Ga naar de inhoud

150 monumentale woningen op de schop — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tuindorp Vreewijk telt 271 rijksmonumenten. Veel ervan verkeren in slechte staat. Als pilot werden de eerste 150 woningen in de Valkeniersbuurt gerestaureerd. Hoe waardevol was dit voor de buurt en bewoners?

Dit jaar precies een eeuw geleden werd het tuindorp gebouwd met als doel Rotterdamse arbeiders een leefbare omgeving te bieden. Architecten Berlage en Granpré Moliere tekenden in 1914 het stedenbouwkundig plan van één van de eerste tuindorpen ter wereld. Hoewel charmant, waren de 271 monumentale woningen nodig aan een onderhoudsbeurt toe. Ze voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd, met veel scheefstand, slechte isolatie, enkel glas en zonder centrale verwarming. Woningcorporatie Havensteder – eigenaar van 5.500 van de in totaal 7.000 woningen in de wijk – stelde een verbeterplan op, want het eerdere plan om een deel van de huizen te slopen stuitte op hevig verzet. In totaal worden er in Vreewijk de komende jaren ruim 1.300 woningen aangepakt. De eerste 150 huizen, aan het Reigerpad en de Weimansweg in de Valkeniersbuurt dienden afgelopen jaar als pilot. De eerste bewoners zijn net weer terug op hun vernieuwde, maar vertrouwde plek.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures