Ga naar de inhoud

Minicollege: Zijn Feyenoordsupporters trouwer dan de supporters van andere clubs? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit en zelf fervent Feyenoordsupporter met seizoenskaart, doet uit de doeken hoe trouw Feyenoordsupporters zijn ten opzichte van aanhangers van andere voetbalclubs.

Jan van Ours illustreert met een foto uit 1978 een akelig lege tribune in de Kuip tijden de wedstrijd Feyenoord – Benfica. In 2015 zit het stadion vol (wedstrijd tegen Excelsior). Een grafiek laat een stijgende lijn zien in het stadionbezoek van Feyenoordsupporters sinds het dieptepunt van 1988 (2500 supporters in het stadion). En dat in het jaar dat Nederland het EK won. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Jan van Ours heeft aan de hand van twee criteria de trouwheid van supporters onderzocht. Het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht de tegenstander. En het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht of het seizoen teleurstellend verloopt. Daarbij kijkt hij ook hoe supporters zich laten beïnvloeden door teleurstellingen over de uitslagen van de wedstrijden.

De trouw van het Feyenoordlegioen wordt inderdaad bevestigd in zijn onderzoek. Samen met de supporters van Heracles en Groningen zijn die van Feyenoord het trouwst. (Ajax komt op de tweede plaats!) Verbazingwekkend genoeg zijn de supporters van Utrecht het minst trouw, naast de supporters van Vitesse.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam