Ga naar de inhoud

Hoogvelds bijstandsplan is penny wise, pound foolish — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ongemotiveerde ex-werknemers korten op hun uitkering. Dat plan lanceerde Leefbaar raadslid Ingeborg Hoogveld een week geleden in het AD. Volgens arbeidseconoom Ronald Dekker doet de overdreven nadruk op fraudebestrijding meer kwaad dan goed.

De nieuwe bijstandswet
De nieuwe bijstandswet beeld: Anniek Tijmes

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Vanochtend bij NOS Journaal.
  30.000 banen in de grensstreek over de grens in Duitsland.
  Veel moeite om Nederlanders zo ver te krijgen om daar te gaan werken.
  Lijkt ook moeilijk want ze moeten Sie zeggen tegen hun baas en er is geen bedrijfsdemocratie!
  Nou, als de staatsomroep al met deze berichten komt?

 • Op dit stukje is terecht helemaal niet gereageerd. Slaan op hetzelfde kortzichtige aanbeeld: Het is van Leefbaar dus slecht.

  Fraude is funest voor ons hele systeem. Werkt demotiverend voor werkenden en vergroot de kans op oneerlijke concurrentie (zwartwerkers inhuren)
  Voor de goede orde wordt soms een baan aangenomen (kijk ik ben echt op zoek naar een oplossing hoor) maar betrokkenen hebben er alle belang bij dat ze weer snel worden ontslagen om zo hun oorspronkelijke frauduleuze en veel rendabelere levenswijze te hervatten.
  Het meest voorkomende euvel is niet of veel te laat op het werk komen. Ander: De taal niet willen of kunnen verstaan. Heel objectief te registreren.

  Mag niet natuurlijk. Sterker nog fraude komt niet voor!

 • Dit soort beleid wordt gesteund door (praktisch) alle politieke partijen. Leefbaar neemt daar nu in de praktijk politieke verantwoordelijkheid voor.

  Ik heb er, op basis van argumenten, kritiek op. Leer er mee leven.

  Fraude komt voor, ook onder bijstandsgerechtigden. Wat de politiek (nagenoeg alle partijen) de afgelopen 30 jaar gedaan heeft, is doen alsof fraude ‘de maat der dingen is’ in de bijstand. Quod non. En die overdreven aandacht voor fraude werkt contraproductief voor de meerderheid van bijstandscliënten.

  Wanneer je dat perse wilt opvatten als Leefbaar bashing, be my guest….

 • Een voorspelbare reactie van de heer Sörensen.

  Alleen gericht op fraude.

  Geen woord over het overschot aan arbeidskrachten en tekort aan banen.

  Banen waarmee mensen financieel onafhankelijk kan zijn. Maar die zijn zeldzaam, want het enige waar bijstandsgerechtigden nog kans op maken zijn ‘werken met behoud van uitkering’ flut-en-nep-banen en re-integratie trajecten die winstgevend zijn voor bedrijven.

  Banen die zekerheid bieden om op z’n minst 6 maanden aan het werk te zijn er daar het minimumloon voor te krijgen. Nee meneer en mevrouw Leefbaar, daar doen werkgevers niet meer aan. Uurloon 6, 7, of 8 euro, met en maximum van 900 euro per maand, daar moet je het maar mee doen.

  Banen voor Rotterdammers, met een Nederlandse nationaliteit. Maar dat kan niet want ‘we kunnen werkgevers niet dwingen om mensen aan te nemen die zij niet willen’.

  Banen voor Rotterdammers met een handicap, beperking en of ziekte. Helaas, helaas, je komt alleen in aanmerking voor subsidie en of garantiebanen als je in het Doelgroepenregister van het UWV staat. Jammer meneer of mevrouw: u bent nét niet beperkt genoeg en u heeft nét 1% theoretische arbeidsvermogen boven de grens.

  Hier hoor en lees ik niks over. Alleen over fraude.

 • In de vorge bestuurlijke periode is een proef gedaan met werken in het Westland.
  Er waren ongeveer 500 banen en evenveel zgn. werkzoekers.
  Bij de eerste oproep om met de bus naar het Westland te gaan kwam al meer dat de helft niet opdagen! Uiteindelijk vonden slechts twee, herhaal twee mensen een baan!
  In de haven zijn operaters nodig, in de metaal lassers.
  Op veel busjes van klusbedrijven etc. zien we staan “collega’s gezocht”
  Via het plan op Zuid kunnen uitstromers een baangarantie krijgen. En zie de resultaten.

  O.K. noem het geen fraude. Gemakzucht dan maar?

 • leefbaar of niet iedere onzalig kan op zo’n plan komen. ik vind het erg NSB achtige trekjes krijgen. je opent zo de weg voor werkgevers om werknemers af te persen en te bedreigen. je doet dit en dat anders vlieg je eruit en dat zal ik je leren.

  buitendat, heeft het UWV (waar men volgens mij eerst terechtkomt) al genoeg middelen om de schuldvraag bij ontslag te onderzoeken.

  dit college kan beter meer investeren in het onderzoeken van dossiers. ik had eens ergens gelezen dat bij ongeveer de helft fraude wordt geconstateerd. lijkt me een goed begin. ipv ambtenaren te verplichten hun bruine hemd uit de kast te halen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures