Ga naar de inhoud

De Kieswijzer Woonreferendum: achtergrond en uitleg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tot 1 december biedt Vers Beton de Kieswijzer Woonreferendum aan, voor iedereen die nog twijfelt over wat te stemmen op 30 november bij het referendum over de Woonvisie. Graag leggen we uit hoe we te werk zijn gegaan, zodat jij met een gerust hart de Kieswijzer Woonreferendum kunt invullen.

De Kieswijzer Woonreferendum

Ga direct naar de Kieswijzer Woonreferendum

Waarom heeft Vers Beton deze kieswijzer ontwikkeld?
We merkten dat aan de ene kant het Woonreferendum een heel belangrijke (want de uitkomst heeft direct invloed op de levens van Rotterdammers) en unieke (want hiervoor was er slechts eenmaal eerder een Rotterdam-specifiek referendum) stemming is, terwijl er aan de andere kant bij Rotterdammers weinig kennis en animo voor is. We hopen dat de Kieswijzer Woonreferendum Rotterdammers helpt om zich te informeren over het onderwerp en om op 30 november een bewuste, individuele keuze te maken.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Ik waardeer het initiatief van dit instrument. Maar: ik heb een poging gedaan de kieswijzer in te vullen en heb naar aanleiding daarvan toch m’n bedenkingen. Ten eerste wat betreft de formulering van de stellingen. Een behoorlijk deel van deze stellingen is negatief geformuleerd (‘niet’, ‘geen’). Ik heb altijd geleerd dat dat niet mag, dat levert verwarring op. En waarom móet ik een keuze maken per stelling, ook als ik dat helemaal niet wil of kan (op basis van de beschikbare informatie of gewoon omdat ik neutraal ben), dat vertekent mijn resultaat toch?! Inhoudelijk vind ik de vraagstelling in meerdere gevallen suggestief en/of normatief en soms onduidelijk (‘de aan te pakken wijken’?) Tenslotte vind ik het ondanks de argumenten van de makers toch onterecht dat de set stellingen geen recht doet aan de totale inhoud van de woonvisie.

  Het eerder gepubliceerde achtergrondartikel over de Woonvisie op VB vind ik persoonlijk een stuk betere stemhulp!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures