Ga naar de inhoud

Vertrekkend directeur Blijdorp: “Wat bezielt mensen om dieren gevangen te houden?” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vertrekkend directeur van Diergaarde Blijdorp Marc Damen loodste de dierentuin succesvol door een zware periode. In zijn afscheidsinterview met Tara Lewis is hij eerlijk over zijn twijfel om dieren gevangen te houden, spreekt hij met passie over Blijdorp en gaat hij apart in op aandachttrekkers Bokito en Olli.

Paul Damen-illustratie3
beeld: vanDongen

Al 13 reacties — discussieer mee!

 • ‘Aapjes’ kijken is niet meer van deze tijd!!!! Maar kijk eens naar de Orang Oetan, die is zo goed als uitgestorven door de mens. Beetje Salomons oordeel. Van mij mogen er miljarden naar moeder aarde en haar dieren! Maar ja de mens en geld

 • Dieren horen in het wild, daarover is geen discussie. Veel dieren in dierentuinen zijn reeds in gevangenschap geboren en weten dus niet beter. Voor dierentuinen is het de taak om de dieren zo ruim en prettig mogelijk te huisvesten. In dat opzicht is er de laatste 30 jaar enorm veel verbeterd en gaat het nog steeds beter worden.
  Dierentuinen vernieuwen enorm en nieuwe projecten moeten voldoen aan de huidige voorschriften voldoen om groen licht te kunnen krijgen.

 • Herman Gallé,
  Als je de nieuwsmedia goed volgt, dan is het met veel dieren in het wild bar slecht gesteld. Veel diersoorten zijn in gevangenschap nog beter af dan in het wild.
  Laat de mensheid eerst maar eens zorgen dat dieren in het wild veilig en onbekommerd kunnen leven. Olifanten, neushoorns, tijgers, mensapen, ijsberen enz. worden ernstig met uitsterven bedreigd. Ik begin dierentuinen steeds meer als Arken van Noach te bezien omdat de hebzucht en mentaliteit van veel mensen redding tegenstaat. Alle goede bedoelingen en maatregelen van veel andere mensen ten spijt.

 • [..]Veel diersoorten zijn in gevangenschap nog beter af dan in het wild.[..] Zo doorgedeneerd zijn gedetineerden ook beter af dan mensen in vrijheid leven. Een dak boven hun hoofd, natje en droogje op tijd, medische verzorging, veiligheid, geen gestress in de file of naar de kinderopvang, geen carrièrestrijd…………….. Je zou bijna verlangen naar een leven achter de tralies. Allemaal onzin natuurlijk. Wilde dieren horen in de natuur, daar waar die natuur het bedoeld heeft (of zo u wilt de schepper). Alle inspanning moet er op gericht zijn dieren die in hun bestaan worden bedreigd te beschermen. Dat doe je niet door ze op te sluiten en ze te laten vegeteren in omstandigheden die haaks staan op hun natuurlijke manier van leven. Dat is capituleren voor het wangedrag van de mens ten opzichte van de natuur, het milieu en de dieren. Dat dieren die in gevangenschap zijn geboren en ‘dus'(!) niet beter weten zou ons ook met schaamte moeten vervullen. Misschien is het zo dat ze niet beter weten. Maar wij weten wél beter en dat verplicht ons tot actie. We hebben als mensheid al genoeg – lees: te veel – schade en ellende over de wereld gebracht. Dierentuinen en dolfinaria zijn volkomen achterhaalde fenomenen en dienen geen enkel ander doel dat het vermaak van mensen. En vermaak ten koste van andere levende wezens zou iedereen moeten afwijzen.

 • U zult ongetwijfeld lid zijn van de dierenpartij zo lijkt het mij. Iedereen maar z’n eigen mening, dat is ons goed recht. Blijkbaar is de mens in zijn onvolmaaktheid niet in staat het prachtige geschenk van de schepper – onze Aarde- naar behoren te beheren. Natuurlijk horen dieren in het wild, maar dan kon over 25- 50 jaar ook weleens een achterhaald fenomeen zijn. Tropische wouden worden nog altijd in razend tempo gekapt. En de stroperij heeft ongekende vormen aangenomen. Niets van wat de mens er de laatste 25 jaar heeft tegen gedaan, heeft echt geholpen.
  Het blijft bij regionale succesjes en dat is het. Het wachten is op de Schepper die dit samenstel van dingen opruimt en zijn Koninkrijk ervoor in de plaats stelt. Dat koninkrijk waar miljoenen mensen al om gebeden hebben in het “Onze Vader”.
  Daniël 2:44.

 • Jos Breukers: Alle respect voor uw kennelijk ongeschokte vertrouwen in de Schepper. Ik geloof niet in de Schepper. Ik geloof evenmin in de superioriteit van de mens. Ik ben niet lid van de dierenpartij. Wel van de Partij voor de Dieren. Het achterhaalde fenomeen waar u het over heeft kan tot gevolg hebben dat de mensheid het gewoon niet meer zal redden op deze planeet. en ik denk dat de aarde dan pas de kans zal krijgen weer in alle pracht en praal zal functioneren als de mensheid zichzelf heeft geëlimineerd dan wel is geminimaliseerd tot een fractie van het huidige inwonertal. Zonder mensen is de aarde beter af. Als de Schepper zou bestaan zou Hij zich verbijsterd afvragen hoe Hij in Zijn eigen naam een soort heeft kunnen creëren die zo’n gigantische puinhoop zou maken van Zijn werk. Foutje, bedankt! Sorry dat ik wat badinerend doe over waar u kennelijk diep in gelooft.

 • Ik geloof inderdaad in de Schepper. Ik kan mij uw terleurstelling in mensen begrijpen. Niettemin heeft de schepper mensen richtlijnen gegeven die tot welzijn voor de zijn met diep respect voor de natuur en zijn geschapen levensvormen.
  De schepper is ook de hoogste rechter over de mens en daarom Daniël 2:44 genoemd war wordt medegedeeld wat Hij zal doen om het probleem mens op te lossen.
  Daniël 2:44 – En in de dagen van die koningen zal de God des hemels een koninkrijk oprichten dat nooit te gronde zal worden gericht. En het koninkrijk zelf zal aan geen ander volk worden overgedragen. Het zal al deze koninkrijken verbrijzelen en er een eind aan maken, en zelf zal het tot onbepaalde tijden blijven bestaan.
  U mag dan wel niet geloven in God of een God, maar dat wil nog niet zeggen dat er dan ook geen bestaat.
  Bent u een evolutionist dan heeft volgens u de natuur zelf een enorme vergissing gemaakt en heeft het systeem van “de sterkste overleeft” gefaald.

 • Amen ???? merci voor de bijbel citaten. Onweerlegbaar. Uiteindelijk is het een kwestie van vrije wil, en dat is helaas bij Adam en Eva misgegaan…
  Wat de dieren betreft, inderdaad kunnen niet alle, vaak in gevangenschap geboren dieren, zomaar terug naar de wildernis waar ze binnen de kortste keren worden uitgeroeid of afgeschoten door de mensen die duizenden euro’s betalen voor een exotische jachtervaring.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam