Ga naar de inhoud

De Rotterdamse markthal die failliet ging — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In het Laurenskwartier verrees al eerder een overdekte markthal. Ook dit grootse bouwwerk werd bejubeld. Toch liep het voor deze hal niet goed af. Paul Groenendijk vertelt erover.

vers-beton-rotterdam-stadsarchief-twaalfprovincien-klein
beeld: Stadsarchief Rotterdam, met dank aan Platform Wederopbouw Rotterdam.

Rotterdam zal Nederland en de wereld binnen enkele jaren weer eens verbaasd doen staan over de grootse allure van zijn wederopbouw. Want gisteren is besloten, dat er aan de Hoogstraat een zakenbouwwerk komt van een ongehoorde en, zoals men dat pleegt te noemen, Amerikaanse opzet. Hier worden maar liefst 200 winkels op een nog niet eerder in Europa vertoonde wijze ondergebracht. Dit bouwwerk zal na het Groothandelsgebouw en Lijnbaan ’s werelds verbazing wekken. Het trekt aan de Hoogstraat, ten oosten van het spoorviaduct dus, onmiddellijk de aandacht door zijn omvang en vormgeving. (…) Dit fantastisch bouwwerk geeft Rotterdam dus ook weer een Passage….! Hier zal men als op ’n enorme, ultra-moderne markt inkopen kunnen doen.
Dit was niet de aankondiging van de plannen voor de Markthal in 2002, daarvoor is het taalgebruik (uit Het Vrije Volk van 7 november 1953) iets te plechtstatig. Maar de opzet van het Twaalfprovinciënhuis, die op 22 september 1955 werd geopend, lijkt er in alles op. In de brochure van ontwikkelaar Wereldhaven was sprake van “een overdekte markt, die een unicum zou worden in Europa.” Het is niet te hopen dat de geschiedenis zich qua exploitatie zal herhalen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam