Ga naar de inhoud

Dansen in Rotterdam, met Corrie Hartong — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 9 augustus is het precies 25 jaar geleden dat de Rotterdamse dansdiva Corrie Hartong overleed. Zij bracht de moderne dans naar Rotterdam, en daar swingt de stad nog altijd van.
Wie vandaag de dag ziet hoe de tango wordt gedanst voor de Laurenskerk, hoe levendig het HipHopHuis van Aruna Vermeulen is, hoe Connie Janssen danst, hoe Moniek Merkx het Maas Theater laat swingen en hoe populair het gezelschap Scapino is, moet beseffen dat al dit gedans steunt op de door Corrie Hartong opgezette infrastructuur voor de dans in Rotterdam. Haar naam wordt niet vaak meer genoemd en dat is jammer, want ze geldt als een echte Rotterdammer van Formaat. Op 9 augustus 2016 is het precies 25 jaar geleden dat Corrie Hartong overleed. Ze was toen 85 jaar oud.

Rotterdammers van Formaat over Corrie Hartong (RTV Rijnmond) beeld: www.youtube.com

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Fijn om meer over deze dansdame te lezen en te weten. Wel jammer dat de ronkende aanhef (“Zij bracht de moderne dans naar Rotterdam, en daar swingt de stad nog altijd van”) vrij onzinnig is. Er is al decennia nauwelijks sprake van een fatsoenlijke infrastructuur voor dans (niet in Rotterdam, niet in NL). Er is geen enkele onderbouwing van het gestelde want is niet te baseren op facts & figures. Wat tango, Hiphophuis en import Merkx met de legacy van Hartong van doen heeft is een volstrekt raadsel. Een hommage is prima; wat meer realiteitszin en een kritisch beschouwelijke insteek lijkt me voor een volgende hommage wenselijk.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam