Ga naar de inhoud

Toerist in Eigen Stad: Lijn 10 — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de rubriek Toerist in Eigen Stad testen onze ras-Rotterdamse redacteuren oude en nieuwe toeristische attracties. Tourist trap of juist ook leuk voor locals? Fay van der Wall maakte een rondje door Rotterdam met Lijn 10.

Mijn opa was conducteur bij de RET. Niet dat ik dat ooit meegemaakt heb; ik heb hem alleen gekend als een oude gepensioneerde man. Toch heeft het er voor gezorgd dat ik een hevige sympathie voel voor oude trams. Dat mijn bijdrage aan deze rubriek over de toeristische tram Lijn 10 zou gaan, had ik dus snel besloten.

In Rotterdam draagt stichting RoMeO (Rotterdams Openbaar vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers) zorg voor ons erfgoed op het gebied van openbaar vervoer. De vrijwilligers van de stichting restaureren en onderhouden een collectie oude trams, bussen en een heus metrostel. Dat doen ze in de tramremise in Hillegersberg, die elke eerste zaterdag van de maand als trammuseum te bezoeken is. Daarbij zijn ze ook de conducteurs en bestuurders op Lijn 10. De toeristische tram bestaat al meer dan 25 jaar, en is dankzij het toenemende toerisme in de stad steeds frequenter gaan rijden. In de zomermaanden van 2016 rijden ze met drie trams, zes dagen per week. Dat maakt de oude trammetjes ondertussen een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld in de zomer.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Bedankt. Ga het zeker doen. Pure nostalgie.
  Sneeuwballen gooien in het open, volgepakte middendeel.
  Illegaal meerijden aan de buitenkant met gesloten deuren.
  Zitten op het ” stuur” als alle zitplaatsen bezet waren.
  Soms mocht je blijven zitten, en soms was een enkel handgebaar van de conducteur voldoende om je op te laten staan.

 • Ik ben een van de vrijwilligers. en ja we hebben er lol in en dank zij zulle stukjes als hier gepubliceerd blijven we dit ook vol houden. Een stukje erfgoed wat iedere Rotterdammer zijn kinderen moet laten meemaken. Niet alleen de tram, maar ook het museum is veel te zien, over hoe vroeger je opa naar zijn werk moest.

 • Als conducteur / gids deed ik in 2000 mijn vrijwilligerswerk.
  Niemand wist, dat ik drie dagen later door een hersenbloeding getroffen zou worden en (rechts) halfzijdig volkomen verlamd zou zijn.
  Was er een voorgevoel geweest, dat ik juist die rit voor 80% met mijn videocamera opnam.
  Te zien is de rit vanaf het moment van uitrukken uit remise Hillegersberg, alsmede het (privé)commentaar van bestuurder Jos Slik en mijn persoon.
  De video is hieronder aan te klikken; je bent wel ruim 6 minuten onderweg.

  https://www.youtube.com/watch?v=efv4L-_9gXQ

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures