Ga naar de inhoud

Festivalstad Rotterdam begon met Ahoy’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het lijkt tegenwoordig alle dagen feest in festivalstad Rotterdam, vooral nu het culturele seizoen van start is. Dat begon in de wederopbouwjaren met manifestatie Ahoy’, vertelt Paul Groenendijk.

broekbakema-ahoy-tuin1
beeld: Archief BroekBakema, met dank aan Platform Wederopbouw Rotterdam

Rotterdam is uitgegroeid tot dé festivalstad van Nederland. Hoewel de festivaltraditie in 1950 werd gestart met de manifestatie Ahoy’, vonden de daaropvolgende grootschalige evenementen (E55, de Floriade en C70) maar eens in de vijf jaar plaats. In de Wederopbouwperiode was nog weinig ruimte en geld voor cultuur. De grootschalige, tijdelijke festivals voorzagen in de behoefte aan amusement en ontspanning. Tijdelijke gebouwen bleken daarbij zeer bruikbaar.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam