Ga naar de inhoud

Minicollege: Hoeveel draagvlak heeft Rotterdam voor migranten? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We noemen Rotterdam een wereldstad, mede vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten die de stad kent. Maar hoe ‘werelds’ is haar beleid als het op nieuwkomers aankomt?

Rogier van Reekum, socioloog en filosoof, doet onderzoek naar menselijke mobiliteit in het huidige Europa. Voor dit onderzoek naar de vestiging van vluchtelingen in gemeenten won hij de Veni Grant Award. Hij is geïnteresseerd in hoe mensen samen naar oplossingen zoeken om samen te leven in een globaliserende wereld.
Sinds de zomer van 2015 is er sprake van een zogeheten ‘vluchtelingencrisis’. De samenwerking tussen Europese lidstaten is vastgelopen. De problemen met verdrinkingsdoden wordt niet gezien als een gevolg van falend Europees vluchtelingenbeleid, maar als een ‘crisis’. “De vraag naar draagvlak van immigranten in Europa en dus ook in Rotterdam, is onderdeel van die crisisretoriek”, aldus Van Reekum.
“Het probleem dat vluchtelingencrisis heet, komt bovenop ‘onze eigen problemen’. Vandaar de vraag: wat is teveel?” Maar daarmee ontkent Rotterdam, volgens hem, dat zij onderdeel is van een wereld waarin mensen altijd al mobiel zijn geweest.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures