Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Tijdens De Tekendemocratie in de Rotterdamse Schouwburg gingen gemeenteraadsleden in debat over de toekomst van de jeugd in Rotterdam. Drie striptekenaars vertaalden hun discussie live en ter plekke naar gevatte cartoons.

Op 8 oktober vond de eerste editie van Cross Comix plaats. Een festival in het teken van het beeldverhaal in de meest brede zin van het woord. Met expo’s, debatten en performances werd getoond en onderzocht hoe de wereld van de strip raakt aan die van theater, architectuur en muziek.
Ook de lokale politiek werd bekeken door de ogen van striptekenaars. Tijdens De Tekendemocratie gingen Judith van Bokhove (GroenLinks), Ira van Winden (Leefbaar Rotterdam), Maarten van de Donk (VVD) en Carlos Gonçalves (PvdA) met elkaar in debat over de toekomst van de jeugd in de stad. Tijdens het gesprek probeerden tekenaars Floris Oudshoorn, Maaike Hartjes en Kenny Rubenis de soms botsende stellingen en meningen in tekeningen te vangen, die direct geprojecteerd werden.
Het debat bracht niet veel verassingen. De politici bleven netjes bij de mening die je van hun partij mag verwachten. Maarten van de Donk verkondigde dat bij het krijgen van kansen ook een eigen verantwoordelijkheid hoort. Carlos Gonçalves beklaagde het wegbezuinigde welzijnswerk. Namens GroenLinks benadrukte Judith van Bokhove het belang van armoedebestrijding om jongeren voldoende kansen te geven. En daar bracht Ira van Winden vervolgens tegenin dat het wel meevalt met de armoede in de stad. De discussie werd spannend toen het plan van CDA-wethouder Hugo de Jonge ter sprake kwam, om incompetente ouders tot anticonceptie te dwingen. Ira van Winden zag er wel wat in, de andere politici wisten niet hoe snel ze er afstand moesten nemen.
De tekeningen maakten de soms wollige taal van de politici concreet. Terwijl er over anonieme groepen mensen en statistieken gesproken werd, verschenen er op het scherm afbeeldingen waarin de situatie verbeeld werd met een kwinkslag, een gevatte tekst, een understatement of juist een overdrijving. Het resultaat is een vorm die nog geperfectioneerd kan worden, maar potentie heeft om het debat over stedelijke problemen voor een breder publiek toegankelijk te maken. Check hieronder zes van de tekeningen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina