Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De stad hangt vol met spreuken van Desiderius Erasmus, maar de bespotte vrijdenker Pierre Bayle past misschien wel beter bij Rotterdam. Wie was deze dwarsligger die heel wat los heeft gemaakt in de stad?
Het kan in herfstige tijden geen kwaad om een tijdje rustig op het bankje te gaan zitten op het Grotekerkplein schuin tegenover het beeld van Erasmus. En dan bij voorkeur op 30 oktober, want dat is de dag waarop Pierre Bayle als vluchteling in Rotterdam aankwam om zich daar te vestigen. Het bankje is een eerbetoon aan deze ‘vergeten held’ van de Verlichting.
De protestant Bayle vluchtte in 1681 uit Frankrijk voor het bewind van de Zonnekoning Lodewijk de Veertiende. Die stond zeer vijandig tegenover alle andersdenkenden, in het streng katholieke Frankrijk. Bovendien beweerde hij L’etat c’est moi en daarom trok de vorst zich ook elke kritiek persoonlijk aan.

m-78
Pierre Bayle (gravure) Beeld door: beeld: Stadsarchief Rotterdam

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Jacques Börger

Jacques Börger

Jacques Börger (1955) is historicus en woont sinds 1998 in Rotterdam. Jacques is verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van Museum Rotterdam en schrijft regelmatig stukjes over Rotterdam en haar geschiedenis.

Profiel-pagina
anne2

Anne Jongstra

Anne Jongstra (1964) ziet zaken graag in historisch perspectief. Hij is geboren en getogen in Rotterdam, studeerde in de jaren tachtig geschiedenis in Utrecht en werkt nu voor het Stadsarchief Rotterdam.

Profiel-pagina
11913506_10207726898754340_5365108176756306874_n

Fenna Schaap

Profiel-pagina