Ga naar de inhoud

Minicollege: Hoeveel draagvlak heeft Rotterdam voor migranten? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We noemen Rotterdam een wereldstad, mede vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten die de stad kent. Maar hoe ‘werelds’ is haar beleid als het op nieuwkomers aankomt?

Rogier van Reekum, socioloog en filosoof, doet onderzoek naar menselijke mobiliteit in het huidige Europa. Voor dit onderzoek naar de vestiging van vluchtelingen in gemeenten won hij de Veni Grant Award. Hij is geïnteresseerd in hoe mensen samen naar oplossingen zoeken om samen te leven in een globaliserende wereld.
Sinds de zomer van 2015 is er sprake van een zogeheten ‘vluchtelingencrisis’. De samenwerking tussen Europese lidstaten is vastgelopen. De problemen met verdrinkingsdoden wordt niet gezien als een gevolg van falend Europees vluchtelingenbeleid, maar als een ‘crisis’. “De vraag naar draagvlak van immigranten in Europa en dus ook in Rotterdam, is onderdeel van die crisisretoriek”, aldus Van Reekum.
“Het probleem dat vluchtelingencrisis heet, komt bovenop ‘onze eigen problemen’. Vandaar de vraag: wat is teveel?” Maar daarmee ontkent Rotterdam, volgens hem, dat zij onderdeel is van een wereld waarin mensen altijd al mobiel zijn geweest.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures