Ga naar de inhoud

Hoe het eerste pilsje op Zuid zorgde voor een industriële revolutie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bij Rotterdam Zuid denk je misschien vooral aan woningen, heel veel woningen. Maar op Zuid werd ook het eerste Rotterdamse Oranjeboompilsje gebrouwen. Dat pilsje lag aan de basis van lange reeks technologische vernieuwingen in Rotterdam.

Pils

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Inmiddels is Oranjeboom eigendom geworden van United Dutch Breweries. Tegenwoordig verkopen ze vooral zwerversbier (8.5 / 12.5% sterke ‘lagers’). Triest einde aan een mooi bedrijf.

 • Ter herinnering aan de paarden die toen, rond 1900, nog hun werk deden op Feijenoord, werd in 1992 op het terras van Steenplaats, Persoonshaven, het bronzen Rotterdamse Trekpaard geplaatst. Het is van de hand van Gérard Héman (1914-1992) en aangeboden door de firma Koninklijke Van Waning, die toen vertrok uit de wijk. Helaas heeft het huidige bestuur van het tehuis gemeend het vrijstaande beeld te moeten omhullen met een pergola.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam