Ga naar de inhoud

O, mooie grijze Laurenstoren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tot zondag  31 juli kon iedereen een deuntje insturen voor de wedstrijd Liedje voor de Laurenstoren. Het winnende wijsje klinkt straks elk heel uur door de stad. Van Traa zag de toren in de jaren vijftig liever gesloopt, vertelt Paul Groenendijk.

vers-beton-rotterdam-nationaalarchief-laurenskerk-bouwvakkers
beeld: Stadsarchief Rotterdam, met dank aan Platform Wederopbouw Rotterdam

Men moet van goeden huize komen om onderstaande liedteksten te verbeteren. Deze liedjes uit de jaren vijftig tonen aan hoe belangrijk de restauratie van de Laurenskerk werd gevonden voor de wederopbouw van Rotterdam.

Liedtekst ‘O, mooie grijze Laurenstoren’ door Albert de Booy
O, m’n oude Laurenstoren
Heus, we bouwen jou weer op
Dan zal jij ons weer bekoren
Waait het groen-wit-groen in top
Eenmaal zal jouw stem weer klinken
Overgoten door de zon
Dan zal jouw sieraad weer blinken
Horen wij de tonen klinken
Van jouw mooie carillon

Liedtekst ‘Als de toren weer is opgebouwd’ door Anton Beuving
Als de Laurenstoren weer is opgebouwd,
En jong en oud weer op zijn stem vertrouwt,
Dan vergeet je al het leed,
Al je zorgen, want je weet,
Rotterdam, dat toont ons straks haar nieuwe kleed!

Met de officiële ingebruikneming van dit belangrijke historische monument in december 1968, leek de Rotterdamse wederopbouw eindelijk voltooid. Het was een lange en moeizame weg na het bombardement van mei 1940, toen de Sint Laurenskerk zwaar beschadigd raakte. Het had niet veel gescheeld, of de kerk was nooit herbouwd!

Al één reactie — discussieer mee!

 • Leuk en informatief stuk.

  In de tekst worden de namen Laurenskerk en st Laurenskerk door elkaar gebruikt.
  Zelfs op Wikipedia waar ook de volgende zin staat: ” In 1572 vond de Reformatie plaats en werd de Laurenskerk een protestantse kerk. “Vanaf dat moment is dus uitsluitend de naam Laurenskerk juist!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam