Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

We noemen Rotterdam een wereldstad, mede vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten die de stad kent. Maar hoe ‘werelds’ is haar beleid als het op nieuwkomers aankomt?

Rogier van Reekum, socioloog en filosoof, doet onderzoek naar menselijke mobiliteit in het huidige Europa. Voor dit onderzoek naar de vestiging van vluchtelingen in gemeenten won hij de Veni Grant Award. Hij is geïnteresseerd in hoe mensen samen naar oplossingen zoeken om samen te leven in een globaliserende wereld.
Sinds de zomer van 2015 is er sprake van een zogeheten ‘vluchtelingencrisis’. De samenwerking tussen Europese lidstaten is vastgelopen. De problemen met verdrinkingsdoden wordt niet gezien als een gevolg van falend Europees vluchtelingenbeleid, maar als een ‘crisis’. “De vraag naar draagvlak van immigranten in Europa en dus ook in Rotterdam, is onderdeel van die crisisretoriek”, aldus Van Reekum.
“Het probleem dat vluchtelingencrisis heet, komt bovenop ‘onze eigen problemen’. Vandaar de vraag: wat is teveel?” Maar daarmee ontkent Rotterdam, volgens hem, dat zij onderdeel is van een wereld waarin mensen altijd al mobiel zijn geweest.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina