Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Discussies rondom het basisinkomen hebben er toe geleid dat meerdere gemeentes gaan experimenteren met de bijstand. In Rotterdam ontbreekt hiervoor politieke daadkracht, meent Gijs Custers. Hij ging hierover in gesprek met diverse fracties van de lokale politiek.

prullebakken-basisinkomen-martijn-koolstra
Beeld door: beeld: Martijn Koolstra

Tientallen gemeentes tonen interesse in experimenteren met de bijstand, gebaseerd op de denkrichting van het basisinkomen. In Rotterdam is die interesse er ook, hoewel die niet door iedereen wordt gedeeld. Vorig jaar organiseerden SP en D66 een debat, FNV haven is sympathisant en er werd tweemaal een motie ingediend voor een pilot met het basisinkomen. Deze werd ondersteund door SP, Groenlinks, NIDA en de Partij van de Dieren.
Het idee achter het basisinkomen is dat iedere burger maandelijks een bepaald bedrag ontvangt dat voldoende is om van rond te komen. Daar staan, in principe, geen verplichtingen tegenover. Meerdere gemeentes laten zich door deze denkrichting inspireren, omdat ze ervaren dat de huidige Participatiewet schuurt in de praktijk. Het sanctioneren, controleren en sturen van bijstandsgerechtigden lijkt vaker op bezigheidstherapie dan dat het mensen vooruit helpt in hun leven.
Een netwerk van gemeentes heeft daarom de handen ineen geslagen om te kijken of dit anders kan. Hierin zijn Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen de huidige trekkers: zij hebben concrete stappen genomen tot een experiment dat vanaf januari 2017 van start zal gaan. Dit zal begeleid worden door lokale universiteiten om gedragseffecten ten opzichte van de reguliere bijstandsontvangers te bestuderen.

Basisinkomen-Vers-Beton

Lees meer

Is Rotterdam rijp voor het basisinkomen?

Rotterdam is een stad van arbeiders, met een bijbehorende moraal. Niet voor niets is…

Hoewel de invulling per gemeente verschilt, zijn er twee algemene noemers. De eerste daarvan is dat de voorwaarden voor het ontvangen van bijstand verlicht worden of wegvallen. De achterliggende gedachte is dat mensen meer tijd en ruimte krijgen om hun eigen leven in te gaan richten. De vraag is wat mensen gaan doen met deze vrijheid, en wat het oplevert voor hun gezondheid, geluk en maatschappelijke participatie. Gaan ze meer gericht solliciteren, vrijwilligerswerk verrichten of op de bank luieren?
De tweede algemene noemer is dat mensen de mogelijkheid krijgen tot bijverdienen boven op hun onvoorwaardelijke uitkering. Sinds afgelopen vrijdag is deze bijverdien-optie, met een plafond van 199 euro, goedgekeurd door staatssecretaris Klijnsma.
De gedachte achter deze optie is om de armoedeval van het huidige systeem tegen te gaan. Immers, als je in de bijstand extra inkomsten genereert, dan worden deze in het huidige beleid verrekend (en dus gekort) met de uitkering die iemand krijgt. De enige manier om dan duurzaam uit de bijstand te komen, is vast werk dat voldoende betaald wordt. Dit lijkt in het huidige tijdsgewricht met toenemend flexwerk en ‘werkende armen’ steeds moeilijker te worden, vooral voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Rotterdamse politiek

Dat Rotterdam momenteel geen onderdeel is van deze ontwikkeling, ligt voor de hand. Met Leefbaar als grootste partij in de coalitie ligt de nadruk voor mensen in de bijstand op repressie en tegenprestaties. Wij, Vereniging Basisinkomen, spraken met D66, PvdA, SP, GroenLinks en NIDA om hun standpunten rondom het basisinkomen te peilen. De VVD en Leefbaar hebben we ook benaderd voor een gesprek, maar deze partijen gingen niet in op onze uitnodiging.
Ten eerste viel op dat al onze gesprekspartners, meestal de fractieleden verantwoordelijk voor Werk & Inkomen, een positieve houding hebben ten opzichte van het basisinkomen. Allen beschouwen het basisinkomen als een mogelijke invulling van de welvaartsstaat voor de toekomst. Verder bestaat er aanzienlijke variatie in standpunten tussen de partijen. Zo is D66 aanhanger van experimenteren met zowel bijstandsgerechtigden als niet-bijstandsgerechtigden én de optie tot bijverdienen in een uitkeringssituatie. Daarentegen gaan ze wel uit van een laag basisinkomen, rond de zevenhonderd euro.

De PvdA zegt een experiment ook te willen steunen, al zien ze het basisinkomen niet als de oplossing. Zij zijn momenteel ook geïnteresseerd in een ander, vergelijkbaar concept, namelijk dat van ‘basisbanen’. De SP denkt dat het basisinkomen een rol kan spelen indien banen op grote schaal verdwijnen door automatisering en robotisering. Werkgelegenheid creëren voor iedereen lijkt voor de SP meer een prioriteit.
Groenlinks wil met betrekking tot het basisinkomen werken aan een regelarme bijstand, waarin mensen niet gedwongen worden tot tegenprestaties maar meer ruimte krijgen voor zelfontplooiing. NIDA is ten slotte geïnteresseerd in een experiment om tot een betere verdeling van welvaart te komen en hoopt in de toekomst het basisinkomen te kunnen belichten vanuit een islamitische inspiratie.
Uit de gesprekken valt te concluderen dat er in de Rotterdamse politiek een groeiende voedingsbodem is voor een experiment met het basisinkomen. Hoewel dat met de huidige coalitie voorlopig nog niet concreet zal worden. Maar het is aannemelijk dat een experiment in de toekomst kan plaatsvinden, en naar onze mening moet de politiek hier al mee aan de slag. Rotterdam is bij uitstek een geschikte stad voor een dergelijk experiment. Het huidige beleid van repressie is namelijk zinloos in een stad waar opleidingsprofielen en vacatures elkaar structureel mislopen.

Gemeentelijke ambities

Rotterdam kenmerkt zich door vooruitstrevend te zijn op meerdere terreinen zoals economie, milieu, big data en veiligheid. Qua armoede- en participatiebeleid koerst de gemeente momenteel tegen maatschappelijke trends in, wat onnodig veel frictie veroorzaakt. Bovendien ontbreekt er een toekomstvisie. Een experiment in de bijstand, geïnspireerd op het basisinkomen, zou aanknooppunten kunnen bieden om een meer duurzaam beleid rondom werk, participatie en inkomen te ontwikkelen.
Wij roepen de gemeente dus op om haar ambities ook op sociaal terrein waar te maken, te beginnen met een experiment gebaseerd op de gedachtegang van het basisinkomen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

avatar-martijn-koolstra

Martijn Koolstra

Maakt (muur)tekeningen, animaties, en sculpturen, van situaties, mensen en landschappen. Thema’s zijn sociale realiteit, architectuur, natuur. Exposeert regelmatig in diverse settings met vrij werk en kan toegepaste oplossingen bieden in (muur)tekening, animatie- of sculpturale vorm.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
  Nienke Binnendijk

  “Het huidige beleid van repressie is zinloos in een stad waar opleidingsprofielen en vacatures elkaar structureel mislopen”.

  Dat vind ik een hele rake observatie. En ik onderschrijf de behoefte aan een experiment. Misschien eentje voor Citylab010?

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Kan volgens jou wel een rake observatie zijn, maar hij is onjuist.

   Veel MBO scholen geven bij de opleiding aan hoe groot de kans op een baan is. Ze baseren zich daarbij op de vraag van het bedrijfsleven.
   In de haven zijn te weinig ICT’ers en in de Horeca te weinig personeel Dat tekort geldt ook voor de meeste handarbeid: Loodgieters, electriciëns, lassers enz.

   Zoëven kwam de loodgieter die onze verwarming weer aankreeg. 135 euro voor een reparatie van vijf minuten. Komt omdat de vraag naar loodgieters groter is dan het aanbod!
   Stond ook achterop zijn auto: “Collega’s gezocht.”
   Hoezo opleidingsprofielen? Je kan toch zelf op je spietzen aanvoelen dat een carriere in de balletwereld voor weinigen is weggelegd?

 2. Profielbeeld van R.Sorensen
  R.Sorensen

  De term fraude is gebruikt door André Crouwel . Hoogleraar VU en lid van de PvdA.
  Zijn artikel is terug te vinden op de site van LR.

  AOW is een mogelijkheid voor mensen om na een ( meestal ) arbeidzaam leven in rust verder te kunnen leven. De leeftijd 67 is gekozen , omdat dan de fysieke mogelijkheden zijn afgenomen.
  Om dat te vergelijken met een levenslange uitkering die begint op her 18 E levensjaar is niet eens appels en peren vergelijken, maar …vul zelf maar in.

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Wanneer gaan jullie jezelf nu eens serieus nemen en stoppen met dit soort propaganda?

  Links heeft het in onze stad helaas – door fraude – acht jaar voor het zeggen gehad en niets, maar dan ook niets in deze richting gedaan.

  Slecht idee trouwens : Door de overheid betaalde lethargie.

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   Goeie reactie weer. Voegt een hoop toe. Noem je de AOW (een basisinkomen voor ouderen) ook door de overheid betaalde lethargie, of raak je dan weer kiezers kwijt?

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Dat Leefbaar net zo hard fraudeerde in diezelfde verkiezingen zegt Ronald S. natuurlijk niet. Het is immers alleen fout als de PvdA het doet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.