Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan de Erasmus Universiteit en zelf fervent Feyenoordsupporter met seizoenskaart, doet uit de doeken hoe trouw Feyenoordsupporters zijn ten opzichte van aanhangers van andere voetbalclubs.

Jan van Ours illustreert met een foto uit 1978 een akelig lege tribune in de Kuip tijden de wedstrijd Feyenoord – Benfica. In 2015 zit het stadion vol (wedstrijd tegen Excelsior). Een grafiek laat een stijgende lijn zien in het stadionbezoek van Feyenoordsupporters sinds het dieptepunt van 1988 (2500 supporters in het stadion). En dat in het jaar dat Nederland het EK won. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Jan van Ours heeft aan de hand van twee criteria de trouwheid van supporters onderzocht. Het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht de tegenstander. En het aantal mensen dat een wedstrijd bezoekt, ongeacht of het seizoen teleurstellend verloopt. Daarbij kijkt hij ook hoe supporters zich laten beïnvloeden door teleurstellingen over de uitslagen van de wedstrijden.

De trouw van het Feyenoordlegioen wordt inderdaad bevestigd in zijn onderzoek. Samen met de supporters van Heracles en Groningen zijn die van Feyenoord het trouwst. (Ajax komt op de tweede plaats!) Verbazingwekkend genoeg zijn de supporters van Utrecht het minst trouw, naast de supporters van Vitesse.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina