Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: Wat is het draagvlak van immigratie in Rotterdam?

Immigratiebeleid is een hot item in Europa, maar ook in Rotterdam. Hoeveel draagvlak heeft de stad voor de opvang van vluchtelingen? En kun je dat wel meten? Rogier van Reekum, socioloog en filosoof aan de Erasmus Universiteit, benadert deze vragen op eigen wijze in het minicollege van 8 november aanstaande.
Studio Erasmus staat vanavond geheel in het teken van de Amerikaanse verkiezingen, waarin migratie en vluchtelingenbeleid een belangrijk onderwerp vormen. Vluchtelingen en immigranten zijn van alle tijden geweest. Maar met een enorme toename van vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, wordt de vraag steeds belangrijker hoe we omgaan met deze toenemende stroom nieuwkomers, ook in Rotterdam.
De vraag naar ‘draagvlak’ wordt voortdurend gesteld door politici. Draagvlak suggereert, volgens van Reekum, dat de wereld is opgeknipt in losse eenheden; continenten, landen, steden of buurten. Migratie kan volgens Van Reekum niet ‘aan’- of ‘uit’-gezet worden. Mensen zullen zich altijd over de hele wereld verplaatsen. Hoe gaan we om met de angst voor nieuwkomers? Rogier van Reekum zal in het minicollege de discussie aanzwengelen.

Benieuwd naar het minicollege van Rogier van Reekum? Kom dan op dinsdag 8 november om 20:00 u naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Meer info, klik hier.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures