naar Duitsland….
  Gek dat niemand van die ondertekenaars dat weet.

 7. Profielbeeld van ReinoutS
  ReinoutS

  Direct getekend! Al was het alleen maar omdat ik in mijn nieuwe huis contractueel voor 30 jaar vastzit aan stadsverwarming…

 8. Profielbeeld van R .Sorensen
  R .Sorensen

  Tot plaatsen werd besloten, toen GROEN LINKS in het college zat!
  Toen ik namens LR (14 zetels) tegen stemde, zweeg de vijandige Greenpeace delegatie op de publieke tribune, die daarvoor de andere tegenstemmers had toegejuicht? Ach ja, links en kortzichtig. Zie je zelden.

  1. Profielbeeld van Stefan van Hoek
   Stefan van Hoek

   Fijn dat u uw eigen politieke programmapunt van jaren her onder de aandacht wil brengen, mijnheer Sörensen. Jammer dat het niet over links of rechts gaat. Waarschijnlijk is het verstandiger om na te gaan hoe foute beslissingen nu nog kunnen worden teruggedraaid.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Dat doe ik omdat mijn standpunt – geen kolencentrales – nog steeds actueel is.
    Terugdraaien lijkt me een optie, maar dan uiteraard zonder GL en zonder hoop te vestigen op partijen die zich links noemen. Vandaar mijn reactie die – als je tussen de regels doorleest – ook een suggestie is Stefan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.