Ga naar de inhoud

Hoogvelds bijstandsplan is penny wise, pound foolish — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ongemotiveerde ex-werknemers korten op hun uitkering. Dat plan lanceerde Leefbaar raadslid Ingeborg Hoogveld een week geleden in het AD. Volgens arbeidseconoom Ronald Dekker doet de overdreven nadruk op fraudebestrijding meer kwaad dan goed.

De nieuwe bijstandswet
De nieuwe bijstandswet beeld: Anniek Tijmes

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Vanochtend bij NOS Journaal.
  30.000 banen in de grensstreek over de grens in Duitsland.
  Veel moeite om Nederlanders zo ver te krijgen om daar te gaan werken.
  Lijkt ook moeilijk want ze moeten Sie zeggen tegen hun baas en er is geen bedrijfsdemocratie!
  Nou, als de staatsomroep al met deze berichten komt?

 • Op dit stukje is terecht helemaal niet gereageerd. Slaan op hetzelfde kortzichtige aanbeeld: Het is van Leefbaar dus slecht.

  Fraude is funest voor ons hele systeem. Werkt demotiverend voor werkenden en vergroot de kans op oneerlijke concurrentie (zwartwerkers inhuren)
  Voor de goede orde wordt soms een baan aangenomen (kijk ik ben echt op zoek naar een oplossing hoor) maar betrokkenen hebben er alle belang bij dat ze weer snel worden ontslagen om zo hun oorspronkelijke frauduleuze en veel rendabelere levenswijze te hervatten.
  Het meest voorkomende euvel is niet of veel te laat op het werk komen. Ander: De taal niet willen of kunnen verstaan. Heel objectief te registreren.

  Mag niet natuurlijk. Sterker nog fraude komt niet voor!

 • Dit soort beleid wordt gesteund door (praktisch) alle politieke partijen. Leefbaar neemt daar nu in de praktijk politieke verantwoordelijkheid voor.

  Ik heb er, op basis van argumenten, kritiek op. Leer er mee leven.

  Fraude komt voor, ook onder bijstandsgerechtigden. Wat de politiek (nagenoeg alle partijen) de afgelopen 30 jaar gedaan heeft, is doen alsof fraude ‘de maat der dingen is’ in de bijstand. Quod non. En die overdreven aandacht voor fraude werkt contraproductief voor de meerderheid van bijstandscliënten.

  Wanneer je dat perse wilt opvatten als Leefbaar bashing, be my guest….

 • Een voorspelbare reactie van de heer Sörensen.

  Alleen gericht op fraude.

  Geen woord over het overschot aan arbeidskrachten en tekort aan banen.

  Banen waarmee mensen financieel onafhankelijk kan zijn. Maar die zijn zeldzaam, want het enige waar bijstandsgerechtigden nog kans op maken zijn ‘werken met behoud van uitkering’ flut-en-nep-banen en re-integratie trajecten die winstgevend zijn voor bedrijven.

  Banen die zekerheid bieden om op z’n minst 6 maanden aan het werk te zijn er daar het minimumloon voor te krijgen. Nee meneer en mevrouw Leefbaar, daar doen werkgevers niet meer aan. Uurloon 6, 7, of 8 euro, met en maximum van 900 euro per maand, daar moet je het maar mee doen.

  Banen voor Rotterdammers, met een Nederlandse nationaliteit. Maar dat kan niet want ‘we kunnen werkgevers niet dwingen om mensen aan te nemen die zij niet willen’.

  Banen voor Rotterdammers met een handicap, beperking en of ziekte. Helaas, helaas, je komt alleen in aanmerking voor subsidie en of garantiebanen als je in het Doelgroepenregister van het UWV staat. Jammer meneer of mevrouw: u bent nét niet beperkt genoeg en u heeft nét 1% theoretische arbeidsvermogen boven de grens.

  Hier hoor en lees ik niks over. Alleen over fraude.

 • In de vorge bestuurlijke periode is een proef gedaan met werken in het Westland.
  Er waren ongeveer 500 banen en evenveel zgn. werkzoekers.
  Bij de eerste oproep om met de bus naar het Westland te gaan kwam al meer dat de helft niet opdagen! Uiteindelijk vonden slechts twee, herhaal twee mensen een baan!
  In de haven zijn operaters nodig, in de metaal lassers.
  Op veel busjes van klusbedrijven etc. zien we staan “collega’s gezocht”
  Via het plan op Zuid kunnen uitstromers een baangarantie krijgen. En zie de resultaten.

  O.K. noem het geen fraude. Gemakzucht dan maar?

 • leefbaar of niet iedere onzalig kan op zo’n plan komen. ik vind het erg NSB achtige trekjes krijgen. je opent zo de weg voor werkgevers om werknemers af te persen en te bedreigen. je doet dit en dat anders vlieg je eruit en dat zal ik je leren.

  buitendat, heeft het UWV (waar men volgens mij eerst terechtkomt) al genoeg middelen om de schuldvraag bij ontslag te onderzoeken.

  dit college kan beter meer investeren in het onderzoeken van dossiers. ik had eens ergens gelezen dat bij ongeveer de helft fraude wordt geconstateerd. lijkt me een goed begin. ipv ambtenaren te verplichten hun bruine hemd uit de kast te halen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures