Vrouwen aan de macht waren vroeger een uitzondering. In Rotterdam was Nancy Zeelenberg de eerste vrouwelijke wethouder van Rotterdam. Nauw betrokken bij de bouw van de Doelen en de uitbreiding van de haven, hoewel die niet in haar portefeuille zat.
Wie van ronde getallen houdt, is in 2016 bij Nancy Zeelenberg aan het goede adres. Ze trad zeventig jaar geleden (1946) toe tot de gemeenteraad van Rotterdam, zestig jaar geleden (1956) werd ze de eerste vrouwelijke wethouder, later ook locoburgemeester, een halve eeuw geleden opende ze de Doelen (1966) en dertig jaar geleden (1986) overleed ze op 83-jarige leeftijd.
Het leven van Jannetje Zeelenberg, ‘zeg maar Nancy’, stond in dienst van de stad. Ze werd niet voor niets de ongekroonde koningin van Rotterdam genoemd. Tegenwoordig kijken mensen verbaasd of met een nietszeggende blik als je haar naam noemt. En dat is jammer.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Als wethouder van Financiën stond zij wél aan de basis van de haveninvesteringen. Zei zij ‘nee’ of was zij heel negatief dan gingen de havenuitbreidingen niet door. In die zin was zij misschien belangrijker dan de havenwethouder of portefeuillehouder in de opbouwjaren van Rotterdam.
Mijn oudere collega’s (vaak inmiddels wijlen) hebben Nancy vele malen geïnterviewd. O.a. op Delpher terug te vinden.
Er is nog niet een paadje, een weggetje naar haar vernoemd. Geen straat, geen laan, geen weg. Geen plein, geen viaduct, geen brug. Rotterdam heeft geen respect voor haar grootste burgers.
Nancy Zeelenberg is wel vernoemd. Zo is er de Nancy Zeelenbergflat (Humanitas) in Carnisse en je hebt een singel met haar naam in Prinsenland.
Ook de aankoop van de Kandinsky’s op een veiling in New York was een sterk staaltje van “Nancy”
Ik laat mij gaarne corrigeren, bij deze. Gelukkig maar.