Ga naar de inhoud

Dit zijn de zeven grootste déjà-vu’s over vluchtelingen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Toen in de jaren ’90 Bosniërs, Serven en Kroaten op de vlucht sloegen voor de oorlog in voormalig Joegoslavië kwamen precies dezelfde bezwaren en argumenten voorbij. De meeste ex-Joegoslaven landden in Rotterdam, twaalfduizend in totaal. Vers Beton duikt de archieven in om de beweringen van toen te staven aan wat er werkelijk gebeurde.

Vluchtelingenonderzoek hordelopen
Hordelopen voor vluchtelingen beeld: Rachel Sender

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Eigenlijk wilde ik niet reageren, maar nu ik toch weer in Rotterdam zit wil ik het wel doen.
  Volgens mij is er een aspect overgeslagen n.l. dat als een groep in een andere vreemde samenleving een plek vindt, men de eigen waarden en normen gaat verheerlijken c.q. benadrukken.
  Ik kom hierop, omdat ik die omslag heb geconstateerd bij mijn Joegoslavische leerlingen.
  Toen Tito nog aan de macht was ging het gros op zaterdag naar de Joegoslavische school om marxistische scholing te krijgen. Verder verliep de integratie voorbeeldig.
  Na de dood van Tito viel de groep snel uiteen. De Kroatische leerlingen werden ineens weer streng rooms en verdwenen naar het RK onderwijs. De Servische leerlingen werden weer orthodox en de Bosnische leerlingen werden van de ene op de andere dag moslim, terwijl ze daarvoor varkensvlees aten en alcohol dronken.
  Verder moet vermeld worden dat veel leerlingen na de burgeroorlog terug wilden om hun “nieuwe” staten op te helpen bouwen.
  Het door mij genoemde aspect is waarschijnlijk ondergesneeuwd, omdat het waarden en normen patroon van het gros van de oorspronkelijke Joegoslaven niet erg verschilde met dat van ons, juist vanwege de sterk marxistische scholing die gegeven werd: Volkomen gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de invloed van religie was nihil en men paste zich met taal en doen en laten aan bij het “gastland” waar veel socialistische regels (sociale voorzieningen, minimumloon etc.) de dagelijkse praktijk waren.

  Ik vind de vergelijking tussen islamitische Syriërs en marxistische Joegoslaven derhalve mank gaan (ondanks de uitleg in het stuk)

 • ‘Hoe sneller vluchtelingen worden voorbereid op de Nederlandse arbeidsmarkt, hoe korter de periode van inactiviteit en kleiner de kans op berusting in een situatie van afhankelijkheid.” en de jongeren zien weer werk verdwijnen, kansen op de een toekomst kleiner worden, spanningen zullen toenemen want waarom doet men alles voor een ander, enzovoorts. Je verhaal, dat kan je ook spiegelen op de jongeren in bepaalde wijken. Een functie kan maar 1 keer vervult worden, wie krijgt voorrang. Rotterdam heeft al het Pact van Zuid, vind dat men Rotterdam even moet ontzien. Waarom niet naar Haren, Wassenaar, Berkel, enzovoort

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures