Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
vers-beton-rotterdam-stadsarchief-twaalfprovincien-klein
Beeld door: beeld: Stadsarchief Rotterdam, met dank aan Platform Wederopbouw Rotterdam.

Rotterdam zal Nederland en de wereld binnen enkele jaren weer eens verbaasd doen staan over de grootse allure van zijn wederopbouw. Want gisteren is besloten, dat er aan de Hoogstraat een zakenbouwwerk komt van een ongehoorde en, zoals men dat pleegt te noemen, Amerikaanse opzet. Hier worden maar liefst 200 winkels op een nog niet eerder in Europa vertoonde wijze ondergebracht. Dit bouwwerk zal na het Groothandelsgebouw en Lijnbaan ’s werelds verbazing wekken. Het trekt aan de Hoogstraat, ten oosten van het spoorviaduct dus, onmiddellijk de aandacht door zijn omvang en vormgeving. (…) Dit fantastisch bouwwerk geeft Rotterdam dus ook weer een Passage….! Hier zal men als op ’n enorme, ultra-moderne markt inkopen kunnen doen.
Dit was niet de aankondiging van de plannen voor de Markthal in 2002, daarvoor is het taalgebruik (uit Het Vrije Volk van 7 november 1953) iets te plechtstatig. Maar de opzet van het Twaalfprovinciënhuis, die op 22 september 1955 werd geopend, lijkt er in alles op. In de brochure van ontwikkelaar Wereldhaven was sprake van “een overdekte markt, die een unicum zou worden in Europa.” Het is niet te hopen dat de geschiedenis zich qua exploitatie zal herhalen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

PaulGroenendijk

Paul Groenendijk

Paul Groenendijk werd in 1957 in Rotterdam geboren en studeerde in 1984 af als architect aan de TU Delft. Sindsdien werkt hij als publicist en onderzoeker.
Naast het samenstellen van architectuurgidsen beheert hij www.architectuurgids.nl, is hij betrokken bij Rotterdam Woont en het Platform Wederopbouw Rotterdam. In 2015 verscheen van zijn hand de architectuurgids Rotterdam Architectuur Stad bij NAi010.

Profiel-pagina