Ga naar de inhoud

De ombouw van het sociale domein is een generatieproject

In deze columnreeks delen de schaduwwethouders van Vers Beton hun kijk op het gemeentebeleid. Volgens Derk Loorbach los je sociale problemen van mensen alleen duurzaam op als je ook de context waarin ze ontstaan verandert. 

Derk Loorbach (3)
Boven: schaduwwethouder Derk Loorbach. Afbeelding door Jeroen Van de Ruit.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Cynisch gesteld: hebben sommige partijen in het sociale domein wel belang bij echte oplossingen?
  Cynisme? Marx heeft al in de 19e eeuw zijn Verelenungstheorie opgesteld.
  Verelendung was in de later ontstane Marxistische heilstaten geen enkel probleem, zolang het partijpatriciaat en haar tentakels in de samenleving er geen last van had.
  Hier geen Verelendung om een revolutie te creeëren, maar om het kader een goed betaalde baan te gunnen toch? En stemmen uit ontevredenheid uiteraard.

  Uit het boek Afri van Jutta Choris kan worden afgeleid dat ook cultuur een belangrijke factor is om veranderingen tegen te gaan!

  Als schaduwwetouder Decentralisatie & Sociale Zaken was ik de wijken en buurten in om de stand van zaken in het sociale domein te onderzoeken.
  Je weet het nooit, maar asjeblieft laat het ironie zijn.

 • Beste redactie

  Ik kan nergens anders reageren, maar waarom staat veel stukken binnen het item politiek nog direct zichtbaar op de site, terwijl het stuk Van Van Heemst, dat veel later geschreven is, niet meer te zien is?
  Ik heb wel een vermoeden natuurlijk, maar schrijf het even eerlijk.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam