Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdam een ideale thuishaven voor de vleermuis is

Een aanraden van de Lonely Planet hadden ze niet nodig – vleermuizen zijn dol op Rotterdam. Stadsecoloog André de Baerdemaeker onderzoekt deze nachtelijke fladderaars en legt uit waarom de Maasstad een ideale thuishaven voor ze is. Net op tijd voor Halloween. 

vleermuizen1600x600
beeld: Xenia Gottenkieny

Laat ik er maar kort en bot over zijn: vleermuizen vieren geen Halloween. Het horrorverkleedpartijtje stamt af van onze Keltische voorouders die het oudejaarsfeest vierden, en juist daarom is het een beetje jammer dat de Rotterdamse vleermuis er geen aandacht aan besteedt. In de klassieke zin sluit de feestdag namelijk goed aan bij de levensstijl van de duistere nachtbraker: het jaar kan worden afgesloten. Na een zomer vol overvloed en opwinding is het nu tijd voor de welverdiende winterslaap. Dat zouden vleermuizen best mogen vieren op 1 november. Ze hoeven zich niet eens voor de gelegenheid te verkleden.

Dat iedere zomeravond duizenden vleermuizen uit onze huizen tevoorschijn komen en over de stad uitzwermen, is een van de best bewaarde geheimen van de Rotterdamse stadsnatuur. Zonder het te beseffen leven Rotterdammers in één van de grootste vleermuisreservaten van Nederland. Gotham City heeft the bat signal nodig om hun gevleugelde misdaadbestrijder – Batman dus – te mobiliseren, wij hoeven niks te doen om de insectenverdelgers van Moeder Natuur ten strijde te laten trekken. Je zult je misschien afvragen waarom al die vleermuizen zich juist massaal in een drukke en lawaaierige stad als Rotterdam vestigen. Waarom vliegen ze niet gewoon het bos in, zoals normale dieren? Dat is geen onzinnige vraag. Het antwoord zit hem in de inrichting en architectuur van onze stad.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Leuk. Toen ik nog in een portiekflat woonde zag ik ze ook rondfladderen maar afzichtelijke galerijflats? Ik bepaal zelf wel wat ik lelijk vind en dat zijn niet die flatgebouwen.

 • Toen ik bij de Kralingse plas woonde, waren de vleermuizen echt onderdeel van de schemering, nu zie ik ze niet zo vaak meer (in Noord). Leuk dat Rotterdam zo vleermuisvriendelijk is. Is dat in andere steden met spouwmuren en parken ook zo? In hoeverre is Rotterdam door aanwezigheid van 10 vd 22 soorten vleermuizen uitzonderlijk tov andere NL steden?

  En houden jullie excursies? Ik zou wel s mee willen!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures