Ga naar de inhoud

Minicollege: Is de binnenstad straks alleen nog voor de rijken? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We hoeven niet bang te zijn voor ‘Amsterdamse toestanden’, maar dat het centrum van Rotterdam steeds duurder wordt de komende jaren, is zeker. Brian Doucet, stadsgeograaf aan de Erasmus Universiteit, ziet ook in Rotterdam dat de binnenstad langzaam wordt onderworpen aan ‘gentrificatie’. En is dat nu goed of slecht?
We wonen in een tijdperk waarin meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont. Het stadsleven is hip en aantrekkelijk. Waar middenklassers voorheen de voorkeur gaf aan de rust van de buitenwijk en met de auto naar het werk ging, geven ze de voorkeur aan het leven in de stad. Winkels en cultuur op loopafstand en overal met de (bak)fiets naartoe.
Het is een veranderende visie op het stadsleven, die samengaat met een veranderende economie van tweeverdieners en zelfstandigen; leven in oude, opgeknapte wijken met leuke middenklasseboutieks en veel culturele voorzieningen. “Wat niet in die visie past zijn zaken als armoede, sociale woningbouw en winkelstraten voor de lagere (arbeiders)klassen”, beschrijft Doucet. “Maar dit zijn wel belangrijke onderdelen van wat een stad is. Dus het idee van de stad als een trendy plek is naar mijn idee maar een beperkt onderdeel van de stad als geheel”.
“We moeten niet vergeten dat Rotterdam de armste stad van de vier grote steden is”, benoemt Doucet nog maar even. “Gentrification heeft de voorkeur als je wilt dat de stad een visitekaartje wordt voor de midden- en hogere klassen en kan concurreren met andere soortgelijke steden. Maar als je vindt dat de stad voor iedereen moet zijn, dan is gentrification geen beleid wat je moet willen.”

beeld: player.vimeo.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam