Ga naar de inhoud

Minicollege: Zijn Feyenoordsupporters trouwer dan de supporters van andere clubs? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit en zelf fervent Feyenoordsupporter met seizoenskaart, doet uit de doeken hoe trouw Feyenoordsupporters zijn ten opzichte van aanhangers van andere voetbalclubs.

Jan van Ours illustreert met een foto uit 1978 een akelig lege tribune in de Kuip tijden de wedstrijd Feyenoord – Benfica. In 2015 zit het stadion vol (wedstrijd tegen Excelsior). Een grafiek laat een stijgende lijn zien in het stadionbezoek van Feyenoordsupporters sinds het dieptepunt van 1988 (2500 supporters in het stadion). En dat in het jaar dat Nederland het EK won. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Jan van Ours heeft aan de hand van twee criteria de trouwheid van supporters onderzocht. Het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht de tegenstander. En het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht of het seizoen teleurstellend verloopt. Daarbij kijkt hij ook hoe supporters zich laten beïnvloeden door teleurstellingen over de uitslagen van de wedstrijden.

De trouw van het Feyenoordlegioen wordt inderdaad bevestigd in zijn onderzoek. Samen met de supporters van Heracles en Groningen zijn die van Feyenoord het trouwst. (Ajax komt op de tweede plaats!) Verbazingwekkend genoeg zijn de supporters van Utrecht het minst trouw, naast de supporters van Vitesse.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam