Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Tuindorp Vreewijk telt 271 rijksmonumenten. Veel ervan verkeren in slechte staat. Als pilot werden de eerste 150 woningen in de Valkeniersbuurt gerestaureerd. Hoe waardevol was dit voor de buurt en bewoners?

Dit jaar precies een eeuw geleden werd het tuindorp gebouwd met als doel Rotterdamse arbeiders een leefbare omgeving te bieden. Architecten Berlage en Granpré Moliere tekenden in 1914 het stedenbouwkundig plan van één van de eerste tuindorpen ter wereld. Hoewel charmant, waren de 271 monumentale woningen nodig aan een onderhoudsbeurt toe. Ze voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd, met veel scheefstand, slechte isolatie, enkel glas en zonder centrale verwarming. Woningcorporatie Havensteder – eigenaar van 5.500 van de in totaal 7.000 woningen in de wijk – stelde een verbeterplan op, want het eerdere plan om een deel van de huizen te slopen stuitte op hevig verzet. In totaal worden er in Vreewijk de komende jaren ruim 1.300 woningen aangepakt. De eerste 150 huizen, aan het Reigerpad en de Weimansweg in de Valkeniersbuurt dienden afgelopen jaar als pilot. De eerste bewoners zijn net weer terug op hun vernieuwde, maar vertrouwde plek.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto-prisdeputter-versbeton

Priscilla de Putter

Priscilla de Putter (1983) schrijft als freelance tekstschrijver over steden, wonen, mensen en ontwerp voor o.a. platform Wonen in Rotterdam, Woonstad, Dutch Designers (DuDe) magazine, Uitagenda Rotterdam, Vers Beton en diverse bureaus. Ze startte Habitat Magazine in 2013 en werkt aan het boek Habitat Rotterdam (Trichis Publishing, najaar 2018).

Profiel-pagina
10547749_10154894484515486_7617606655025449823_o_1000

Florine van Rees

Fotograaf

Florine van Rees (1988) is afgestudeerd als modevormgever en benut haar kennis in de beeldvorming. Met een modische blik benadert ze documentaire onderwerpen in de fotografie. Een samenspel van kleur, contrast, textuur en lijnen staat hierin centraal. Naast haar werk als fotograaf mede-beheert Florine ook het online magazine www.slash-zine.com waar vooral inspiratie gedeeld wordt.

Profiel-pagina