Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege 13/9: moeten we de komst van de rijken vrezen?

Stadsgeograaf Brian Doucet zal het hebben over ‘gentrification’ en de vrees dat Rotterdam gekoloniseerd wordt door hogere inkomens met bijbehorende voorzieningen.
Gentrificatie (afgeleid van de Engelse term gentrification) is een term die gebruikt wordt om de opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, economisch en cultureel gebied aan te duiden. De Markthal, de opgeknapte Meent, de Nieuwe Binnenweg waar de ene na de andere nieuwe, hippe zaak wordt geopend: steeds meer plekken in de binnenstad krijgen een upgrade.
Het is een trend die in veel grote steden aan de gang is. In Londen, Parijs, maar ook in Amsterdam. Meestal stijgen de prijzen van woningen sterk en dat drijft lagere inkomens uit gentrificerende gebieden naar de buitenwijken. Vaak is dat precies wat een gemeente wil: hogere inkomens aantrekken en lagere inkomens weren.
Rotterdam lijkt nu langzaam hetzelfde beleid te kiezen. Moeten we daar blij mee zijn of zullen we het vrezen? Brian Doucet, hoogleraar Urban Studies aan de Erasmus Universiteit, geeft hier in het minicollege van 13 september antwoord op.

Wil je weten wat Brian Doucet te vertellen heeft over de veranderingen in de stad, kom dan op 13 september 2016 naar de maandelijkse wetenschappelijke talkshow Studio Erasmus. De talkshow is in de Rotterdamse Schouwburg, inloop vanaf 20:00. De toegang is gratis.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures