Ga naar de inhoud

Rotterdamse politiek in zes cartoons — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens De Tekendemocratie in de Rotterdamse Schouwburg gingen gemeenteraadsleden in debat over de toekomst van de jeugd in Rotterdam. Drie striptekenaars vertaalden hun discussie live en ter plekke naar gevatte cartoons.

Op 8 oktober vond de eerste editie van Cross Comix plaats. Een festival in het teken van het beeldverhaal in de meest brede zin van het woord. Met expo’s, debatten en performances werd getoond en onderzocht hoe de wereld van de strip raakt aan die van theater, architectuur en muziek.
Ook de lokale politiek werd bekeken door de ogen van striptekenaars. Tijdens De Tekendemocratie gingen Judith van Bokhove (GroenLinks), Ira van Winden (Leefbaar Rotterdam), Maarten van de Donk (VVD) en Carlos Gonçalves (PvdA) met elkaar in debat over de toekomst van de jeugd in de stad. Tijdens het gesprek probeerden tekenaars Floris Oudshoorn, Maaike Hartjes en Kenny Rubenis de soms botsende stellingen en meningen in tekeningen te vangen, die direct geprojecteerd werden.
Het debat bracht niet veel verassingen. De politici bleven netjes bij de mening die je van hun partij mag verwachten. Maarten van de Donk verkondigde dat bij het krijgen van kansen ook een eigen verantwoordelijkheid hoort. Carlos Gonçalves beklaagde het wegbezuinigde welzijnswerk. Namens GroenLinks benadrukte Judith van Bokhove het belang van armoedebestrijding om jongeren voldoende kansen te geven. En daar bracht Ira van Winden vervolgens tegenin dat het wel meevalt met de armoede in de stad. De discussie werd spannend toen het plan van CDA-wethouder Hugo de Jonge ter sprake kwam, om incompetente ouders tot anticonceptie te dwingen. Ira van Winden zag er wel wat in, de andere politici wisten niet hoe snel ze er afstand moesten nemen.
De tekeningen maakten de soms wollige taal van de politici concreet. Terwijl er over anonieme groepen mensen en statistieken gesproken werd, verschenen er op het scherm afbeeldingen waarin de situatie verbeeld werd met een kwinkslag, een gevatte tekst, een understatement of juist een overdrijving. Het resultaat is een vorm die nog geperfectioneerd kan worden, maar potentie heeft om het debat over stedelijke problemen voor een breder publiek toegankelijk te maken. Check hieronder zes van de tekeningen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures