Ga naar de inhoud

Hoogleraar Richard Staring: “Rotterdam zou vluchtelingen als een kans moeten definiëren”

De overheid dient voorwaarden te scheppen waarbinnen vluchtelingen succesvol kunnen integreren, betoogde bijzonder hoogleraar Mobiliteit, Toezicht en Criminaliteit Richard Staring in zijn Rotterdamlezing. Hoe goed varen vluchtelingen bij de eigen-verantwoordelijkheid-koers die Rotterdam vaart?

integratie-p02_low
beeld: Rachel Sender

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Er zijn meer steden dan Rotterdam in NL. Rotterdam heeft al heel erg veel groepen die extra aandacht nodig hebben, steeds maar meer aandachtsgroepen erbij lijkt me daarom onwenselijk. Andere steden willen graag deze mensen opvangen! Rotterdam kent de meeste mensen met een taal achterstand, is het dan verstandig om nog meer mensen die de taal niet machtig zijn erbij te nemen? Is het niet logischer de bestaande groep te helpen, voordat je weer aan iets nieuws begint? Rotterdam kent de meest laagopgeleide mensen van NL, want hun kansen op de arbeidsmarkt niet ten goede komt, begeleid studeren/leren is ook voor deze groep erg belangrijk om een toekomst op te bouwen. Uitzicht op een woning is ook er belangrijk, jaren wachttijden en voorrang groepen dragen daar niet aan bij.

 • Asielshoppers moeten zoveel mogelijk opgenomen worden in kleine gemeenten.
  Dan zijn ze gedwongen om te integreren en kunnen ze niet onderduiken bij mensen met dezelfde achtergrond. Daar is ook meer bereidheid tot opvang en is de mogelijkheid snel werk te vinden groter.

  Daarnaast zijn ze makkelijker traceerbaar als DE RECHTER hen uitzet. Dat is in ons land namelijk de regel: We houden ons aan de uitspraken van de onafhankelijke rechter. Dat is een van de pilaren waar onze democratische samenleving op rust.
  Ik schrijf dat expliciet, omdat veel zich moreel verheven voelende goedmensen (tautologie) in dit geval toch gewoon de gerechterlijke uitspraak naast zich neer willen leggen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures