Ga naar de inhoud

Arbeiders vs. hipsters: een stille strijd in de Rotterdamse volkstuinen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De een kijkt met weemoed terug naar drukbezochte linedance-lessen en playbackshows, de ander wil gewoon lekker barbecueën en buiten zijn. Rotterdamse arbeiders en hipsters komen op volkstuincomplexen samen en bekijken elkaar met argusogen.

“Uit de buurt van barbecueërs, herriemakers en onkruidvreters.” Tien jaar geleden moest oud-automonteur Dirk van de Berg volkstuinvereniging Zestienhoven verlaten. Er kwamen nieuwbouwwoningen. Op volkstuinvereniging Eigen Hof vonden hij en zijn vrouw een nieuwe plek. “Niet naast schreeuwende kinderen, maar tussen de tuinders.”

Zij zouden rustig zijn, maaien, schoffelen en snoeien. Zij timmeren buiten het seizoen, houden honden aan de lijn en fietsen aan de hand. Met zijn kat aan een lijntje loopt Van de Berg regelmatig een rondje over het complex. Dan ziet hij van alles wat niet mag. Bakfietsen die het pad belemmeren, kroos waardoor de sloot verstikt, een te hoge heg. “Verloedering moet je tegengaan. Anders ziet de gemeente de waarde niet meer en doekt ze ons op.”

0311-willem-de-kam
beeld: Willem de Kam

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Dore

  Beetje teleurstellend stukje. Ik ben een van de tuinders waarover je geschreven hebt. De vriend van Emilie van de chocoladekoekjes.

  Ons verhaal was in mijn herinnering een stuk genuanceerder. Je vergeet te schrijven dat we uitstekende relaties hebben met 99% van de buren. Dat we ons inzetten voor de vereniging met allerhande commissiewerk. Morgen ga ik weer 3 uur vrijwillig klussen voor de vereniging. Zoals de meeste ‘hipsters’ op Eigenhof.

  Maar goed, Het moet wel lekker lezen natuurlijk. Leuk stukje wat dat betreft.

 • Beste Kris,

  Vervelend, na voorafgaand met jullie over het stuk te hebben gesproken, naderhand dit commentaar te krijgen. Van alles wat mij is verteld, heb ik het meeste commentaar weggelaten, dan wel genuanceerd. Zoals erin naar voren komt, werken jullie juist ook hard en bestaan er verschillende percepties over tuinieren en wat het betekent om lid te zijn van de volkstuin. Succes met jullie mooie tuin!

 • Eigen Hof is een heerlijke oase vlakbij de stad. Een micrcosmos van verschillende karakters, milieus en leeftijdgroepen. Wat het merendeel van de leden bindt is het tuinieren: het is een tuinvereniging, en geen camping! En wat zo geweldig is dat vanuit het tuinieren er zo veel anders kan gebeuren: elkaar ontmoeten, met elkaar praten, koken en eten, planten en kennis uitwisselen. Een van de beste dingen die op mijn pad is gekomen, en waar ik steeds inspirerende mensen tegen kom.

 • Sta zelf op de tuin een klein stukje verder. Namelijk: Helpt Elkander Ik vind het er heerlijk. De gezellige koffie ochtenden op het terrasje voor de kantine en met regen in de kantine! De friet avond op vrijdagavond, Ik ben minder valide en de werkbeurten mag ook ik doen maar dan aangepast Dit allemaal geregeld door het huidige bestuur met toen nog Coby die het allemaal voor elkaar bokste met de vrijwilligsters Dankzij hen ben ik uit mijn sociaal isolement gekropen en geniet ik heel het seizoen op mijn tuin daar. Natuurlijk is er overal wel eens wat Maar hier heb ik ook zonder buitenland het super naar mijn zin al rijd ik in mijn rolstoel overal op de tuin Iedereen is lekker bezig op de tuin en we helpen elkaar waar nodig. Ik zou niet meer zonder kunnen 10 minuten van het drukke centrum van Rotterdam rijden en ik zit in Rotterdam in de natuur!! Hulde aan de vrijwilligers van VTV Helpt |Elkander in Overschie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam