Ga naar de inhoud

Hoogleraar Richard Staring: “Rotterdam zou vluchtelingen als een kans moeten definiëren”

De overheid dient voorwaarden te scheppen waarbinnen vluchtelingen succesvol kunnen integreren, betoogde bijzonder hoogleraar Mobiliteit, Toezicht en Criminaliteit Richard Staring in zijn Rotterdamlezing. Hoe goed varen vluchtelingen bij de eigen-verantwoordelijkheid-koers die Rotterdam vaart?

integratie-p02_low
beeld: Rachel Sender

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Er zijn meer steden dan Rotterdam in NL. Rotterdam heeft al heel erg veel groepen die extra aandacht nodig hebben, steeds maar meer aandachtsgroepen erbij lijkt me daarom onwenselijk. Andere steden willen graag deze mensen opvangen! Rotterdam kent de meeste mensen met een taal achterstand, is het dan verstandig om nog meer mensen die de taal niet machtig zijn erbij te nemen? Is het niet logischer de bestaande groep te helpen, voordat je weer aan iets nieuws begint? Rotterdam kent de meest laagopgeleide mensen van NL, want hun kansen op de arbeidsmarkt niet ten goede komt, begeleid studeren/leren is ook voor deze groep erg belangrijk om een toekomst op te bouwen. Uitzicht op een woning is ook er belangrijk, jaren wachttijden en voorrang groepen dragen daar niet aan bij.

  • Asielshoppers moeten zoveel mogelijk opgenomen worden in kleine gemeenten.
    Dan zijn ze gedwongen om te integreren en kunnen ze niet onderduiken bij mensen met dezelfde achtergrond. Daar is ook meer bereidheid tot opvang en is de mogelijkheid snel werk te vinden groter.

    Daarnaast zijn ze makkelijker traceerbaar als DE RECHTER hen uitzet. Dat is in ons land namelijk de regel: We houden ons aan de uitspraken van de onafhankelijke rechter. Dat is een van de pilaren waar onze democratische samenleving op rust.
    Ik schrijf dat expliciet, omdat veel zich moreel verheven voelende goedmensen (tautologie) in dit geval toch gewoon de gerechterlijke uitspraak naast zich neer willen leggen.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam