Ga naar de inhoud

Minicollege: Is de binnenstad straks alleen nog voor de rijken? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We hoeven niet bang te zijn voor ‘Amsterdamse toestanden’, maar dat het centrum van Rotterdam steeds duurder wordt de komende jaren, is zeker. Brian Doucet, stadsgeograaf aan de Erasmus Universiteit, ziet ook in Rotterdam dat de binnenstad langzaam wordt onderworpen aan ‘gentrificatie’. En is dat nu goed of slecht?
We wonen in een tijdperk waarin meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont. Het stadsleven is hip en aantrekkelijk. Waar middenklassers voorheen de voorkeur gaf aan de rust van de buitenwijk en met de auto naar het werk ging, geven ze de voorkeur aan het leven in de stad. Winkels en cultuur op loopafstand en overal met de (bak)fiets naartoe.
Het is een veranderende visie op het stadsleven, die samengaat met een veranderende economie van tweeverdieners en zelfstandigen; leven in oude, opgeknapte wijken met leuke middenklasseboutieks en veel culturele voorzieningen. “Wat niet in die visie past zijn zaken als armoede, sociale woningbouw en winkelstraten voor de lagere (arbeiders)klassen”, beschrijft Doucet. “Maar dit zijn wel belangrijke onderdelen van wat een stad is. Dus het idee van de stad als een trendy plek is naar mijn idee maar een beperkt onderdeel van de stad als geheel”.
“We moeten niet vergeten dat Rotterdam de armste stad van de vier grote steden is”, benoemt Doucet nog maar even. “Gentrification heeft de voorkeur als je wilt dat de stad een visitekaartje wordt voor de midden- en hogere klassen en kan concurreren met andere soortgelijke steden. Maar als je vindt dat de stad voor iedereen moet zijn, dan is gentrification geen beleid wat je moet willen.”

beeld: player.vimeo.com

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ik woon in het nieuwe westen, paralel aan mijn straat is een laan en haaks op mijn straat zijn straatjes. De inkomensverdeling loopt parallel en haaks op elkaar. Het mooie van deze wijk en vele anderen in Rotterdam is de menging; arm, rijk en vooral kleurrijk. Gentrificatie is vooral leuk voor die Laan, die met die bakfietsen, maar het hele leuke van dit deel van west is de vermenging. Van alles is Rotterdam.
  Ik stem tegen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam