Ga naar de inhoud

Wederopbouwrit door de stad van de dorre puinpoesta’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We maakten al uitgebreid kennis met de toeristische kant van de stad. Het inspireerde Paul Groenendijk tot een stuk over de eerste Wederopbouwrit door Rotterdam.

vers-beton-rotterdam-stadsarchief-wederopbouwrit-bussen
beeld: Stadsarchief Rotterdam

Het blijft onwennig, zo’n Hop On Hop Off-bus in het Rotterdamse straatbeeld. Rotterdam en (massa)toerisme is van oudsher een moeizame combinatie. Natuurlijk zijn we trots op onze stad en willen we de Markthal en de Kop van Zuid graag laten zien aan geïnteresseerde bezoekers, maar dan wel individueel en bij voorkeur te voet, per watertaxi of op de fietsen van Urban Guides. Toch reden er al eerder bussen met toeristen door het centrum. Vanaf het voorjaar van 1946 werden er zogenaamde Wederopbouwritten georganiseerd. Een speciale bus voerde geïnteresseerden langs wederopbouwprojecten. De ritten van 31 kilometer door de hele stad vertrokken vanaf het Oude Tramhuys, toen op het Weena.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam