Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In deze nieuwe columnreeks houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons op de hoogte van de ontwikkelen in zijn of haar gebiedscommissie. Kevin van Eikeren (PvdA), gebiedscommissielid in Kralingen-Crooswijk, trapt de columnreeks af.

Een zielige en hijgerige poging van Powned om Crooswijk weg te zetten als het afvoerputje van Nederland, door met de vicevoorzitter (Leefbaar Rotterdam) van de gebiedscommissie in de hoofdrol, filmopnames te maken in de deels gesloopte en met dure woningen heropgebouwde buurt Nieuw-Crooswijk, mislukte hopeloos. 

Gelukkig. Want de bewoners en de professionals die er dag en nacht in touw zijn, verdienen het dat ook de context van de hardnekkige problematiek in Crooswijk – denk aan langdurige werkloosheid, armoede achter de voordeur en gezondheidsproblemen – wordt getoond. De problemen en uitdagingen liggen voor het oprapen in het gebied met de armste èn een van de rijkste postcodes van Rotterdam en Nederland.

crooswijk-26
Schutterstraat Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Volgens verschillende indexen is Crooswijk tussen 2014 en 2016 afgegleden tot (een van) de slechtste buurt(en) van Rotterdam. Wat kun je daar nu eigenlijk als gebiedscommissie aan doen? Je hebt namelijk geen budget of bevoegdheden om tegenwicht aan de problemen te bieden. Wat wel kan is op ieder thema, samen met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overige professionals, een gevraagd of ongevraagd advies aan de gemeenteraad en het college van B&W uitbrengen.

Keihard steggelen voor een buurthuis

De afgelopen twee jaar hebben we keihard gesteggeld en geleurd op de Coolsingel voor onder andere het nieuwe welzijnshoofdkwartier / buurthuis genaamd De Branding. Een buurthuis in de fysieke staat van begin jaren ’80, zonder de uitnodigende uitstraling voor open sociale voorzieningen. Terwijl welzijnsorganisaties als DOCK ontmoetingen met bewoners en bewonersorganisaties moeten faciliteren in dit hoofdkwartier van de wijk.

In die twee jaar is er met bewoners, gebiedscommissie en professionals gesproken over hoe het nieuwe buurthuis beheerd zou moeten worden. Deze gesprekken wierpen snel hun vruchten af.

Problemen waren er genoeg. En dan vooral in de politieke en ambtelijke achterkamers van het stadhuis. Wie zou de noodzakelijke verbouwing van De Branding voor zijn rekening zou nemen? In eerste instantie moest het buurthuis in de huidige staat alle nieuwe welzijnstaken en de buurthuisfunctie op zich nemen, volgend uit het Nieuw Rotterdams Welzijn. Onbegrijpelijk en onmogelijk, aangezien het gebouw hier niet op toegerust is, het een zeer gesloten karakter heeft en het weinig uitnodigend oogt.

crooswijk-32
Tonnie van der Sluis, LETS-Paradijs in Paradijslaan Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Na lang zeuren bij het college (door de gebiedscommissie en de raadsfracties van de PvdA en GroenLinks) is er nu geld voor een verbouwing van het pand. Het getreuzel heeft er echter voor gezorgd dat er nu al twee jaar geen goed functionerend buurthuis is. De welzijnsorganisatie (DOCK) probeert er het beste van te maken, maar heeft eigenlijk niet de volledige gereedschapskist gekregen om bewoners samen te brengen en zijn welzijnswerk uit te rollen over Oud-Crooswijk, zoals men dat graag wilde en moest.

Daarnaast zijn er, door het in eerste instantie opheffen van alle kleine buurtgerichte loketten, veel vrijwilligers, die het sociale netwerk vormden, vertrokken en moet het wijknetwerk, gelukkig met wat overgebleven lokale helden, weer opnieuw opgebouwd worden. Crooswijk had een geleidende hand nodig; het kreeg een dreun.

Crooswijk is geen Middelland

Recent viel er een brief van het college op de digitale mat, waarin voor het eerst de problematiek werd toegegeven. Eindelijk erkenning na twee jaar werk! Na het succes van co-creatie in Middelland, gaat deze manier van werken nu in Crooswijk plaatsvinden. Samen met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gebiedscommissie als participatiewaakhond, zal hier invulling aan gegeven worden.

Crooswijk is op twee cruciale punten echter totaal anders dan Middelland. Het vertrouwen in de politiek is onder veel bewoners zeer klein, en de capaciteiten van bewoners zijn een stuk lager vergeleken bij die van Middelland. De handdoek gaat niet in de ring, maar zorgvuldigheid is geboden. De komende weken wordt er door middel van sessies op straat en thema-avonden, georganiseerd door ambtenaren en andere deskundigen op het gebied van co-creatie, gesproken met bewoners en ondernemers. Om wensen te inventariseren, oplossingen te formuleren en nieuwe samenwerkingsverbanden te verkennen. Het belangrijkste, denk ik, is dat er een duidelijk perspectief geboden wordt.

Een citaat uit de brief dat niet voor veel geruststelling zorgt is: “Met en door bewoners, ondernemers en partners wordt deze extra stap benoemd en ingevuld, waarbij opgemerkt kan worden dat dit niet alleen in extra middelen gezocht wordt, maar ook gevonden kan worden in andere vormen van samenwerking.”

crooswijk-41
Welkom in Crooswijk, Boezemstraat Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Stoppen van de neerwaartse spiraal

Ik ben een positief ingesteld mens, maar de laatste zin roept de argwaan op dat er voorgesorteerd wordt om de knip in de toekomst dicht te houden. Geld is niet altijd de oplossing, maar als je uiteindelijk tot oplossingen wil komen in Oud-Crooswijk, moet je gericht gaan werken aan en investeren in de hardnekkigste problemen die met reguliere gemeentelijke programma’s niet losgetrokken worden.

Het stoppen van de neerwaartse spiraal van vroegtijdige schooluitval, werkloosheid, armoede, criminaliteit en gezondheidsproblemen gaat simpelweg niet met alleen orde, tucht en discipline. Vroegtijdige schoolverlaters moeten terug op de rails gebracht worden met de begeleidende vraag wat ze nu zelf eigenlijk willen. Rolmodellen moeten uitvergroot worden (die zijn er genoeg). Er dient talentontwikkeling georganiseerd te worden in de wijk. Er is behoefte aan een lokaal jeugdloket(werk). En Crooswijkse criminelen moeten door agent Sander Boer en zijn gouden collega’s in de boeien geslagen worden. Dit is een greep uit de structurele prikkels die nodig zijn om perspectief aan de Crooswijkers te bieden.

Crooswijkers zijn geen slapjanussen die in een hoekje gaan liggen huilen. Het zijn mensen die er iets van willen maken. Maar om het broze vertrouwen terug te winnen en gezamenlijk met de buurt de kar uit de modder te duwen, moet de lokale overheid wel laten zien dat het ze menens is en moeten de Crooswijkers straat voor straat met deze gedachte worden veroverd.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

14803273_10209952275277169_2049633623_o-1

Kevin van Eikeren

Kevin van Eikeren (1986) is gemeenteraadslid namens de PvdA en werkt bij Woonstad Rotterdam.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Kevin van Eikeren
  Kevin van Eikeren

  Beste Ronald,

  Ik vind het moeilijk om te reageren op iemand die een burgemeester ongeschikt acht op basis van citaat: ‘dat het een Marokkaan is’ einde citaat, maar ik maak toch een uitzondering. Nagenoeg het gehele welzijnswerk, jeugdzorg en het onderwijs in Rotterdam zijn het erover eens zijn dat je vanuit dat principe moet werken. Ook Leefbaar Rotterdam ziet dat nu in en draagt daar, na herhaaldelijk oproepen van de PvdA, inmiddels aan bij via het college van B&W. Met zogenaamde grapjes en manke vergelijkingen zeg je dus eigenlijk dat het gesteunde beleid van je eigen partij in deze dus van geen kant deugd. Fraai.

  Gr.

  Kevin

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ja Karin, die laatste zin “met de begeleidende vraag etc.”deed mij tot nog toe niet reageren.
  Want plotsklaps zag ik waar ik decennia als docent, maar ook als politicus gefaald heb.

  VRAGEN aan schoolverlaters, wat ze nu zelf willen! Dat we daar niet aan gedacht hebben.
  Dan gaat voor mij ineens een hele nieuwe wereld open:

  Aan criminelen vragen waarom ze zo stout geweest zijn.
  Aan bankdirecteuren vragen waarom ze zoveel centjes willen hebben.
  Aan mensen in de verzorging vragen minder te plassen.
  Aan veganisten vragen om begrip te hebben voor de slager.
  Aan hangjeugd vragen om ook eens de scooter te pakken.
  Aan Feyenoorders te vragen een keer voor 020 te juichen.
  Aan pevedaërs vragen geen open deuren in te trappen.

  Eureka ! De oplossingen voor vrijwel alle maatschappelijke problemen.

 3. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Lachen weer dit. Een hoog van de toren blazende PvdA slapjanus met een gebrek aan reflectie, zoals dat van laag tot hoog typerend is voor deze zieltogende partij.

  Heeft Kevin van Eikeren zich weleens afgevraagd waarom de bewoners van Crooswijk geen vertrouwen meer hebben in de politiek?
  Zou dat komen door slechts 2 jaar huidige coalitie zoals Kevin ons wil doen geloven?
  Of vanwege een decennialang PvdA-beleid dat daaraan vooraf ging? Een beleid gekleurd door de jacht op stemvee met de bijbehorende tolerantie voor segregatie, (vrijwillige) werkeloosheid en criminaliteit dat hele volksbuurten totaal heeft verkankerd.

  En dan Kevin’s oplossing voor de horden vroegtijdige schoolverlaters nadat al zeker 10 jaar en miljoenen verder niéts heeft geholpen : ” …moeten terug op de rails gebracht worden met de begeleidende vraag wat ze nu zelf eigenlijk willen”

  Pleur op

  1. Profielbeeld van Kevin van Eikeren
   Kevin van Eikeren

   Beste Karin,

   Fijn om alle je ‘argumenten’ en gescheld te lezen zonder enige onderbouwing. Misschien zou je die eens willen geven onder het genot van een bak koffie/thee/iets anders. De coalitie zit er overigens al drie jaar. Tevens heb ik het niet over ‘hordes’. Het gaat over om en nabij 80 jongeren die vroegtijdig schoolverlater zijn en nog een x aantal die een levenlang achter de feiten aanlopen.

   Gr.

   Kevin

 4. Profielbeeld van Ivo
  Ivo

  Wellicht goed om toe te lichten dat er een verschil is tussen Nieuw Crooswijk en Oud Crooswijk. Nieuw Crooswijk is de wijk dat gedeeltelijk is gesloopt en waar een divers aanbod van nieuwbouw woningen is gecreeerd. In deze wijk zie je dat er ook veel initiatieven zijn vanuit de bewoners, waaruit onder andere Koffiebar Croos is ontstaan of bijvoorbeeld het ouderinitiatief voor de Talma school.
  Oud Crooswijk, waar wijkcentrum de Branding staat, is een oude arbeiderswijk waar geen sloop heeft plaats gevonden en die helaas een van de slechtse wijken van Rotterdam is. Gelukkig heeft de gemeente dit nu erkend en hopelijk kan een gezamenlijke aanpak de wijk verbeteren.

 5. Profielbeeld van Marianne van Hengel
  Marianne van Hengel

  Op de wanden waar de teksten staan,hingen 2 beschilderde doeken,die na 5 jaar er uit zagen als 2 vuile lappen.Dit kwam door weer en wind.In onze wijk Nieuw Crooswijk,waar veel wordt gebouwd en gerenoveerd,was dit geen fraai gezicht.De bewoners en ook de mensen van de Slachtplaats denken mee over hoe de wijk er fraaier uit kan zien.Zelf woon ik hier al 58 jaar en ben trots op mijn wijk.De sloop was niet tegen te houden Eeva,maar we moeten verder en dat betekent:Vooruitkijken.Jaren lang zijn we actief geweest tijdens vergaderingen van o.a.Leefbaarheids-en Buurtgroep.Helaas maar met een kleine groep.!!!Deze zijn opgeheven,maar nu kan men iets bereiken met een bewonersinitiatief!Dus,doe wat voor je wijk.Er zijn al div.plekken aan te wijzen waar het is verfraaid en opgeknapt.

 6. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Wow. Ik heb die tekst op de gevel niet eerder gezien: “Je krijgt nooit een betere toekomst als je steeds aan gisteren blijft denken” …best wel een slap in the face naar de oude bewoners van Crooswijk toe die hebben geprotesteerd tegen de sloop van hun huis, toch?

  1. Profielbeeld van Niels van Ham
   Niels van Ham

   Die geveltekst staat er pas sinds kort en is het resultaat van een bewonersinitiatief. De tekst is uitdrukelijk bedacht door een aantal bewoners van Nieuw Crooswijk, zoals er ook heel duidelijk onderstaat. Zoals in Kevin van Eikeren hierboven al zegt: Crooswijkers zijn geen slapjanussen die in een hoekje gaan liggen huilen. Het zijn mensen die er iets van willen maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.